PandArte

Mennyei ízek, Isteni étkek

2011. június 24. - PandArte

A múlt héten különleges kulináris élményben volt részem, amikor a barátomat leptem meg szülinapja alkalmából egy esti borozással.  Azon törtem a fejem, hogy vajon a rosé bor mellé milyen kis falatokat készíthetnék, amikor eszembe jutott, hogy a WAMP-on nemrég megkóstoltuk a BÜFÉ Budapest konyha finom pestoit és sajtkrémjeit. Fel is hívtam Horváth Katit, a büfé háziasszonyát, hogy mit ajánlana, és meglepetésemre nem csak tanácsokat adott, hanem el is készített még estére egy isteni diós kalácsot, bagettet és egy vörösboros lilahagyma lekvárt. Kíváncsian vártam, hogy ezek az ízek milyen hatással lesznek majd ránk, és hát elmondhatom, hogy minden egyes falat után csak dicsérni tudtuk a finomságokat.


Már az első falatnál arra gondoltam, hogy mindenképp szeretném veletek is megosztani ezt az élményt, így gyorsan fel is kerestem Katit, hogy avasson be különleges világába. Amikor ellátogattam a Római part-i konyhájába, nagyon kedvesen, kis falatokkal vendégelt meg, közben pedig elmesélte a történetét.


A BÜFÉ Budapest konyhája

A frissen sült bagetten keleties ízű pesto, és sótéglán sült sertés szűz

Vanília krémes desszert, házi készítésű mandulás keksszel és bazsalikomos eperlekvárral

Kati korábban egy multinál dolgozott, majd amikor a családalapítás mellett döntöttek férjével, otthagyta a munkáját, és élvezte az anyaság örömeit. Egyre többet főzött a családjának, barátainak, mindaddig, amíg végül teljesen beleszeretett és egyszer csak kitalálta, hogy ő bizony szakács szeretne lenni. Saját bevallása szerint, amit egyszer a fejébe vesz, azt mindig véghezviszi, ezért elvégzett egy felnőttképzést, közben pedig párhuzamosan gyakornokoskodott a Cactus Juice Pub-ban. Majd ugyan kapott egy felkérést egy neves étteremlánctól, de rossz tapasztalatai miatt inkább amellett döntött, hogy továbbra is otthon folytatja szenvedélyét. Miközben újabb és újabb ízeket, ételeket talált ki, a végeredményt mindig lefotózta, majd feltette a facebook-ra, aminek végül akkora sikere lett, hogy elindította saját blogját, amin mindig megosztja a receptjeit (http://bufe.blog.hu).


Pestok minden mennyiségben!
Diós, paradicsomos-olivás-kapribogyós és chilis-diós-petrezselymes

Később kitalálta, hogy elindít egy „piknik kosár szolgálatot”, aminek az a lényege, hogy összeállít különböző finom falatokat, majd azt kiszállítják a megrendelt helyszínekre. Volt, hogy rétre, mezőre kérték a kosarakat, majd nagy cégek, bankok is rendeltek tőle különböző üzleti megbeszélésekre. Mindenki szerette a cseppet sem átlagos ízeket, a bonyolultnak tűnő, mégis egyszerű falatokat, és a gusztusos tálalást.

Az asztalon currys-vajas répa, sáfrányleves és mangós padlizsánsaláta


Kati ezeket még mind otthon készítette el, majd hirtelen szüksége lett egy nagyobb konyhára, amikor kapott egy giga rendelést. Akkor két hét alatt berendezte a mostani „műhelyét”, amit ti is láthattok a képeken, de egy év után már ez is kicsinek bizonyul, úgyhogy hamarosan költözik tovább. A BÜFÉ Budapest legnagyobb közönség kedvencei egyébként a különböző töltött kalácsok, a friss kenyerek, pestok és sajtkrémek, de igazából lehetetlenség felsorolni, mennyi minden szerepel Kata képzeletbeli receptkönyvében. Az viszont állandó, hogy évszakokként talál ki újdonságokat, hogy mindig friss alapanyagokból főzhessen, süthessen, amiket egyébként ő maga szerez be a piacokon.

Azok a bizonyos töltött kalácsok!
Nagy sláger a tepertős-szilvalekváros, a csokis-céklás és a zsályás-kacsás kalács




Friss epres, diós, zöldfűszeres sajtkrém


 A BÜFÉ Budapest sikerének szerintem az a titka, hogy Kati szívét-lelkét beleadja a főzés és a sütés minden egyes mozzanatába. „Szeretek belenyúlni a lisztbe, gyúrni a tésztát, látni, ahogy az alapanyagok textúrái átalakulnak, és imádom, amikor megvalósul az az íz, amit elképzeltem, olyan tálalásban és csomagolásban, ahogy szerettem volna. Számomra pedig a legnagyobb élmény az, amikor látom mások arcán, hogy örömet okozok nekik”.



Lilahagymás sütőtök krém, rozmaringgal

Nekem pedig az ízeken és Kati filozófiáján kívül még az is nagyon szimpatikus, hogy mindezt elérhető áron biztosítja, és egyáltalán nem kell nagy mennyiséget rendelni tőle, szívesen megsüt akár csak egy kiló kenyeret is, ha éppen ez a kívánságod. Nagyon örülnék, ha Ti is megismernétek a BÜFÉ Budapest ízvilágát, látogassatok el minél többen Katihoz, akár majd az új konyhájába is, mindenkit szívesen vár egy kis kóstolóval. Utána pedig mindenképp osszátok meg velem is az élményeteket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása