PandArte

Új magyar tehetség a divat világában! - Zseniális kötött darabok

2014. szeptember 21. - PandArte

Mindig nagy öröm a számomra, amikor egy új tehetségről írhatok, pláne akkor, amikor látom és érzem előre, hogy nagyon fog tetszeni nektek is a tervező és a munkája. Pápai Lilla még csak épphogy elvégezte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, debütáló kollekciója máris zseniálisra sikerült! Csajok, szemeteket a monitorra szegezzétek:)

LILLA PAPAI montázs.jpgLILLA PAPAI - Közelebb kollekciója

Az első pillanatot sokszor elnagyoltan kezeljük. Megállapításaink felületesek, ítéleteink elhamarkodottak, következtetéseink rutinszerűek. Kapkodva, kontúrok mentén ismerkedünk a világgal, és abba a hamis képzetbe kergetjük magunkat, hogy előttünk már semmi sem titok.  Pápai Lilla ruhatervező debütáló kollekciója arra ösztönzi a közönséget, hogy hagyjuk el ezt a felületességet és figyeljük meg közelebbről a részleteket.

Kollekcióján keresztül egy olyan nőt mutat be, aki erős, nagyvonalú, határozott. Messziről! Közelről azonban sokkal több ennél; gyengéd, figyelmes és megigéző. Itt nem elég a szemeddel figyelni, hogy mindent láss, az érzékeidre lesz szükség. Az öltözékek rengeteg titkot, váratlan meglepetést, apró részletet rejtegetnek. Gyere közelebb és fedezd fel…   

LILLA PAPAI kampány 6..jpg

Lilla mindig is szerette a kötött anyagot, ahogy beköszöntött az ősz, elindult, hogy találjon magának egy olyan pulóvert, ami egyedi, jó minőségű fonalból készült és nem a megszokott kötésminták köszönnek vissza rajta. Miután sokszor nem találta meg az igazi darabot, úgy döntött, hogy a kötött ruhatervező szakon majd ő megalkotja a számára tökéletes ruhákat. Erről és az első kollekciójáról beszélgettem vele!

Mióta érdekel a ruhatervezés? 

Mondhatom, hogy beleszülettem a művészet világába, hisz édesanyám oldalán, aki iparművész, egész pici korom óta szívom magamba a kreatív energiákat. Gyerekkoromban rengeteget kézműveskedtünk együtt, de a gondolat, hogy divattervezéssel szeretnék foglalkozni és az erő, hogy ezt az álmot valóra váltsam csak a középiskolai éveim elején összpontosult bennem, azóta pedig csak egyre erősebb.  

Mit szeretsz benne a legjobban és mi okozhat néha nehézségét?

A legfontosabb számomra a megújulás, ez ad erőt a tervezésben, és ez az ami, azt gondolom, hogy ennek a szakmának az alapköve. Egy designer egész élete során folyamatos interakcióban van a világgal, lépést kell tartania, reflektálnia kell a változásokra és adott esetben irányt kell mutatnia. Minden egyes kreatív gondolat, ötlet, vagy éppen már egy megvalósult tárgy után a gondolataim kitisztulnak, feltöltődőm, és ezek az energiák visznek előbbre és előbbre. Ugyanakkor ez az, ami nehézséget is tud okozni, a világ rohan és sokszor nem ad elég időt ahhoz, hogy az ember feltöltődjön, megújuljon és belevesse magát egy új projektbe. 

PicMonkey Collage_40.jpg

 Miért pont a kötés mellett tetted le a voksodat?

Minidig is imádtam a kötött anyagot, ahogy pedig beköszöntött az ősz minél hamarabb elindultam a véget nem érő pulcsi kereső utamra mert tudtam, hogy nem lesz egyszerű megtalálni a megfelelőt, ami egyedi, nem köszön vissza nap mint nap az utcán, jó minőségű fonalból van, véletlenül sem akrilból és nem a megszokott kötésmintákból áll,Többek között ezért is döntöttem, úgy, hogy erre a szakra jelentkezem, mert kihívást jelentett, hogy vajon én mit tudok kihozni ebből a technikából. Emellett, számomra a minta és a formaalakítás mindig is elválaszthatatlan volt egymástól, a kötött ruhatervezésben pedig a technológiának köszönhetően ezek szerves részei egymásnak.

Hogyan kell elképzelni a tervezői folyamatodat? Onnantól kezdve, hogy kitalálsz valamit, egészem a kész ruháig...

Egy tervezői folyamat rengeteg apró lépésből, apró sikerekből, kudarcokból és kompromisszumkötésből áll. Mivel a ruhatervezés nem csak művészet, hanem elsősorban egy iparág, ezért sokszor az első gondolat még nem egyeztethető össze egy hordható ruhadarabbal, aminek pedig sok kritériumnak kell megfelelnie. Számomra az első és egyben az egyik legmeghatározóbb lépés, a koncepció, inspiráció, hisz ez adja meg a kezdőlöketet és kitart egészen az utolsó apró részlet kidolgozásáig. Ha erre rátalálok onnan már minden halad a maga útján. 

LILLA PAPAI kampány 5..jpg

PicMonkey Collage1_16.jpg

Az első kollekciódat nehéz volt megtervezni? Sokat gondolkodtál azon, hogy milyen darabokból álljon?

Már az első gondolatoknál határozott elképzelésem volt arról, hogy milyen nőt szeretnék megjeleníteni az öltözékekkel, úgyhogy a kihívás az volt, hogy megtaláljam az erre reflektáló és legexpresszívebben megjelenítő forma és mintavilágot. Emellett fontos volt számomra, hogy ebben a kollekcióban egy olyan világot hozzak létre, ami ad egy kis betekintést az én személyemre és a tervezői hozzáállásomra.

A 2014 őszi/téli kollekcióm legfontosabb stílusjegyei a határozottság, dinamika és az apró részletek. Legmeghatározóbb alkotóeleme a kötött alapanyag, amit szőrmével, bőrrel és ezeket oldva könnyű selyemblúzokkal kombináltam. 

Milyen Nőknek tervezted?

A kollekció egy határozott, dinamikus nőt mutat be, aki első pillantásra, ismeretlenként egy erős, céltudatos személyiség, de ha közelebb kerülünk hozzá, feltárul az érzékenység, lágyság és a sok cikázó gondolat. Erre a nőre reflektál a kollekció, amely olyan öltözékekből épül fel, ami messziről karakteres, dinamikus, nagyvonalú, de kézbe véve, láthatóvá válik a rengeteg apró részlet, érzékeny felület, mely egymással kölcsönhatásba lépve építi fel ezt a határozott karaktert. 

PicMonkey Collage3_5.jpg

A Közelebb kollekció plusz érdekessége, hogy a kötött ruhákat teljesen egyedi táskák is kiegészítik, hiszen Lili édesanyja, Ács Ilona, az ismert LAONI márka tervezője.

Milyen érzés volt együtt dolgozni?

Óriási szerencsém van azt gondolom, hogy abban a szakmában dolgozhatom amiben anyukám is, mert fantasztikus lehetőség és élmény volt vele együtt dolgozni és a végeredmény tökéletes összhangban van, úgyhogy a jövőben azt hiszem ez minden kollekcióm jellegzetessége lesz.

Kinek az ízlése, vagy ötlete érződik jobban a táskák kapcsán?

Szerintem a táskákban a kettőnk stílusa ötvöződik. A tervezés előtt közösen leültünk együtt megbeszélni, hogy milyen hangulatot és formavilágot képzelünk el és igyekeztünk összehangolni az elképzeléseinket, amiből aztán szerintem egy nagyon egyedi és látványos táska kollekció született.

A táskák különlegessége, hogy a kollekciómhoz készült kötött anyaggal vannak kombinálva, úgyhogy teljes harmóniában vannak az öltözékekkel.

1-DSC_7416.jpg

1-DSC_7284.jpg

1-DSC_7301.jpg

1-DSC_7347.jpg

Pápái Lillát itt tudjátok követni,  ruháit pedig a LAONI la STORE-ban találjátok meg!

Kreditek

fotó / photo : Ajkai Dávid
modell / model : Nikolett / Attractive
Vanda / Avantage
smink / make up : Pápai Lilla
táska fotók: Pápai Kristóf

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása