PandArte

A legszebb magyar baba

2014. szeptember 29. - PandArte

Egy fiatal lány gyermekkorában egy olyan különleges babáról álmodozott, ami szerethető és egyedi. Azóta ő már Anyuka, így felnőttként váltotta valóra ezt az álmot, amiben kislánya is sokat inspirálta. Megszületett a gyönyörű Emma baba, akibe teljesen kortalanul is bele lehet szeretni...velem is ez történt:) Egy igazi mesevilágot ismerhettek most meg, ahol kézzel készülnek a legszebb játékok, sok szeretettel és gondos odafigyeléssel. 

PicMonkey Collage0.jpg

Emma a magyar Marbushka Játékmanufaktúrában született meg. Bohony Beatrix férjével, Zöld Lászlóval hozta létre ezt a csodavilágot, ahol saját grafikájuk alapján, kézzel készítenek játékokat gyerekeknek, amiket a felnőttek is imádnak:) Nagy segítségükre van 10 éves lányuk, Bojka, aki sokat inspirálja őket és már a tervezésbe is besegít. Egy igazi családi történetet mutatok most be nektek!

A kezdetek

Kezdetben grafikus-fotós házaspár voltunk saját grafikai stúdióval. Az évek múlásával egy reklámstúdió minden feladatkörében otthonosan mozogtunk. Munkánk során megismertük a termékek életútját, ügyfeleink szándékait és pont eleget tudtunk meg ahhoz, hogy mi más utat válasszunk. A Marbushkát gyakorló szülőkként ezzel a szemlélettel kezdtük el. Négy éve már, hogy különleges képi világú, minőségi játékokat készítünk gyerekeknek és nem utolsó sorban a szüleiknek.

A feladatok felosztása

A férjem a gyártást és a forgalmazást tartja kézben és ezen kívül minden ügyes-bajos dolgot, ami még felmerül. Én a kreatív vonalat viszem (játékok kitalálása, bábuk festése, szabályok és persze a grafika), a blogot szerkesztem (írom és fotózom) és a facebookon tartom a kapcsolatot a követőinkkel. Bojka nagyon szeretne főállásban részt venni a Marbushka életében. Jelezte, hogy az iskola számára igazán nem fontos elfoglaltság, akár még dobozolna is nálunk…ahhoz elég olvasni is - nem? Nagyon klassz, hogy ennyire lelkes, de többre hivatott a dobozolásnál. Igyekszem megerősíteni benne, hogy milyen tehetséges, így egyre több játékba csempészem be a rajzait. Az Emma dobozokon kívül az új karácsonyi játékunkban az angyal figura az ő munkája lesz.

PicMonkey Collage12.jpg

PicMonkey Collage13.jpg

A Marbushka múzsája

Bojána a Marbushka múzsája, tesztközönsége és kritikusa. Idén lesz tíz éves, így a műhelyben ő már nem csak teszteli a játékokat de nagy szerepe van ezek megtervezésében is. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Emma dobozán látható mintákat is ő rajzolta. Bevallom ezt a feladatot azért találtam ki neki, hogy néhány nyugodt percem legyen, de Bojka rajzai annyira zseniálisak lettek, hogy a korábbi terveimet félre téve ezekből készítettem mintát a dobozra. A baba tervezésének története azonban nem kapcsolódik szorosan Bojkához, inkább az én gyerekkori álmom beteljesülése. Mindig szerettem volna egy különleges babát, ami egyedi és szerethető. Emmában mindez megvan: (a jelenlegi szépségideálok ellenében) ő puha, formás, nőies. Mivel egyenként festem az arcokat minden darab teljesen egyedi.

PicMonkey Collage1_18.jpg

PicMonkey Collage_41.jpg

PicMonkey Collage3_6.jpg

 Minden kézzel készül

A fa alkatrészeket kezdetektől fogva esztergályosok készítik, a dobozok kivitelezéséhez nyomda és könyvkötő munkájára van szükség. A tervezőgrafikai múltunk mindezekre megoldást adott: mire elindítottuk a Marbushkát már olajozottan működő munka kapcsolataink voltak. A részmunkák után az "alkatrészek" beérkeznek az irodánkba és kész termékeket mi állítjuk össze. Ennek az az előnye, hogy minden a mi kezünk alatt  halad át mielőtt a dobozba kerülne. Talán még azok sem mérik fel igazán, hogy ez mekkora munka, akik a Marbushka blogot olvassák vagy a facebookon követnek minket. A gyakornokok akik megfordultak nálunk, tudnának mesélni erről…

Emmát sok felnőtt is imádja

Emma bármennyire is műtárgynak látszik igazából egy strapabíró öltöztető baba. A fej kifejezetten gyerekjátékokra kifejlesztett fénylakkal van festve, jól bírja a kopást. Nálunk az első fej nyár eleje óta van használatban és még egy karcolás sincs rajta, pedig néhány extrém helyen megfordult játék közben. A teste asztma és allergia barát tömőanyaggal van töltve és a fa fejről leválasztva mosható, szárítható. Gyerekeknek szántam, de sokan felnőttként sem tudnak ellenállni neki, mint ahogy én sem: mindig a táskámban hordom az első kész példányt. A tervezést nem tudtam a babánál abbahagyni, így készültek hozzá ruhák is: pizsama takaróval és macival, kertész szett kosárral és rózsacsokorral. A leggyönyörűbb azt hiszem az alkalmi ruha lett, nagyon büszke vagyok rá!

PicMonkey Collage2_7.jpg

PicMonkey Collage4_3.jpg

Hétköznap is mesevilágban élnek 

A mesevilág minden napunkban jelen van.Talán azért, mert nekünk nem rózsaszín ködöt jelent, ami csak úgy képződik, hanem egy fajta érzékenységet, ha úgy tetszik világnézetet, amit sok év tapasztalata érlelt meg. Az környezeti elvárások és a divat diktálta fontossági sorrend ellenében próbáljuk megtalálni és képviselni az igazi értékeket és Bojka figyelmét is ezekre irányítani. Ez persze másoknak furcsa, pedig sokkal élhetőbb lenne a valóság, ha többen ki tudnának szállni a szürkeségből. Mi igyekszünk a saját kis világunkat élni és megörökíteni egy-egy játék formájában.

Ahol megtaláljátok a játékokat 

A legbiztosabb forrás a weboldalunk. Igaz, folyamatosan szállítunk a partnereinknek, de gyakran előfordul hogy még a szállítás napján megkeres minket egy-egy kétségbeesett vásárló, hogy mire odaért a boltba a kiválasztott már el is fogyott.

PicMonkey Collage15.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása