PandArte

Stílusos életmód kendervászonnal

2015. január 18. - PandArte

A kender az egyik legősibb ipari növény. A kezdetektől fogva nem táplálkozási céllal, hanem rostjáért termesztették, hazánk területén például közel 9000 éve. Legalább huszonötezerféle terméket lehet előállítani belőle, sokkal ellenállóbb, strapabíróbb és felhasználóbarátabb mint például a fa, éppen ezért sokan dolgoznak azon, hogy ez a növény visszatérjen a mindennapjainkba!

picmonkey_collage_13.jpg

Stílusos életmód kendervászonnal

Ezt a " csodanövényt " használja fel alapanyagként Szabó Orsi és Csehi Viki, két alkotó anyuka, akik új fejezetet nyitottak az életünkben azzal, hogy kreatív vállalkozásba kezdtek. Rokka Design néven stílusos, környezetbarát és tartós termékeket készítenek kendervászonból.

Egyfajta " slow fashion " irányzatot képviselnek, a fast fashion-nel szemben, hiszen a pamuttal és más szintetikus alapanyagokkal ellentétben, a különböző kendervászonból készült dolgok sokkal tartósabbak! Ők ketten szeretik és tisztelik a magyar hagyományokat, ezért is nyúltak vissza a kenderhez, és ezért láthatunk magyaros motívumokat a termékeiken, persze már egy sokkal modernebb és letisztultabb változatban. 

picmonkey_collageagy.jpg

uzsitasak_2.jpeg

Családbarát termékpaletta

A Rokka Design alkotói konyhai, fürdőszobai és hálószobai kiegészítőket készítenek, de a termékpaletta folyamatosan bővül. A lényeg, hogy használati dolgokban gondolkodnak, nem dísztárgyakban. Szeretnék, ha a mindennapjainknak ismét természetes része lenne ez az szuper alapanyag és a vele járó környezetbarát életmód.

Mivel hazánkban 2007-ben teljesen megszűnt a kender termesztése, Erdélyből rendelik az alapanyagokat, majd itthon tervezik meg, hogy mi készüljön belőle, ez a kedvenc részük:) Eddig készültek már: ágyneműk felnőtteknek és gyerekeknek ( ami télen fűt, nyáron hűt és könnyen szellőzik ), törülközők ( nagyon jó nedvszívó hatással ), bortartók, neszeszerek, uzsonnás táskák, furoshiki kendők, fürdőlepedők, ami pedig a legújabb, az a wellness táska, ami elég nagy ahhoz, hogy minden szükséges dolog beleférjen:)

rokka_rolunk_kollazs.jpg

rokka_girls_screenprinted_cushion_bedroom.jpg

rokka_boys_bedlinen_set.jpg

unnamed_1__3.jpg

Furoshiki kendő

Erre a bizonyos japán kendőre mindenképp kitérnék egy kicsit külön. A furoshiki egy négyzetalakú kendő, amibe a japánok az égvilágon mindenfélét be tudnak csomagolni. Alapvetően szatyorként és hátizsákként használják ezt az anyagdarabot, de a négy sarok összecsomózásának csak a fantáziánk szab határt:) Olcsó, gyors, és természetesen újra felhasználható. Ilyeneket a Rokka Design-nál is lehet kapni. 

rokka_furoshiki_bike_bag.jpg

picmonkey_collagef.jpg

 Kedvezményes vásárlás

A Rokka Design termékeit az etsy oldalukon éritek el, ahol most kedvezmények is várnak Rátok! 

- Budapest Kupon ami folyamatos 15%-os árkedvezményt biztosít mindenkinek
- PandArte Kupon (kód: PandArte2015) ami egy időszakos 20%-os kedvezményt biztosít 
- Ingyenes szállítás Budapesten minden esetben
Ha bármilyen kérdésetek lenne ide írjatok Orsinak és Vikinek: rokka@rokkadesign.hu

unnamed_5.jpg

Több érdekesség a kenderről

A történelem folyamán ágyneműket, hajóvitorlákat, hajóköteleket gyártottak belőle. A gépek kenőanyagát, a festékeket, gyantákat, lakkokat régen kenderolaj és lenmag ötvözetéből készítették. Ősidők óta ugyancsak kenderből készült a papír, vagyis nem kellett fák tömegét kivágni hozzá. Építkezésekhez deszkákat, oszlopokat, táblákat készítenek kenderből. Hosszú rostjai teherbíróbbak, ugyanakkor könyebbek, mint a fáké.

A kender növény, mely egykoron oly fontos volt, és Magyarország kiemelkedő termelőnek számított világszinten, olcsó, környezetbarát, hatékony építőanyagot biztosíthat. A kendert könnyű termeszteni, igénytelen a talaj minőségére és négy hónapon belül le is lehet aratni a termést. Gyorsan növő növény (a bambusz után a második leggyorsabban), mely nem igényel vegyszeres kezelést, illetve könnyen és gazdaságosan termeszthető. Egyetlen hektár ipari kender elegendő egy átlagos családi ház felépítésére. Rostjait mésszel és vízzel kötik egymáshoz és zsalutéglákká alakítják.

Nagyon sok hasznos információt kaphattok még a kenderről és kenderházról ezen az oldalon.

dscn3864.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása