Nemrég egy nagyon különleges süti történetét ismerhettem meg! A Sonja Adler magyar desszertek nem csak ízvilágukban és állagukban különböznek teljesen egy megszokott süteménytől, hanem küldetéstudatukban is:) Igazi ínyencségek, elegáns, művészi köntösben!
A likőrben áztatott süti története
István Rita ötletgazda édesanyja az ő kislány korában sokat emlegetett egy áztatott, kuglófszerű süteményt, amit gyakran evett a Gerbaudban, de a nevére már emlékezett. Egyik közös utazásuk során Rita felfigyelt egy nagyon felejthető megvalósításra, a sütemény mégis rabul ejtette, fürkészni kezdte a világban, van-e még máshol hasonló, majd saját maga is kísérletezni kezdett. Voltak vele sikerei, de az élet akkor úgy hozta, hogy más munkák kerültek előtérbe.
Három évvel ezelőtt, 25 év után, újra elkezdett foglalkozni a süteménnyel. Jó másfél évig tartott, míg újragondolta, átdolgozta, korszerűbb alapanyagokkal váltotta ki a régieket, védjegy kutatást végeztetett majd védjegyoltalmat kért rá. Felvette a kapcsolatot a francia Cointreau céggel, aki évente négy alkalommal hív össze egy kóstoló bizottságot és végig kóstolja a világból érkezett termékeket. A Cointreau elfogadta a receptúrát és engedélyezte a logóhasználatot. Mára egy hígabb, kevésbé édes, markánsabb Cointreau vagy Limoncello Intenso ízű desszertet sikerült létre hozni, mint huszonöt évvel ezelőtt.
Válogatott alapanyagok
A Sonja Adler sütemények nagy gonddal összeválogatott alapanyagokból : frissen őrölt teljes kiőrlésű és fehér tönkölybúza, himalájai só, agavé szirup, kókuszcukor, Pi-víz, fruktóz és glükóz felhasználásával, kézzel készülnek, kizárólag felnőttek részére. A Cointreau és Limoncello Intenso koncentrátumok egyenesen Franciaországból érkezik.
Művészi sütemények, vagyis gasztroesztétika
Ezek a desszertek műtárgyakká emelkednek Szàsz Károly üvegművész, a porcelánok megmentője kezeiben. Az egyedi süteményszobrokban megjelenő anyagok újrahasznosított és újrahasznált antik porcelán, üveg és gránit. A gasztronómia és az iparművészet társításával így létrejövő gasztroesztétika, a "kóstolható" műalkotások világa. A szobrokban lévő sütemények kikanalazhatók és utántölthetőek. Egy elegáns teríték remek kiegészítői:)
Adományozás
A Sonja Adler sütemények szociális érzékenységről is tanúbizonyságot tesznek. A vevők minden termék megvásárlásával hozzájárulnak a Csemete Alapítvány által felkarolt, szociális otthonokban élő, halmozottan sérült gyermekek és fiatalok életminőségének javításához!
Hogyan fogyaszd?
A bemutatón mi egy mini workshop keretén belül különböző kelyheket készíthettünk ezekkel a sütikkel. Magában is nagyon finomak, de ha szeretnénk egy kicsit lágyítani az alkoholos ízvilágon, nagyon jól passzol hozzá a fagyi, a tejszínhab, a mascarpone krém, és a különböző gyümölcsök:) Nekem egyébként a kettő közül a narancslikőrös ízlett jobban!
Kommentek