PandArte

Tésztát gyúrni igazi flow élmény!

2016. május 17. - PandArte

Én nem vagyok egy nagy pasta rajongó, de ahogy Petra képeit megláttam, teljesen oda meg vissza voltam és azonnal tésztát akartam gyúrni! Úgy látszik, a " tésztaszerelem " ragadós:) Érdemes megismerni a frissen  és kézzel készült tészták titkait és azok mesternőjét!

12936559_586626194838416_662376859032850858_n.jpg

Petike Petra 37 éves boldog feleség és anyuka. Soha sem unatkozott túlságosan, ugyanis három diplomája van, különböző területekről (sport, pénzügy, média), és egy negyedik területet ölel fel a főállása (HR), ami mellett kikapcsolódásként kezdett el " tésztázni "... azóta szakács végzettségem is van:) 

Mióta imádod a tésztákat, mikor kezdődött a szerelem? 

Ha lehunyom a szemem és a tésztára gondolok, azonnal felvillanak a gyerekkori emlékek. Az asztalt még fel sem értem, de már besegítettem a tésztagyártásba. Nagymamáim konyhájában nyúlt a rétes, kelt a kenyértészta, sült a kalács, főtt a frissen gyúrt tészta. Hajtottam a nyújtógépet, csipkedtem a tésztát, olykor csak figyeltem, elvarázsolt a nagyi keze, a mozdulatai. Mindig megvártam, míg a mama távozott a konyhából, beosontam, belemarkoltam a tálba és a tenyeremből majszoltam a frissen gyúrt, főtt, csupasz tésztát. Minden akkor kezdődött!

picmonkey_collage_70.jpg

Tésztát gyúrni egy életérzés, igazi flow élmény. Enni pedig többféleképpen lehet, de csak lassan és élvezettel érdemes. Nálam az étkezés, egyfajta utazás és ennek az utazásnak a képzelet szab határt. Ha a kettőt összekapcsolom, olyan élményt nyújt, amit nem lehet szavakba önteni. Át kell élni!

10931014_465400753627628_8845331114684590749_n_1.jpg

11218778_466679963499707_1772391382409172203_n.jpg

Ha jól látom, tanítod is a tészta készítést...

Mindenki a tevékenység által tanul (ahogy velem is történt), én csak közvetítő vagyok. A cél, hogy az emberek újra használják a kezüket, legyen szó tésztagyúrásról, kenyérsütésről, vagy bármilyen kézműves tevékenységről, hisz mindenben, ami kézzel készül, benne van az élet misztériuma. Minden alkotás, melyet emberi kéz hoz létre egy csoda. Régen is így volt... ez a tudás nagyszüleinkben és az övékben még lángolt! Aztán a felgyorsult világunkban megszűnt a kapcsolat, a célom ennek a kapcsolatnak az újraélesztése, a kialvó szenvedély lángra lobbantása. Komoly kihívás elé állítottam magam, de hiszek abban, hogy át tudom adni azt a szeretetet, ami a tésztázáshoz köt.

703b4566-e95c-43d0-95aa-ee0dcb980841.jpg

426a9aeb-08b9-4751-85e1-d1da897fb1b7.jpg

03e7aec9-3fe5-4dd5-8108-1ae2f210f15c.jpg

d9c3ca91-a70c-4e84-9504-49fed0e007e5.jpg

Nagyon szuper eszközeid vannak...

Bár mindig hangsúlyozom, hogy milyen egyszerűen és gyorsan lehet csupán a két kezünkkel tésztát gyúrni, formázni, azért vannak a szívemhez közel álló eszközök. Vonz minden, ami fából, egyedileg készül pl.: különböző tésztamintázó, bordázó eszközök. A közelmúltban volt szerencsém megismerni egy nagyon tehetséges, fiatal faművest. Most közös projekten dolgozunk, és hamarosan megmutatjuk munkánk gyümölcseit.

11921890_500758193425217_4739228020607724765_n.jpg

13012629_595421190625583_6650661847830659459_n.jpg

13062037_601430430024659_7859318883387702695_n.jpg

 Mi a jó házi tészta titka?

Amikor az alapanyagokon kívül belegyúrjuk a szeretetünket. Nagyon fontos hozzávaló, a legfontosabb.

Hol tartasz workshopokat és hogy lehet jelentkezni?

Mostanra úgy alakult, hogy országszerte, ahová hívnak minket. A Csipet Kiadóval közösen szervezzük a tanfolyamokat. Anya-lánya szakácskönyvkiadó Ők. Egy újságíró anya és a gasztronómiáért rajongó lánya közös álma. Akár manufaktúra is lehetnének, olyan picik. Az ötlet kipattanásától kezdve, a megtervezésen, a fotózáson és a szöveggondozáson át, a papírválasztásig mindenben ők ketten döntenek, sőt még a megrendelt könyveket is maguk csomagolják. A legnagyobb bizalomban és újító szellemben dolgoznak és dolgozunk együtt. Igazi Csipet Csapat vagyunk, hasonló értékekkel és célokkal. Felkérésükre most könyvet írok, vagyis inkább gyúrok:) Májusban Keszthelyen és Szegeden tésztázhatnak velem a Kedves Jelentkezők!

A tanfolyamokról minden tudnivaló itt található:
Keszthely: http://bit.ly/1rnchR5
Szeged: http://bit.ly/1Zr8jSa

A Csipet Kiadóval és fantasztikus könyveikkel itt ismerkedhettek meg: http://www.konyvszerelem.hu/

Tisztatészta:

Blog: http://tisztateszta.blog.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/tisztateszta/
Instagram: https://www.instagram.com/tisztateszta/

70b1d3d0-8d5d-4ef0-85a2-58f2a8d09f6c.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek