PandArte

Imádnivaló Manka grafikák

2017. szeptember 26. - PandArte
A Manka névről eszetekbe juthat egy cuki textil babafigura, fekete-fehér képkeretes grafikák, és imádnivaló tacskós ékszerek. Ezeket mind, és még ennél többet is Horváth Mónika grafikus álmodott meg, akit férjével együtt mindig megtalálhattok a budapesti design vásárokban. Elmenni mellettük szinte lehetetlen, mert munkáikból árad a játékosság, a báj és a szeretet.


befunky_collage_3.jpg

Én is mindig odasietek hozzájuk, és megcsodálom a standjukat. Üres kézzel nem lehet eljönni tőlük, valami apróságot muszáj beszerezni, aminek aztán nagyon örülnek az ismerőseim:) Szóval, ebben a posztban Mónit és a munkáit szeretném bemutatni nektek, amik mögött van sztori rendesen:)

Illusztrálással kezdődött

Mindig is a könyvek vonzottak, gyerekkorom óta a rajzolás és az olvasás a két kedvenc tevékenységem. Azt hiszem, kislánykoromban álmodozni szerettem a legjobban, és ehhez kiváló "átjáró" volt egy-egy szépen illusztrált könyv. Amikor még csak ábrándoztam erről a munkáról, a tus és a ceruza volt a kedvenc technikám, az első illusztrációs munkáimat pedig akvarellel készítettem. Ekkoriban indítottam el a Vattacukorhajú Lány nevű blogomat, amit eleinte online portfoliónak szántam a rajzaimhoz.

Majd jött a fordulat, 2008 tavaszán egy kis hobbivarrógépet kaptam a szüleimtől ajándékba. Akkoriban is alkotással foglalkoztam - mesekönyveket rajzoltam és festettem - de úgy látszik, mégis maradt szabad energiám, nem is kevés. Vagy úgy is mondhatjuk, hogy beleszerettem a varrásba és a szép, színes textilekbe. Mintha kinyitottam volna egy csapot! Attól kezdve ugyanannyi időt töltöttem varrással, mint rajzolással, és a két tevékenység elkezdett észrevétlenül hatni egymásra.

Megszületett Manka baba

Ennek a folyamatnak az eredménye Manka is, alakját pedig néhány korábbi, rajzolt figurámból gyúrtam össze. Azon a májusi estén, emlékszem, azonnal meg kellett varrnom az első figurát, melyet azóta is őrzök. Amikor már több testvére is született, megkeresett a Cerkabella kiadó, és mesekönyv is készült belőle (Manka, 2010). A kis képeskönyvben a textilfigura rajzban jelenik meg, a rövid és egyszerű történetet is én írtam: Manka vendégül látja a barátait otthonában.

10313324_10152390978124757_7876696187353662600_n.png
manka_leso_resz.jpg
Ekkortájt ismertem meg a férjem, és egy rövid időre hozzá költöztem, külföldre. Amikor hazajöttünk, már tudtuk, hogy együtt szeretnénk majd dolgozni, folytatva, amit én elkezdtem. A második könyvecske, a Manka utazásai az én utazásaim is, az általa látogatott helyeken én is jártam, és mindenhová magammal vittem egy-egy babát. Első felében a franciaországi Normandiába, a másodikban pedig a vidéki Angliába kalauzolja el az olvasót.

manka_utazasai.jpg
manka_utazasai2.jpg

Családi vállalkozás

Néhány éve már, hogy a férjemmel együtt dolgozunk. Szerencsések vagyunk, mert ez egy olyan találkozás volt, amelyben azt is felismertük, mennyire jól tudunk együtt működni, tervezni-kivitelezni. A Manka Manufaktúra tehát egy pici, kétszemélyes családi vállalkozás. 

manka_paros_portre.jpg
Móni és Pisti

A Manka babák mostanában egy picit kevésbé hangsúlyosan jelennek meg, és inkább kevesebb, de különlegesebb babát készítek. Ennek az az oka, hogy időközben változtam én is, ahogyan az emberek általában változnak, és bár a Manka egy nagyon karakteres vonal a munkáimban, legalább ennyire izgatott az, hogyan tudnám újra elővenni a rajzos, grafikusi énemet.

Vissza a gyökerekhez, új grafikák születtek

Végre adtam magamnak egy kis időt és 2016-ban rengeteget rajzoltam, így készült jónéhány grafika, amit felhasználtunk keretezett képként, vagy pólókra szitázva, illetve ékszerben, lencse alá zárva. Keretezett képeinknél magát a keretet is mi készítjük, festjük, csiszoljuk, vágjuk, keretezünk, nagyon szeretünk fával dolgozni.

manka_grafikak.jpg

manka_ma_sem_fozok.jpg

manka_ma_sem_fozok_2.jpg

mankabymonika_ekszerek.jpg

Személyes kedvenceim

Móni összes munkáját imádom, de azért kiemelnék két extra kedvencet:) Az egyik a vászontáska sorozat, ami ugye nem meglepő, hiszen csajból vagyok, és ebbe jó sok minden belefér! Egy igazán erős anyagú vászontáskát kell elképzelni, olyan erős hogy ipari varrógépet kellett hozzá venniük. Mérete óriási, füle erős, valódi bőr, a grafika pedig  szupertartós. Belül egy nagy zipzáros zseb rejtőzik, melyben egy nagyméretű, téglalap alakú pénztárca is vígan elfér, és még marad is hely pár apróságnak!

manka_ozikelany.jpg

manka_uj_taskak_montazs.jpg

manka_vanlife.jpg

A másik kedvencem a tacsis sorozat!!! Egy külön vonal a tacsis kollekció, amelyhez Móniék tacskója, Csipesz adta az ihletet:) Ebből is vannak ékszerek, grafika, póló, na és persze táska is!

manka_tacsi.jpg

Megtaláljátok őket a vásárokban!

Az őszi-téli időszak Móniéknál a karácsonyra való felkészülés ideje, év végén három nagy adventi vásárban is megtalálhatóak lesznek. Legkorábban a Vörösmarty téri kezdődik, november 10. és december 29. között találkozhattok ott velük, majd szinte egyszerre nyitnak standot a Bazilikánál (november 24 - január 1.) és az Allee bevásárlóközpontban (november 23 - december 31.). A pontos dátumokról, felkészülésről, újdonságokról és mindenféléről az alábbi oldalakon adnak információkat:)

pandarte_manka_jatek.png

Figyeljétek a Facebook oldalamat, 
mert hamarosan játékot indítunk!!!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása