PandArte

Tudod, mi a gyermeked testi és lelki egészségének a titka?

2018. január 11. - PandArte

A gyerekjóga! Miért ismerje meg a jógázást gyermeked, ha lehet minél hamarabb, akár már két évesen? Mert a jóga segít a testi-lelki harmónia megtalálásában. Egyszerre fejleszti, nyugtatja a gyereket, ami miatt pedig az utóbbi időben még inkább népszerű mozgásforma lett, nem más, mint a gyógyító hatása: babakorból visszamaradt mozgásokat, vagy az akkor fontos mozgások kimaradását egyaránt kiküszöbölhetjük a jógával, nem is beszélve a megelőzés céljából végzett gyakorlatokról.

gyerekjoga.jpg

Akár már két éves kortól!

Minden korban megtalálhatjuk azt a módot, amikor már a gyereket rábírhatjuk a gyakorlatok végzésére, csak a megfelelő eszközökkel kell hozzá közelednünk, a saját életkorának megfelelően. Sokszor gondolják azt a szülők, hogy el sem tudják képzelni, hogyan jógáznak a gyerekek, hiszen alig tudnak a fenekükön megülni egyhelyben. Nem is kell, nem az a cél. A cél a mozgás! Ezért bíztatunk minden szülőt, nagyszülőt, rokont és barátot, hogy a környezetükben élő gyerkőcökkel ismertessék meg ezt a különleges, kalandos világot. Saját tapasztalataink  alapján azt vettük észre, hogy már a két éves gyerkőcök is megtalálják benne az örömüket:)

nevtelen_terv_5.png

Mesével minden lehetséges

A felnőtt és gyermek jóga között csak annyi a különbség, hogy a gyerek felé játékosan közelítünk. Mondunk egy mesét, amelyet a gyerekekkel eljátszunk a jógagyakorlatok segítségével. Mire a mese véget ér, a gyermek minden porcikája át lesz mozgatva szakszerűen, anélkül, hogy a gyerek felfogta volna azt, hogy ő most ősi jógagyakorlatokat végzett. Az egész egy nagy játék. 

Amint a saját nyelvükön vonjuk be a jógázásba a gyerekeket, elképesztően nyitottak lesznek! Ők ilyenkor még hatalmas fantázia világgal rendelkeznek, így amikor például elmeséljük nekik az " Erdei jógakaland " mesekönyvet, egyből elképzelik magukat Jógaországban, ahol nagy átéléssel oldják meg a különböző feladatokat, vagyis a jógapózokat. Szeretnek az állatok bőrébe is bújni, ami egyúttal mókás is, másrészt pedig úgy vannak azok a mozdulatok is felépítve a mesében, hogy jótékony hatásai is legyenek. A gyerekjógán nincs versenyzés. Középpontban az érzelmi intelligencia fejlesztése, a mozgásfejlesztés és a szeretetteljes légkör áll. 

Az Erdei jógakaland az első olyan magyar mesekönyv, ami igazi kalanddá varázsolja a jógázást a gyerekek számára, otthon, oktató nélkül is! Egy különleges történet, amely elrepíti a gyerekeket Jógaországba, ahol izgalmas kihívások várnak rájuk. Ebben a kalandos világban az érzelmek fejlesztésével és játékos mozgással átélik a jóga örömteli hatásait. 

img_7316.jpg

Ismerd meg a mesekönyvet és alkotóit itt!

Erdei történetünkben a jógázás elemei egy mesekeretre vannak felfűzve, és ahogy a mesében gördülnek egymás után szépen a mondatok, úgy jönnek a gyakorlatok is folyamatosan áramolva. A mese főszereplője újabb és újabb izgalmas kihívásokkal találja szembe magát, amiket úgy tud teljesíteni, ha elvégzi az adott jógagyakorlatot. Így észrevétlenül csempésszük be a gyerekek mindennapjaiba a jógázást, aminek számtalan jótékony hatása van, például segíti az érzelmek megélését és kifejezését, a koncentrációt és a mozgásfejlődést. 

Jótékony hatásai

A jóga legfontosabb testi és lelki szintű hatásait összeírtuk Nektek, ez persze csak néhány, a jóga számos jótékony tulajdonság közül.

Testi szinten a gyermekjóga segít: 

  • a helyes testtartás kialakításában
  • védeni a gerincet
  • kezelni a lúdtalpat
  • idegrendszeri éretlenség fejlesztésében (figyelemzavar, magatartás zavar, érzékelő központ fejlesztés, egyensúly fejlesztés, jobb és bal agyfélteke kommunikációja)

img_3444.JPG

Lelki szinten:

  • fejleszti az érzelmi intelligenciát
  • segít az érzelmek megélésében, kezelésében, irányításában, kifejezésében
  • az önbizalom növeli
  • kiegyensúlyozottá válik a gyerkőc
  • segít a helyes önértékelés kialakulásában
  • a szorongást, feszültséget oldja

Jógázzatok a Jógakalanddal!

Gyerekjóga workshopjainkon az " Erdei jógakaland " mesekönyvünk történetébe vonjuk be a gyerekeket és egy varázslatos utazásra invitáljuk őket. Ezeken az alkalmakon mindig képzett jógaoktatók tartják a jógaórát. Ők tapasztalt oktatók, figyelnek a mozdulatok helyes kivitelezésére és ha van rá igény válaszolnak a szülők kérdéseire. Minden jógázás előtt ráhangolódnak a gyerekekkel az órára, közösen bemelegítenek, majd együtt kalandoznak Jógaországban. Együtt megismerkednek a mese karakterekkel, így már úgy vágnak bele a kalandba, hogy a gyerekek ismerik az erdei állatokat, azonosulni tudnak velük és nagyon szeretnének nekik segíteni. 

jogakalandos_jogazas_1.jpg

Gyerekjóga workshopjainkról weboldalunkon az Eseménynaptárban, és Facebook oldalunkon találtok pontos információkat. Legközelebb január 26-án, a Bartók utcai Pagonyba várunk Titeket! Itt láthatjátok, milyen sok helyen jártunk már:)

A kihívások, vagyis a jógapózok teljesítése után jöhet a jól megérdemelt pihenés. A pozitív megerősítést nagyon fontosnak tartjuk, a relaxáció alatt, az oktató segítségével végig gondolják, hogy milyen kalandokon mentek keresztül és hogy segítettek az állatoknak: milyen önzetlenek, bátrak, segítőkészek és kitartóak voltak a kaland során. A legvégén pedig még kötetlenül játszunk velük a jógás kártyajátékunkkal:)

Pozitív megerősítések

megerositesek_rovid.jpg

A cikk szakmai hátterét köszönjük Csíki Mariann gyerekjóga oktatónak!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása