PandArte

Így lehet okos az Otthonod!

2018. április 30. - PandArte

Nagyon érdekes dolgokat teszteltem az utóbbi napokban! Olyan okos eszközöket ismertem meg, amikkel otthonunkat kényelmesebbé és biztonságosabbá tehetjük, ráadásul mindez egy gombnyomással. Csak le kell tölteni a megfelelő applikációt a telefonunkra vagy a táblagépünkre és már láthatjuk is, hogy például milyen otthon a levegőnk hőmérséklete és minősége, hogy van -e bármilyen mozgás a lakásunkban, vagy hogy éppen nyitva hagytunk-e valamit. Mindehhez pedig még otthon sem kell lennünk!
img_7971.JPG

 Milyen egy okos otthon?

Az okos otthon egyébként technikai megoldások együttese, amelyek egymással együttműködve lehetővé teszik a házban működő különböző rendszerek és alrendszerek központi irányítását. Egy komplex számítógépes rendszerről van szó, amely képes érzékelni a környezetét, valamint a belső állapotokat, és a ház különféle elektromos rendszereit úgy tudja irányítani, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek. Én most az Apple HomeKit kompatibilis Elgato Eve otthonfigyelő rendszer eszközeiből teszteltem párat, amik nem csak esztétikusak, de számunkra nagyon hasznosnak is bizonyultak! Mindjárt mutatom és miket, de előtte még egy kis hasznos info:)

elgato-eve-line.png

Az automatizálás kényelme

Elég csábító dolog, hogy elég egyetlen pillantást vetnünk a telefonunkra, hogy teljes képet kapjunk, arról, mi történik otthonunkban! Az iPhone és iPad készülékekre letölthető Eve applikációba ugyanis az összes Eve eszközt be lehet kapcsolni, sőt minden Apple HomeKit kompatibilis eszköz adatát egyetlen helyen láthatjuk. Így mindig tudjuk, mennyire friss a levegő a szobákban, vigyünk-e kabátot ha elindulunk, nyitva maradt-e az ablak, esetleg a bedugva hagyott vasalót ki kell-e kapcsolni. 

img_7988.JPG

Extra kényelmek

Az Elgato Eve rendszerben különféle szabályokat is megadhatunk: például, ha kinyitjuk az Eve Door & Window szenzoros ablakot, az Eve Thermo automatikusan lekapcsolja a fűtést, az időzítő funkcióval beállíthatjuk, hogy reggel mikor kapcsoljon be az Eve Energy-be dugott kávéfőző, sőt helyzet alapú szabályokat is kialakíthatunk, mint például, hogy az előszobában kapcsolódjon fel a lámpa, mire belépünk a bejárati ajtón. 

Az Elgato Eve termékek és funkcióik

Az Elgato Eve Room lakásunk levegőjének minőségét figyeli, hogy lássuk, mikor kell szellőztetni, vagy épp mikor érdemes párásítani kicsit. Az Elgato Eve Weather segít, hogy mindig az időjárásnak megfelelően induljunk el otthonról. Megtudhatjuk tőle a külső hőmérsékletet, páratartalmat és még a légnyomást is – fejfájósaknak, frontérzékenyeknek ez különösen hasznos lehet. Az Elgato Eve Motion azonnal értesítést küld okostelefonunkra, ha mozgást érzékel lakásunkban. Az Elgato Eve Door & Window szenzor segítségével könnyen ellenőrizni tudjuk, hogy nem maradt-e véletlenül nyitva egy ablak vagy nehezen záródó ajtó. Az Elgato Eve Energy-vel akár távolról is kikapcsolhatjuk a konnektorban felejtett elektronikai eszközeinket, így nem fogyasztják feleslegesen az áramot, és azon sem kell aggódnunk, hogy a bedugva felejtett műszaki cikkek balesetet okoznak. Bár a fűtésszezonnak szerencsére vége, télen az Elgato Eve Thermo segítségével az iPhone-nunkon keresztül állíthatjuk be a kívánt hőfokot, sőt, napirendedhez igazíthatjuk, mikor milyen meleg legyen a lakásban.

Amiket mi teszteltünk!

Elgato Eve Door & Window

Én most ezt találtam a leghasznosabbnak, leginkább Ármin miatt:) A Door & Window szenzor azonnal jelez, a nyitva maradt egy ajtó, vagy ablak! Nyáron a teraszajtónk non-stop nyitva van, ami egyrészről persze szuper, hiszen átjárja a levegő a lakást, másrészről pedig, ha éppen nem vagyok a szobában, Ármin pedig kinyitja az ajtót és kimegy egyedül, az most még nem annyira jó, hiszen csak két éves múlt. Szóval nem hagyjuk őt még a kertünkben sem egyedül, így az elhúzhatós szúnyoghálónkra tettem fel a két szentorból álló eszközt, amit ő is simán ki-be tud csukni, ezért nagyon hasznos, hogy jelez a telóm, vagy az iPad, hogy bizony a kisfiam éppen nekiindult  a nagyvilágnak. Lassan a bejárati ajtó kilincsét is el fogja érni, így oda talán még praktikusabb lesz a felszerelése. Igazából nagyon figyelünk rá, de egész nap minden percben azért nem tudunk, ez az eszköz viszont NON STOP figyelni tudja, ha mozgás történik:)

elgato_door.jpg

Elgato Eve Wheather

Szerintem ez Eve Wheather az abszolút alap dolog, amire szükségünk lehet, hiszen az időjárás mindenkit érdekel! Mióta Anyuka vagyok, talán még jobban, hiszen nem  szeretem alul vagy túlöltöztetni a gyereket:) Akkor is nagyon praktikus lehet, ha épp egy családi utazásra indulunk, és szeretnénk tudni, mire számíthatunk az utazás alatt. Ez az időjárásjelző nem csak a hőmérsékletet és a külső páratartalmat mutatja, hanem figyeli a légnyomásváltozást is, ami nagyon értékes információ lehet a fronthatásokra érzékenyeknek...a gyerekek pedig mint tudjuk, eléggé érzékelik sajnos a frontokat:)img_7980.JPG

elgato_wheather.jpg

Elgato Eve Room

Az eszközök párosítása a telefonnal, vagy iPad készülékekkel egyébként nagyon egyszerű. Vagy az alap HOME applikációt használjuk, vagy letöltjük az EVE alkalmazást, és hozzáadjuk a kiválasztott okos eszközöket, amiket a bluetooth segítségével talál meg. Ha ez kész, már rögtön látni is lehet például az EVE Room alkalmazáson keresztül, hány fok van a lakásban, milyen a páratartalom és a levegőminőség. Ez az Eve Weather beltéri párja egyébként, azzal a különbséggel, hogy a légnyomás helyett bent a levegő minőségét mutatja. Itt is Anyuka szemszögből tudom a legjobban kiemelni az előnyét, hogy a gyerekszobában a páratartalom és levegő minősége azért elég fontos dolog szerintem, pláne ha éppen megfázott a gyerkőc, és csúnyán köhög. A Room egyből megmutatja, hogy esetleg túl száraz-e a levegő és szükséges -e egy kis párásítást, ami segít csillapítani a köhögő rohamokat!

elgato_room.jpg

img_7970.JPG

 Ismerd meg őket apránként

Elsőre talán bonyolultnak tűnik ennyi okos dolog kezelése, de valójában egyáltalán nem az, sőt! Jó hír, hogy nem kell egyszerre, apránként is lehet okosítani az otthonodat, hiszen az eszközök külön-külön is megvásárolhatók. Mindenki megtalálhatja azokat, amikre tényleg szüksége van! A több eszköznek nagy előnye viszont, hogy együtt, egy otthoni központtal ( iPad, iPhone, Appke TV ) nagyon sok minden automatizálható, így még kényelmesebb, biztonságosabb és egészségesebb lesz az otthonunk. Érdemes megismerkedni tehát lassan mindegyikkel. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek