PandArte

Mimóza: A kultúrák egyedi találkozása

2012. február 19. - PandArte

“Hajgató Sára vagyok, budapesti stúdiómban ékszereket és kiegészítőket készítek, virágosakat, bojtosakat, textileseket, hétköznapokra és különleges alkalmakra egyaránt”- ez áll Mimóza blogján, amihez én még mindenképp hozzáfűzném, hogy ebben a mini stúdióban olyan ékszerek készülnek, amik különböző kultúrák jellegzetességeit szippantják magukba.

Mimóza Mimóza
Amikor ellátogattam Sári otthonába, ahol a műhelye is van, kint szakadt a hó és tomboltak a mínuszok, de amint beléptem hozzá, jóleső melegség töltött el. Ez nem csak a finom levendula teának volt köszönhető, amit kaptam tőle, hanem annak is, hogy hirtelen rengeteg színpompás gyönyörű ékszer vett körül, amikhez a hozzávalókat a földkerekség több tájáról és kultúrájából szerzi be a világutazó alkotó.

Mimóza Mimóza
Mimóza Mimóza

Kiderült ugyanis, hogy Sári Egyiptomban született, szüleinek köszönhetően több országban is élt, amikor pedig felnőtt akkor is folytatta utazásait. Nyolc hónapot töltött Kambodzsában, ahol először önkéntesként hátrányos helyzetű fiataloknak tanított varrást és angolt, majd különböző kreatív, tervezői munkái is voltak. Megtudtam, hogy például a jellegzetes bojt motívum, amit ő is használ, az leginkább Észak-Afrikára és az ázsiai kultúrára jellemző, a második és negyedik képen látható nyakláncok gyöngyei már Marokkóból származnak, a matryoshka babák pedig az orosz kultúrát idézik fel bennünk:)

Mimóza Mimóza
Mimóza Mimóza

Mimóza nem csak bojtos ékszereket készít, és hímzőfonallal dolgozik, szokott gyapjúval és más anyagokkal is kísérletezni, a mai napig a legnagyobb sláger a vevői körében például az organzából készült virágok. Nekem viszont mégis a bojtos kollekciói jönnek be nagyon, leginkább azért, mert egyszerűek és ezerszínűek, így minden alkalomra meg lehet találni a megfelelő darabot. Éppen ezért arra kértem Sárit, hogy mutassa meg nekem, hogyan varázsol ilyen ékszereket, és ő ki is találta, hogy egy kulcstartó elkészítésének folyamatába enged bepillantást, hiszen a közönsége ezt már nagyon várta tőle.

  fotó 1 (1) fotó (5)
Mimóza

Az egész úgy kezdődik, hogy ki kell választani a színeket, mi most direkt friss, üde, tavaszi árnyalatokkal szerettünk volna dolgozni. Ezután egy kis karton darabra fel kell tekerni a fonalat, levágni, ráragasztani a “sipkáját”, ami összetartja majd a bojtot, egy kis kunkort hajlítani a végén, hogy majd a láncra lehessen rögzíteni, végül pedig fazonra fésülni:) Így készülnek sorra a bojtocskák!

Mimóza

Miután mind a hat színes bojt elkészült, az összeszerelés következik, ami egész egyszerűen abból áll, hogy egyesével, a kampójuknál fogva rögzíteni kell őket egy fogó segítségével. Érdekesség, hogy Sári egy olyan nyakláncot daraboltatott fel, és használt a kulcstartóhoz, ami a nagymamájáé volt…így garantált az egyediség, mivel korlátozott számban készülnek.

Mimóza
   Mimóza

És íme az kulcstartó, amit hétfőtől meg is nyerhettek majd a közös játékunkban:)
Lehet, hogy kicsit hosszúra sikeredik ez a cikk, de pár dolgot még mindenképp szeretnék megemlíteni Mimózával kapcsolatban. Az egyik, hogy van egy úgynevezett “Mix & Match” kollekciója, aminek az a lényege, hogy veszel egy nyakláncot, majd hozzáválogatsz még olyan színű bojtokat, amilyeneket csak szeretnél…én például egy türkizes alapot vettem, amihez még egy korall és citromsárga színű medált is passzíntottam. Imádom az ilyen variálási lehetőségeket!!!

Mimóza
Ami még fontos, gondolva azokra, akik idén nyáron az esküvőjükre készülnek:), hogy Sári gyönyörű díszeket is készít a menyasszonyoknak, amiket az alábbi képeken meg is csodálhattok! A fotókat Méhn Niki készítette…nagy álmom, hogy egyszer ilyen stílusú képek készüljenek rólam!

Méhn Niki Méhn Niki Méhn Niki
Méhn Niki

Mimóza legújabb alkotásait megtaláljátok a facebook oldalán, illetve ha szeretnétek igazán személyre szabott ékszereket vásárolni tőle, akkor írjatok neki, és kialakítjátok a számotokra legmegfelelőbbet. Higgyétek el, igazi felüdülés ezeket a színpompás energiabombákat hordani!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek