PandArte

Különleges mézekeket készít a Délity család!

2018. július 16. - PandArte

Hogyan működik egy családi méhészet itthon, és milyen különleges ízü mézeket lehet készíteni? Egy nagyon érdekes és izgalmas történetet ismertem meg Délity Kittitől, aki fiatalos lendületével tovább formálja családi vállalkozásuk jövőjét, aminek középpontjában természetesen a méhek állnak:) 
delity_mez.jpg

A nagypapa öröksége

" Édesapám, Délity Ádám Bács-Kiskun megyében méhészkedik, szüleim főállású méhészek. Édesapám 17 évesen kapta első méhcsaládját nagyapámtól, akitől a méhészkedést tanulta. Együtt készítették el a kaptáraikat, mivel nagyapám asztalosmester vis olt, és fiait is annak taníttatta. Édesapámra ráragadt a méhészet szeretete, így a nyolcvanas évek közepén a Zalaapáti Méhésziskolában sikeres szakvizsgát tett. Gyerekkoromban a húgommal nyaranta sok időt töltöttünk a szüleimmel az erdőben. Természetes volt a méz rendszeres fogyasztása, ismerete és a vele járó munka folyamata. Például ahogy közeledett az ősz már kanalaztuk is a virágport, vagy csepegtettük a propoliszt immunerősítésként.

imgl6571.jpg

2015-ben fogalmazódott meg bennem, hogy ezzel komolyabban szeretnék foglalkozni. Közvetlen környezetem támogatásával, biztatására el is indultam ezen az úton. Textiltervezőként diplomáztam, így a kreativitás mindig is közel állt hozzám. Slezák Zsuzsi barátnőmmel együtt új arculatot terveztünk a Délity mézeknek, Zsuzsi ekkor tért haza Skóciából grafikus tanulmányait befejezve, előtte Magyarországon már fényképészként dolgozott. Én beiratkoztam egy méhészképzésre, aminek elvégzése után átfogó ismeretet kaptam méhbiológia, növénytan tekintetében is. A tervezés során szerettünk volna kilépni a termelői, kézműves közegből és egy friss, különlegesen elegáns csomagolást adni a mézeknek. Az egyik szempont az egyszerűség volt, kiemelve a méz valódi értékét. " - meséli lelkesen Kitti.

imgs9091_1.jpg

Milyen mézeket termeltek?

Telephelyünk az Alföldön van, a táj jellegzetességéhez tartozik az összefüggő akácos terület, így itt kiváló minőségű akácmézet lehet termelni. Vándorméhészetünk a növények virágzását követve lehetővé teszi a különböző fajtamézek gyűjtését az ország egész területén. Kínálatunkban szerepel repceméz, hársméz, selyemfűméz, napraforgóméz, vegyes virágméz és erdei mézharmat.

Ezek közül mik a különleges ízek? 

Ezek közül a legkülönlegesebb az erdei mézharmat, melyet a Duna árterében gyűjtenek a méhek június környékén, szárazabb időszakban. A mézharmat, más néven édesharmat, érdekessége, hogy a méhek nem a virágokról gyűjtik a nektárt, hanem a fák levelein megtalálható édes nedveket, a levéltetvek által kiválasztott cukrokat gyűjtik össze. Ez egy nagyon sötét színű, sűrű, zamatos aromájú méz, ami beltartalmilag kiváló tulajdonságokkal rendelkezik.

 Melyiket mire ajánlád, egészségügyileg?

Legtöbben csak a hidegebb hónapokban kezdenek mézet fogyasztani, megfázásos időszakban erősíthetjük immunrendszerünket hársmézzel. Mindennapos fogyasztásra, teába vagy sütéshez kiváló az akác és a vegyes virágméz. A sűrű kristályos repceméz lúgosító hatású, ezért a gyomorpanaszok enyhítésére ajánlott. Kijelenthető, hogy minél sötétebb egy méz, annál magasabb az ásványi anyag tartalma. A gesztenyeméz, a galagonyaméz és az erdei mézharmat igazi csemegének számít, ízük nagyon különleges, fogyasztásuk önmagában is élvezetet nyújt.

imgl6699.jpg

A Délity Család:)

imgs9024.jpg

Honnan lehet felismerni, ha egy méz minőségi, vagyis hogyan tudja egy átlagos ember megkülönböztetni a felhígított bolti mézeket?

Próbáljunk meg mindig biztos forrásból vásárolni mézet. A méz egy organikus, élő anyag, ezt mutatja a kristályosodás, ami egy természetes folyamat, a minőséget nem befolyásolja. A mézben található gyümölcs és szőlőcukor aránya adja ezt a fizikai állapotváltozást. Amelyik méznek magasabb a szőlőcukor taralma az kristályosodik, például repce. Az akácmézben a gyümölcscukor dominál, ezért sokáig átlátszó, folyós állagú marad. Élelmiszerláncok polcain sokszor folyékony, egynemű méz szerepel hosszú időn keresztül. Az eladhatóság (és eltarthatóság) érdekében előfordulhat, hogy magasabb hőfokon túlmelegítik a mézet. Így az elveszíti értékes összetevőit azonban folyékony állaga megmarad. Melegítéssel otthon is visszanyerhetjük a méz eredeti folyós állapotát, azonban figyeljünk arra, hogy 40 Celsius fok fölé ne hevítsük.  

Hogyan kell elképzelni egy méhészet egy éves munkáját? Hogy kerül a méz az üvegekbe?:)

A tavasz beköszöntével a méhész a virágzásokat figyelve tervezi meg, hogy adott időszakban milyen növényről fogják gyűjteni a méhek a nektárt. A gyűjtés során a méhek által hozzáadott különböző enzimek alakítják a nektárt mézzé. A méhek a nektárt a kereteken található sejtekbe rendezik. Az ekkor még magas víztartalmú nektárt sűrítik, elpárologtatják a felesleges víz mennyiséget. Ezután a sejteket egy viaszréteggel fedik le. A méhész a beborított viaszos felület nagyságából állapítja meg, hogy mikor kezdődhet a pergetés. Annak megelőzése érdekében, hogy ne alakuljon ki mézfelesleg a kaptárban. A pergetés kifejezés arra utal, hogy a viaszréteg eltávolítása után, manuális vagy gépi gyors tekeréssel, centrifugális erő hatására a méz kicsapódik a keretekből és egy tartályban gyűlik össze. A tartályból hordókba kerül, majd pár nap után a méz átszűrésével kezdődhet is a kiszerelés.

imgl6595.jpg

imgl6610.jpg

Hol találjuk meg a termékeiteket?

Állandó résztvevői vagyunk az Anker’t-ben havonta megrendezésre kerülő Kiskertpiacnak. Nagyon büszkék vagyunk, hogy a belvárosi Börze Étterem és Kávéház minket választott a megbízható méz forrásaként és mézeink számos kiváló hazai termelő mellett ott szerepelhetnek az üzlet delikát polcain.

imgl9816_4.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása