PandArte

10+1 magyar játék, amit Anyukák találtak ki!

2019. április 22. - PandArte

Milyen a hiteles gyerekjáték? Hát szerintem olyan, amit egy szülő, a saját tapasztalata alapján talált ki és hozott létre. Valamilyen olyan igényből született, ami a gyermekével kapcsolatos ... egy biztos, hatalmas szeretettel fejlesztette és végig az lebegett a szeme előtt, hogy gyermeke, és persze más gyerekek is, ettől boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak és kreatívabbak lesznek. Ezek azok a valódi értékek, amit mi szülők is imádunk.

jogas_tarsasjatek.jpg

Nagyon örülök, hogy egyre több az olyan fejlesztő játék, ami 100% -ban magyar és a legtöbb esetben egy Anyuka fejéből pattant ki a gondolata. Én is egy ilyen Anyuka vagyok például a Jógakalanddal, de ehhez a tartalmas poszthoz gyűjtöttem még jó pár szuper ötletet, hiszen együtt csak erősítjük egymást és a Tudatos Szülők táborát:)

Címlap fotó: Laczkó Izabella

10 magyar fejlesztő gyerekjáték, tudatos szülőknek

 

1. Gyereknevelést segítő játékok - Plukkido

A Plukkido mágneses táblajátékait már több mint 4000 család használja. A dackorszaktól az agresszió kezeléséig, minden hétköznapi nevelési helyzetben segítséget nyújtanak, használatukkal elkerülhető a kiabálás és a büntetés.

A mesevilág és a pozitív kommunikáció segítségével, játékosan oldják meg a nevelésben előforduló konfliktusokat a kisgyermekes családokban és intézményekben. A mese alakulása és egyben a játékban való előrehaladás, a mágneses figurák mozgatása mindig a felnőtt és gyermek együttműködésének függvénye. A gyerekek a játék szereplőitől, a manóktól kapnak rendszeresen üzeneteket, melyekben mindig valamilyen jó cselekedetre kérik őket.

" A játékainkkal lekerül a fókusz az ellenkezésről, a büntetésről, mert például a reggeli készülődés, az esti lefekvés, a testvérek megegyezése nem ellenállást szül, hanem egy játék és kaland része lesz. Azoknak a felnőtteknek ajánljuk, akik a körülöttük élő kisgyerekekkel szeretnének türelmesebben, és a játék erejét kihasználva eredményesebben kommunikálni." - meséli Táncsics Judit, az egyik alapító és tulajdonos. 

plukkido.jpg

2. Kinyitható mesevilág - Mesebőrönd

Horváth Zsófi kislányának szerettet volna Karácsonyra egy hordozható babaházat, de nem talált olyat, ami igazán tetszett neki, így, mivel akkor már évek óta horgolt, elkészítette neki ezzel a technikával. A Mesebőrönd tehát egy horgolt hordozható játék, amivel bárhol lehet játszani. Sokféle készült már belőle, kislányoknak és kisfiúknak is!

" Igyekszem a legapróbb részletekig kidolgozni és rengeteg kiegészítővel telepakolni, hogy kifogyhatatlan játékforrás legyen. Ha kinyitja a gyermek, egy kis mesevilág tárul a szeme elé. Semmit sem rögzítettem, így a matatásnak és kreativitásnak semmi sem szab határt. "

meseborond.jpg

3. Élj bátran, játssz vidáman - Jógakaland

Ha szeretnél a gyermekeddel együtt mozogni, közös kalandokat megélni, és sokat nevetni, akkor próbáld ki a Jógakaland játékait, amik abszolút egyedülállónak számítanak itthon! Mesekönyvük, társasjátékuk, kártyajátékuk és a legújabb párosító kirakójuk, a mozgás szeretete mellett minél több pozitív energiával, önbizalommal, és sikerélménnyel inspirálja a legkisebb jógikat fejlődésük útján:)

jogas_jatekok_1.jpg

" A PandArte blog mellett másik nagy szenvedélyemmé vált a jóga. Amikor terhes voltam, megfogalmazódott bennem egy gondolat...azt szerettem volna elérni, hogy a kisfiamnak átadhassak egy olyan szemléletmódot, ami a gyerekkorát izgalmassá, játékossá teszi, felnőtt korára pedig jó alapot biztosít a nyugodt és kiegyensúlyozott élethez. Megalkottuk a Jógakaland világát, amit együtt fedezhet fel szülő és gyermek, közösen élhetik át a mesés kalandokat, miközben segít is a kicsiknek a testi-lelki fejlődésben.

Kisfiam Ármin már magától hozza a mesekönyvünket, hogy jógázzunk ez elképesztően jó érzés, akár csak az, hogy szépen növekszik a Jógakaland közössége, több ezer gyerkőc próbálta már ki valamelyik játékunkat  " - Bánhidi Dóra, a Jógakaland Anyukája.

gyerekjoga_1.jpg

4. Játék a tanulás - KUVIK

A KUVIK készségfejlesztő játékok az írás-olvasás és az alap matematikai képességek megszerzésében nyújtanak segítséget. Fontos, hogy ez nem egy külföldi játék fordítása, a betűkártya csomag 100%-ban a magyar nyelv olvasástanításához készült. A matematika készlet, pedig az ismeretek megtapasztalásán alapul. Az eszközök gyermekbarátak, tervezésük során a kicsik kezeihez és logikájukhoz lettek igazítva." Célunk, hogy a gyerekek szeressenek tanulni, legyenek magabiztosak az iskolában és egy friss kreatív gondolkodásmódot kövessenek " - meséli Török Judit, a Kuvik anyukája, alapítója, fejlesztője.

Például a képen is látható Kuvik Matek dobozzal életre kelnek a számok, az összeadás, a háromszög. A sok színes eszköz végtelen lehetőséget rejt, amivel a közös játék során észrevétlenül tanulnak a gyerekek. Pálcák, korongok, színes formák, óra, minden egy dobozban, amik segítik a fejlődést. Érdemes megnézni a többi tanulást segítő dobozt is, nagyon színvonalas és szuper találmányok!

kuvik.jpg

5. Matató és öltöztető hátizsák - Nalababa

A Nalababa matató és öltöztető hátizsák amellett, hogy észrevétlenül fejleszti a gyerekek finommotorika képességeit, egyszerre kreativitásra is sarkallja őket, amikor maguk választhatják meg, hogy a kisbarátjukat milyen karakterként ábrázolják a horgolt kiegészítők segítségével. Anna elsősorban a bölcsődés és óvodás korosztálynak tervezi ezeket a hátizsákot. Matatnivalók például: cipzár – sportcsat – tépőzár – fakarika – bújtatók - csomók – gomb – patent – gyöngyfűzés – karabiner. Így sose lesz egy unalmas percetek se utazás, várakozás, sorban állás közben.h.jpg

6. Mutasd mit érzel?! - Csimotaságok

A gyerekek nagyon fogékonyak az érzelmekre, viszont van hogy nehezen határozzák meg, mondják ki, mit éreznek, vagy esetleg mit éreznek mások. Az ujjbábok segítségével tudunk nekik ebben segíteni, illetve saját történeteinket is eljátszhatjuk velük. 

" Ezek a bábuk egy közös projekt eredménye, partnerem a Banikó műhelye. A Mutasd mit érzel? egy ujjbáb készlet, ahol 6 filc anyagra nyomtatott, rajzolt állatka jeleníti meg a 6 alapérzelmet. A bábok kétoldalasak, egyik oldalon a hozzárendelt érzelemmel látjuk a kutyát vagy a libát, másik oldalon pedig egy kedves, örömteli arcuk látható. A grafikák elkészítéséhez egy gyermekpszichológus közreműködését kértük, hogy a rajzok valóban a megfelelő arckifejezéseket tükrözzék. Tehát a figurákat megfigyelve jól látszik, mi a különbség a meglepődés és a félelem, a harag vagy az undor között, például. Emellett pedig bármikor bármilyen helyzetben bevethetőek, akár utazás során, vagy egy orvosi rendelőben, a gyerekeknek izgalmas játszótársak. Hisz mindemellett hamisítatlan ujjbábok, azok minden előnyeivel együtt :) - meséli Horváth Éva, a Csimotaságok alapítója.

mutasd_mit_erzel.jpg

7. Segítség az otthoni tanuláshoz, letölthető verzióban is - Gyereketető

Sárosdi Virág 6 gyermek édesanyja, aki a nem létező szabadidejében elvégezte a gyógypedagógus-logopédus szakot is! Két legkisebb gyermeke nem járt iskolába, otthon oktatták őket, így rengeteg tapasztalata van, amit szívesen meg is oszt mindenkivel a Gyereketető oldalán.  De egyáltalán nem " csak " egy blogról van szó, oldalán sok olyan módszert találtok amik segítséget nyújtanak abban, hogyan tudjátok gyermeketek számára élménnyé tenni az iskolai tananyagot. Több mint 100 ingyenesen letölthető játék és fejlesztési ötlet ( pl: finommotorika,  figyelem, olvasási képességek fejlesztése ), vár rátok, az ovis és iskolás korosztály számára egyaránt!

gyereketeto.jpg

8. Konfliktus helyzetek helyes kezelése - Önvédelmi kirakó 

Kovács Ildikó önvédelmi instruktor és nem mellesleg Anyuka is:) " Szülőnek lenni hatalmas öröm és egyben óriási felelősség is, nem csoda hogy a széltől is igyekszünk megóvni gyermekeinket. Amikor azonban közösségbe kerül a gyerekünk, már nélkülünk is tudnia kell megoldani egy-egy konfliktushelyzetet. A bölcsődében és az óvodában gyakran kerülnek nézeteltérésbe a legkisebbek, ezért meg kell tanulniuk, hogy ne bántsanak másokat és azt is, hogy őket se bántsák. Ezt a tudást egy egyszerű játékkal, megelőző jelleggel meg tudjuk tanítani a kicsiknek.  

Nagyjából egy évvel ezelőtt ültem a kislányommal, Bogival a játszószőnyegen és azon gondolkodtam, hogyan fogom megtanítani neki, hogyan reagáljon, ha a bölcsiben vagy a játszótéren meg akarják húzni a haját, vagy esetleg meg akarják harapni. Fontosnak tartottam, hogy megtanítsam neki, hogyan kezelje jól ezeket a helyzeteket akkor is, ha nem vagyok mellette. Ekkor született meg az ötlet, hogy egy kirakóst készítsek, aminek rajzai bemutatják az egyes konfliktushelyzeteket és azt is, miként tudja megoldani azokat. Azt gondolom szülőként fontos feladatunk, hogy megtanítsuk a gyermeküknek, hogy az agresszivitását, hogy tudja kontrollálni, a felé irányuló fizikai bántást, hogyan tudja elhárítani. "

onvedelmi_kirako.jpg

9.  Renufaktura

Kovács Renáta óvodapedagógusok közreműködésével állítja össze fejlesztő könyveit, melyek játszva segítik a kicsiket a finommotorikus képességek könnyebb elsajátításában, a koncentráció gyakorlásában, kitartásban vagy akár a kreativitás kibontakozásában. A könyvek mind kézzel, egyedi elképzelések, ötletek, témák, színek alapján készülnek, a különböző korosztályoknak megfelelő nehézségi szinten, illetve különböző tematika szerint. Fél éves kortól, egészen 6 éves korig.

renufaktura.jpg

10. Egy táskányi kreativitás - MiNik 

Farkas Hajni szeret gyerekekkel, emberekkel dolgozni, foglalkozni, már gyermekként is óvónéni akart lenni. Imád alkotni, létrehozni valami szépet és hasznosat. Ez sikerült is neki a MiNik táskákkal, amik 10 játékos foglalkoztató feladatot rejtenek magukban, kétféle korosztályra kitalálva:) 

" A MiNik az én álmom. Nem más mint egy táskányi kreativitás. Tíz készségfejlesztő játékos feladat, egy különleges táskába csomagolva. Az ötlet a kisfiamtól indult. 5 évesen még nem szeretett rajzolni, színezni. Vele kezdtem el olyan játékos feladatokat és gyakorlatokat csinálni, melyekkel elősegíthettem, hogy iskolakezdésre ez ne okozzon hátrányt neki. Az egyedi, kézzel készült játékos feladatok számos lehetőséget nyújtanak kincseink játékos fejlesztéséhez. Finommotorika, szem-kéz koordináció, logika, színismeret, formaismeret, számok ismerete, türelem, beszédfejlesztés, figyelem. "

minik_1.jpg

10+1 Képes heti tervező -  Lurkónaptár

A gyermek napi, heti programjainak megjelenítésére szolgáló gyerek naptár. Mivel a tevékenységek képek formájában jelennek meg, a lurkó számára is könnyen követhető, hogy milyen feladatok, programok várhatóak az adott héten, legyen az szabadon választott vagy kötelező jellegű. A kiszámíthatóság biztonságérzetet ad neki; segíti és fejleszti a gyermek időérzékelését is.

Minél kisebb a gyermek, annál inkább az  itt és a most-ban él, nem ismeri az idő fogalmát. Neki eseményekből áll a nap, később azok sorrendjéből. Óvodás korban már érti a tegnap-holnap szavakat, később megismerkedik a hét napjaival is, mégis gyakran összekeveri és nem tudja helyesen használni ezeket az elvont fogalmakat.  Ezért kérdezi olyan gyakran, hogy  „Mikor lesz a buli? Hányat kell még aludni az úszásóráig?” Már iskolásak a gyermekeink amikor megtanulják az órát leolvasni, átlátnak több hetet, hónapot is. Addig pedig, az ő nyelvükre lefordított képes gyerek naptár óriási segítség a gyermeknek – mert reggel látja hogyan fog az aznap eltelni, így kiszámítható lesz a napja, várhatja a délutáni haveri bandázást vagy fel tudni készülni  a számára kellemetlen programra is pl. orvosi látogatás;  és az egész családnak is – ahol a megtervezett hét mindenki számára átláthatóbb lesz és Apa is könnyebben bevonható a gyermek életébe, ha tudja mivel töltötte a lurkó napot:) 

lurkonapar.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek