PandArte

Az illóolajok varázslatos világa

2019. december 11. - PandArte

Mi idén teljesen rákattantunk a diffúzor és a különböző illóolajok használatára. Nem csak nagyon kellemes és természetes illatot ad a lakás bármelyik pontjának, de hat a hangulatunkra, a lelkünkre és az egészségünkre is:) Nagy szerencsém, hogy a barátnőmék pont ezzel foglalkoznak a HerbaTherapy -nél, így volt kitől megtudnom jó pár hasznos és érdekes infot!

diffuzor.jpg

A HerbaTherapy aromaterapeutája Dr. Takács-Tóth Diána, aki nem mellesleg gyógyszerész is, tőle kérdeztem fontos dolgokat, aki örömmel válaszolt nekem! 

 " Amikor Szegeden a doktori iskolába jártam, a növények iránti vonzódásom épp egy magas polcon porosodott. Közben megismerkedtem a férjemmel, aki erősen formálta a lelkem, gyúrta-gyúrta, míg számomra is egyértelművé vált, hogy van élet a kémcsöveken túl is. Így levettem a magas polcról a gyógynövény-kérdést, leporolgattam. Nem volt nehéz újra hódolni kislánykori szenvedélyemnek a jól megalapozott szakmai háttérrel. Aromaterapeuta lettem. Ez nem is lehetett másképp, megtaláltam az utam, a hivatásom! ". 

75102025_1426849790800857_9138544963879960576_o.jpg

Az aromaterápiáról

" Az illóolajok is, akár csak a gyógyszerek, kémiai vegyületeket, hatóanyagokat tartalmaznak. Ezen komponensek, ha idejében és megfelelő módon megkezdjük a kezelést, az emberi szervezetre nézve gyógyító hatásúak. Az aromaterápia kettősségével kiemelkedik az egészségmegőrzés és a kiegészítő kezelések sorából: fizikai síkon mutatkozó ereje lélekre ható tartalommal egészül ki.

Az aromaterapeuta legfőbb eszköztárát a növényekből különböző eljárásokkal kinyerhető illóolajok jelentik. Földünket benépesítő növényeknek mindössze 2%-a rendelkezik azon képességgel, hogy illóolajat válasszon ki szervezetéből. Az illóolajoknak kettős szerepet tulajdonítanak: védelem a növényevőkkel szemben és a szaporodás elősegítése a rovarok csalogatásával. Az embereknek és az állatoknak a természet patikáját jelenti. " 

herbatherapy.hu

Hogyan tudnak segíteni az illóolajok a betegségek megelőzésében?

" Megérkezik az ősz és a tél, lehűl a levegő, a gyerekek ismét közösségbe kerülnek, mi visszatérünk a munkahelyünkre, ahol a vizesblokkokban és a közösségi terekben számtalan baktériummal, vírussal, fertőzéssel találkozhatunk. Sajnos ezeket a kórokozókat hazavisszük, ott átadjuk egymásnak, keverednek és szépen végigfertőzzük a környezetünket.

Mi is ismerjük ezt az élethelyzetet, ezért fontosnak tartjuk, hogy a munkahelyen is és otthon is fertőtlenítsük a levegőt. Az aromaterápiával otthonunk harmonikus, friss lesz, a levegőbe kerülő molekulák pedig észrevétlenül fejtik ki immunerősítő hatásukat. Sokan gondolják a prevenció elcsépelt dolog, viszont egy diffúzor segítségével elkerülhetik a szintetikus illatosítókat, amik fejfájást és hányingert okozhatnak, a természetes immunerősítés pedig olyan könnyedén és észrevétlenül épülhet be az életünkben, mint a lélegzetvétel. " - meséli Dia

Pontosan hogyan csináljuk ezt otthon?

" Ehhez semmi mást nem kell tenni, mint párologtatni, az immunrendszer erősítésének érdekében szeptembertől májusig, amikor a bacik vadásznak ránk. Ehhez csupán két dologra van szükség: 100% tisztaságú, terápiás minőségű, kemotípus szerint bevizsgált illóolajra és egy jó minőségű elektromos párologtatóra, más néven diffúzorra. "

Én már rengeteg diffúzorral találkoztam, segítenél kicsit eligazodni, mi a különbség köztük?

" A diffúzorok, más néven elektromos párologtatók az illóolajok légtérbe juttatásának a legkorszerűbb, mindenki számára könnyedén elérhető módja. A hálózatról működtethető teljesen biztonságos készülék ultrahang segítségével juttatja a légtérbe az illóolajmolekulákat, amelyek aztán a légzéssel áramlanak a szervezetbe. Megkülönböztetünk vizes, illetve száraz diffúzorokat. Abban különböznek, hogy szükséges-e víz az illóolaj levegőbe juttatásához. A hatás a kiválasztott illóolajtól függ, ami lehet nyugtató, élénkítő, fertőtlenítő, koncentrációfokozó, szorongásoldó.

Vizes diffúzor esetén az ultrahang segítségével jutnak a környezetbe a – tartályába helyezett vízzel együtt – az illóolajmolekulák. Száraz levegő esetén nagyon javasolt. Nagyobb élettér – osztályterem, óvodai csoportszoba, váróterem, nappali, stb. – biztonságos párologtatására megnövekedett teljesítményre lesz szükség. Ehhez a legkényelmesebb használatot a száraz diffúzorok jelentik. Tartályába csupán az illóolajat kell belecsepegtetni, a vizet kihagyjuk. A nedvesebb légterű szobákba kifejezetten ezt javasoljuk! A mieinket, amiket jó szívvel ajánlunk, mert mindegyiket teszteltük már, itt megtalálják! "

80004338_1476266682525834_4152310932220936192_n.jpg

78557675_1474980329321136_4339377657272598528_n.jpg

Kifejezetten milyen olajokat párologtassunk, melyiknek milyen hatása van? 

" Párologtassunk mandarin, és/vagy édesnarancs illóolajat a jókedvért és a lelki harmóniáért! Karácsony közeledtével imádni fogjátok:) Korunk sajátja: a túlhajszolt életmód lefáraszt, energiára van szükségünk, erre gyors megoldást nyújt az eukaliptusz radiata és a madagaszkári kámforfa illóolaja, valamint csodás feltöltődést kínál a tömjén!

Időnként a lelki egyensúly minden igyekezetünk ellenére megbillen és máris ezernyi zsebkendőt fújtunk el, köhögünk és tüsszögünk is amellett, hogy az orrunk is eldugul! Jól fog jönni a nyákoldó és köptető eukaliptusz radiata, vagy a borsmenta (6 év alatt ellenjavallt) illóolaja, ami kétségkívül tisztítja a légutakat. Megelőzésként a citrusok illóolajait szeretjük párologtatni kiegyensúlyozó és fertőtlenítő hatásuk miatt. "

img_5246_1.JPG

Melyik napszakban és meddig párologtassunk?

" Reggel és munkában párologtathatunk 2-3 órán át a frissítő és koncentrációfokozó illóolajokat: rozmaring, borsmenta, citrom. Az esti lecsendesedéshez, elvonuláshoz a nyugtató, illóolajokat használjuk (szintén 2-3 órán kereszül): kubeba, mandarin, orvosi levendula. Az illóolajok cseppszáma függ a tér nagyságától, az alkalmazott párologtatási módszertől és magától az illóolajtól is. A diffúzorba kb. 4 csepp elegendő 15 nm-nyi szobában. Egy nagyobb 40-50 nm nappaliba 10-15 csepp is kelleni fog. Citrusokból többet is tehetünk, de a szegfűszegből, borsmentából 1-2 csepp is elegendő lesz. "

78234738_1470750313077471_1769621092541923328_n.jpg

Hol készülnek a Ti olajaitok, és milyen receptúra alapján?

" A HerbaTherapy illóolajok a világ minden táján termő növényekből származnak. Ahol a legkedvezőbb a klíma, ott fog nőni a legmagasabb illóolajhozamot adó növény. A gondosan ápolt növényeket a termőhelyek közelében dolgozzák fel. Többnyire sajtolással és desztillálással nyerik ki az illóolajokat a növényből. "

Nagyon sok illóolajat lehet már itthon is kapni, a Tiétek mitől különleges?

" A mi illóolajaink kiváló minőségért a megfelelő képzettséggel (kutató vegyészként) én magam, és Dr. Koroknai András mozgásszervi orvos felelünk. Csak prémium kategóriájú, kiváló, valóban természetes illóolajok kerülnek a fiolákba. Minden esetben ellenőrizzük a tanúsítványokat, összehasonlítjuk az egyes beszállítók illóolajai közötti különbségeket. A terápiás hatás eléréséhez ez elengedhetetlen. Nálunk a kiválasztott illóolaj mellé szakmai segítséget is kapnak az érdeklődők, csapatunk orvos és vegyész-aromaterapeuta tagjaitól a helyes felhasználáshoz. Minden tevékenységünket orvos-kontroll alatt végezzük! " 

79385639_1477288602423642_7490343112192032768_n.jpg

Dia és András

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása