PandArte

Hat sziget, ahová elszökhetünk a téli hideg elől, és még pénztárcabarát is!

2020. február 11. - PandArte

Január végére általában már teljesen lemerülünk a téli hidegtől és szürkeségtől, de van egy jó hírem! Még most sem késő összepakolni a családot, és elrepülni egy olyan helyre, ahol éppen nyár van és napsütés. A legjobb, ha last minute foglaltok, mert akkor extra kedvezményes árakon tudtok nyaralni! Mutatom, hová érdemes repülni!
zanzibar-latnivalok1.jpgA cikk megjelenését a Mastercard támogatta.

A legnépszerűbb - Tenerife

 

Közkedvelt úti cél a Kanári-szigetek, ami nem véletlen, hiszen indulnak közvetlen járatok Budapestről, Bécsből és Pozsonyból is, így át sem kell szállnunk és viszonylag még közel is vannak. A 4-5 órás repülőúttal megközelíthető Tenerife nem csak enyhe, állandóan kellemes klímája miatt nagy kedvenc, hanem domborzata miatt is. Vannak sziklaszirtekkel övezett, hegyes, vulkanikus látképek, és homokos, pálmaligetes tengerpartok is, amik igazi, trópusi paradicsomi szigetté varázsolják a hangulatot.

Nincs időeltolódás, és mindig kellemes nyári az időjárás, 25-30 fok van, és a strandoláson kívül rengeteg olyan program van, amiből választani lehet. Tenerifén található például a Siam Park, egy több mint 18 hektáros vízi élménypark, ahol többek között egy 28 méteres óriáscsúszdán is lecsúszhattok, ha mertek. Megéri belevágni, mert egy lélegzetállító akváriumon keresztül száguldva fogtok megérkezni a medencébe! Ha inkább állatos kalandokra vágytok, akkor ellátogathattok a Loro Park-ba, ami egy különleges állatkert, amely a világon egyedülálló módon több, mint 4000 papagájnak ad otthont. Ezen kívül itt látható a világ legnagyobb delfin show-ja, beltéri pingvin bemutatótere és Európa leghosszabb cápa-alagútja is.

Tipp: Ha nem szeretnél hosszasan sorban állni a Loro Park előtt, akkor vedd meg minél hamarabb a belépőjegyedet online, Mastercard bankkártyáddal. És nemcsak a belépőt! Dátum szerint ki tudod választani az aktuális látványos programokat, amikre szintén online is válthatsz jegyet, még az utazás előtt.

tenerife.jpg

Különleges választás - Martinique

 

Martinique a Karib térségben helyezkedik el, de francia joghatóság alatt álló terület. A sziget egzotikus és szenvedélyes lakosainak köszönhetően élvezni lehet a karibi tűz és a francia életművészet különös kombinációját, pláne úgy, hogy egész évben ünnepek és fesztiválok sora várja a vendégeket!

Martinique-on lehet semmittevően süttetni a hasunkat, de kalandozni is akad lehetőség! A sziget változatos természeti szépségeivel hódít, északon trópusi erdő és gazdag növényvilág várja a sportosabb látogatókat. Híres látványossága a Montagne Pelée hegy, ami egy 1397m magas, működő vulkán. A hegy lábánál egy óriás gumicserjékből és bambuszokból álló, csodálatos érintetlen erdő is található. Hat óra alatt a jelölt túraútvonalak segítségével megmászható a vulkán csúcsa, de érdemes túrázni az észak-nyugati partszakasznál is, pontosabban a Pêcheur és a Grand‘Rivière közötti 20 km-es útvonalon. Az út különböző ültetvények mellett halad át: cukornád, banán és kakaó.

A sziget déli részén pedig jöhet a jól megérdemelt pihenés, ott tökéletes fehér homokos partok, pálmafák és kellemesen melegvizű tenger várja a nyaralni vágyókat!martinique.jpg

Tiszta tavasz - Algarve

 

Algarve Portugália déli részén fekszik, nyáron pezsgő turistacélpont, télen tökéletes lehetőség, hogy elvonuljunk a hideg idő elől. Portugáliában évi 300 napon örülhetünk a napsütésnek, ami ráadásul finom még januárban is. Érdekes, hogy a helyiek kabátot, sálat, sapkát és napszemüveget hordanak, nekünk az enyhe télből megérkezve elég lesz a pulóver is.

Algarve tengerpartja a legmenőbb partszakasz Portugáliában. Strandok, öblök sokaságából lehet válogatni. Van mindenféle partszakasz: homokos, aprókavicsos, sziklákkal szabdalt. Remek a térség klímája, mert bár közel van az afrikai partokhoz, a nyár kellemesen meleg, nincs elviselhetetlen forróság. Télen pedig, az itthoni lágy tavasz hőmérsékletére lehet számítani. Ha nem szeretitek a tömeget, januárban és februárban érdemes odautazni, mert nyáron extra turista dömping van, ráadásul ilyenkor nagyon jó áron lehet foglalni szállást is.

Látogatásra érdemes városok a sok utazó által magasztalt Tavira hangulatos óvárosával, az életvidám Faro és a kozmopolita Lagos. A zsúfoltság csakis a főszezonban probléma. Autót bérelni érdemes, nagyban könnyíti a közlekedést és nélkülözhetetlen, ha valaki a nyaralások kívül mást is szeretne itt esetleg csinálni.

Tipp: Vigyázni kell, az autópályák fizetősek és sok a csak elektronikusan fizethető szakasz. A matricát ezekre a határ átlépésekor lehet csak megvenni - vagy előre online bankkártyával, ami nagyon praktikus megoldás, hiszen így biztosan nem felejtjük el! Érdemes erre kifejezetten felkészülni, mert szigorúan büntetik a matrica hiányát.

algarve_1.jpg

Karneváli hangulat - Madeira

 

Madeirán a portugál kultúra, a barátságos légkör és a nagyszerű gasztronómia csak a kezdet. Az Atlanti-óceán zöld gyöngyszeme csodálatos tájképekkel büszkélkedik, hiszen a sziget legnagyobb része természetvédelmi terület. Madeira olyan, mint egy virágokkal teli kert egész évben, rengeteg pillangó, denevér, hüllő és rovar egészíti ki a buja növényzetet.

A főszezon áprilistól egészen novemberig tart, de a többi hónapban is szuper az időjárás, télen a hőmérséklet 20-22 °C között mozog, így nagyszerű úticélnak bizonyul. Cserébe jó áron foglalhatunk szállásokat, repülőjegyet, és tömeg sincs még. Bármikor is megyünk erre a szigetre, rengeteg esemény van, gyakorlatilag minden hétvégén valamilyen fesztiválba botlunk. A két legfontosabb talán a februári karnevál és a májusi virágfesztivál. A karnevált Funchal városában rendezik meg, a teljes esemény általában egy hétig tart, amit nagy parádé, utcai felvonulás zár az utolsó hétvégén.

Jó tudni, hogy akik „pálmafás, fehér-homokos tengerparti beach„-nyaralást képzelnek el, csalódni fognak. Madeira nem ilyen típusú, tengeri nyaralós célállomás. A hely legfontosabb előnye az, hogy különleges, nagyon egyedi hangulatú világa van a szigetnek. Ráadásul csaknem garantált a jó közérzet, és ebben segít az is, hogy a sziget nagyon rendezett, gusztusos, virágos és színvonalas, a vendéglátás pedig sokszínű és profi. De kitűnő a közbiztonság is, és a helyiek roppant nyugis emberek.

madeira.jpg

A nem szokványos úti cél - Oman

Omán az Arábiai-félsziget nyers természeti szépségekkel megáldott, biztonságos országa, ahol barátságosak a helyiek, és sikeresen megőrzött a helyi hagyományvilág. Lehet kombinálni a strandolást, a vásárolgatást, a sivatagi és hegyi túrázást. Jókat lehet búvárkodni, nem kell szenvedni a turistás tömegnyomortól, van mód kalandozni, és nagy nyugalomban pihenni. Csupán tengerparti nyaralás céljából is érdemes ide látogatni, de sok más érdekes célpontja is van.

Muscat, a főváros például két napot is megér. Gyönyörű hegyek és az Indiai-óceán között fekszik, nagyon elegáns a kikötője. Az óvárosban vissza lehet utazni a régi Arábia idejébe egy kellemes sétával a szultán palotája körül. Muttrah Souk annak is érdekes, aki nem akar vásárolni. Főleg a halpiac látványos azzal, ahogy a helyiek megveszik a friss halat, s aztán átviszik a pucolókhoz.

Nem szabad kihagyni a gyönyörű Kabúz-szultán mecsetet, a világ negyedik legnagyobb mecsetjét. Feltétlenül a programba kell kerülnie a Wadi Bani Khalid-nak, ami a sivatag közepén fellelhető meseoázis pálmafákkal, kristálytiszta vízzel. Továbbá izgalmas élmény látni Arábia ,,Grand Canyonját”, a Wadi Ghul-t, és a mellette levő hatalmas datolyaültetvényeket, valamint az oázisokat. Lehet még fokozni! A Wahiba Sands nevű térséget a világ egyik legszebb és legfotogénebb sivatagi tájának tartják, a hegyi túrázási lehetőségek tényleges csúcsélménye pedig a mindig enyhe klímájú Jabal al Akhdhar.

oman.jpg

A tökéletes paradicsomi strandok - Zanzibár

 

Zanzibár egy szigetvilág, mely két nagyobb szigetből – Zanzibár, Pemba - és számos szigetecskéből áll. Az Indiai óceánban helyezkedik el, kb. 25 mérföldre Tanzánia partjaitól. Szigetét leírhatatlanul csodálatos homokos tengerpartok jellemzik, melyeket korallzátonyok szegélyeznek.

Egyszerűen tökéletes strandjai vannak, amelyek hosszas kilométereken át húzódnak. A vakítóan fehér homok, annyira finom, mint a liszt és ehhez csatlakozik hozzá az Indiai-óceán türkizkék színekben pompázó vize. A zanzibári természeti csodához hozzátartozik az apály/dagály. Néhány helyen több száz méterre is visszahúzódik az óceán, a helyén kagylókkal, tengeri csillagokkal és algákkal teli apró kis pocsolyák maradnak.

Ha már eleget pancsoltunk, érdemes megnézni Zanzibár egyik leghíresebb látnivalóját, az úgynevezett Spice Tour-t. Itt ellátogathatsz a helyi ültetvényekre, és beleshetsz a „kulisszatitkokba”, hogyan is termesztik és dolgozzák fel a világ legjobb fűszereit. Nem csoda, hogy Zanzibárt a szegfűszeg és a vanília szigetének is nevezik.

Érdemes minimum egy napot szánni Zanzibar City történelmi központjára, a Stone Town-ra, ami még ma is a gyarmati múlt hangulatában tündököl. Az omladozó, de pazar paloták és a szűk utcák, amelyekben könnyen elveszhetünk, azt az érzést sugallják, hogy az ókori Perzsa Birodalom városában sétálunk. Leghíresebb műemléke a Slave Market, amely a sziget történelmének legsötétebb szakaszáról számol be, hiszen Zanzibár az egész Indiai-óceán legfontosabb rabszolga-piacaként működött. A Jozani Forest nemzeti parkot sem szabad kihagyni, aminek legszebb élménye a mangrove erdő.  A mangrovák egyike azon kevés fáknak, amelyek ki tudják vonni a tápanyagokat a tengervízből, és a felesleges ásványi anyagokat egyszerűen kirekesztik. A gyökerek között rákok szaladgálnak, de sok madárfaj és rovar lelhető fel.

zanzibar.jpg

Források: ujszo.com, bestofcafe.hu, http://ee.france.fr/hu/ 
ridikul.hu, vizzitor.hu, repjegykiraly.hu, utikritika.hu, vista.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása