PandArte

Színes és cuki design, minden alkalomra!

2020. március 17. - PandArte

Hogy lesz egy környezetkutatóból és a Geofizika és Űrtudományi Tanszéken oktató lányból az egyik legcukibb hazai designt kitaláló alkotó? Hogyan alakult ki hobbiként és formálódott át teljes állású üzletté Andy SoadyArt nevű márkája? Ebből a színes posztból kiderül:)

jpeg_image_29.jpeg

Raveloson Andy a SoadyArt és a Csészényi Design alapítótagja. Környezetkutatóként végzett az ELTE Természettudományi Karán. Még sokáig odajárt a Geofizika és Űrtudományi Tanszékre doktoranduszként, kutatóként, illetve a mai napig oktatóként. Főállásban viszont már abszolút a SoadyArt a munkája!

A kezdetek

A SoadyArt ötlete még a doktori képzéses éveimben jött, amikor egy vizsgaidőszak végén húgommal otthon unatkozva és a Facebookot nyomkodva arra gondoltunk, hogy szeretnénk gombékszereket csinálni. Azonnal meg is álmodtunk mögé egy márkát és nagy bőszen, otthon talált alapanyagokból elkészültek az első ékszerek. Gondolom mondanom sem kell, hogy messze nem voltak tökéletesek, de mi nagyon büszkék voltunk magunkra és csináltunk még vagy egy tucatot. Kerestünk hozzá otthon szép kartonpapírokat és gondosan felraktuk őket rá. Az egész szórakozásnak indult, a nevet sem gondoltuk komolyan, bár sokat agyaltunk rajta. Végül egyszerűen összeollóztuk kettőnk nevét (HeliSOA+AnDY) és megszületett a SOADYart. Poénból még egy Meska boltot is létrehoztunk, amit nagyon gyorsan egy Facebook oldal is követett (ennél a pontnál már nagyon komoly kézművesnek képzeltük magunkat). Aztán persze az egész ellaposodott. Én hébe-hóba töltögettem fel dolgokat, de a dolog nem volt komoly.

jpeg_image_25.jpeg

jpeg_image_13.jpeg

A fordulópont

A gombékszereket mivel (előképzettség és megfelelő felszerelés hiányában) macerásnak éreztük, felváltották a különböző varrott dolgok (telefontok, táskák, stb.) és az üveglencsés ékszerek. Kezdetekben ezek elég batár dolgok voltak, random képekkel. Majd lassan elkezdett finomodni a stílus, egyre inkább a saját ízlésemhez igazítottam az ékszereimet, miközben húgom kapacitás és motiváció hiányában kilépett a „business”-ből. Idővel elkezdtem horgolni és rajzolni is, és az üvegékszereket már 100%-ban saját grafikákkal készítettem. Még mindig a magam kedvéért csináltam, de egy francia cég megkeresésének hatására elkezdtem komolyabban venni a dolgot. Már nem csak hobbiból, hanem vállalkozásként kezeltem ezt a tevékenységet, és mellékállásban „Soadyart”-oztam. Úgy másfél éve megváltoztak az erőviszonyok és a főállásom lett a mellékállásom, illetve fordítva. Kevesebb, mint egy éve pedig a hobbiból kezdett Soadyart lett a főállásom, a főállásban végzett oktatás, kutatás pedig hobbivá vált. Még bejárogatok az egyetemre oktatni, de már csak kedvtelésbő

Milyen termékeket készítesz pontosan?

A termék palettám időközben nagyon sok változáson ment keresztül. Az üveglencsés ékszerek mellett megjelentek a betonékszerek. Eközben egyre inkább beleástam magam a grafikák világába és bővült hozzá az eszközpark is. Megjelentek az első kitűzőim, printjeim, könyvjelzőim, majd a saját grafikával készített textil termékek is. A nagy áttörést azonban az „irkafülbevalók” hozták. Egyediségüknél fogva, ezek a termékek olyan sikeresek lettek, hogy szerepeltek többek között a Marie Claireben és a TV2-ben is:)

81822415_2650525624984429_165966766202159104_o.jpg

Mik a közönség kedvencei és a saját favoritod?

Azóta pár hónapja megjelentek a saját grafikával készített bögrék és vászontáskák is, de a mai napig egyértelműen a fülbevalók és a kitűzők maradtak az abszolút favoritok. Azokon belül is az unikornisok, rókák, nyuszik, egyéb állatok. Emellett jól megy minden, ami kávés, boros grafikákat használ, ahogy az is, ami egyszerűen csak viccesen van össze párosítva, mint a béka és a királylány, vagy az űrhajó és a hold.

A személyes kedvenc kicsit nehezebb téma. Bár imádom gyártani a füliket, ritkán hordom őket. Én ezeknél vagy sokkal kisebb pöttyöket hordok a fülemben, vagy nagy logós fülbevalókat. A grafikáim közül most a lufikon logó tacsi a kedvencem. A telefontokom is olyan, de ez is változik.

jpeg_image_16.jpeg

img_6491.jpeg

jpeg_image_12.jpeg

Minden terméket te magad készítesz?

Az elején minden terméket én készítettem, viszont a grafikák megjelenése óta nagyon sok termékemet kis magyar cégek állítják elő. Így ezekben az esetekben valójában „csak” a grafika saját. Ugyan még szoktam hébe-hóba varrogatni, de alapvetően kézzel, egyedileg most már csak az irkafülbevalók készülnek. Azok viszont egyesével vannak megrajzolva, színezve, vágva, sütve, ragasztva, gyantázva, csomagolva, úgyhogy a többi termék helyett is adnak bőven munkát :)

Van saját műhelyed?

Igen. Jelenleg többed magammal van egy nagyon kedves üzlethelyiségünk (Saunna Kollektív) az Oktogon közelében. Gyorsan rájöttem, hogy nem vagyok az az egyedül otthon dolgozó típus. Pár nap/hétig még elvagyok, utána bekattanok és már a robotporszívónak magyarázom a dolgokat. Szerencsére jött is gyakorlatilag azonnal Bublab Ági felmentő serege, és bevettek a kollektívába. Imádok itt dolgozni és a társaságot is jó. Jó, hogy van kivel eszme cserélni vagy akár csak ebédelni.

jpeg_image_6.jpeg

jpeg_image_30.jpeg

p5010394.JPG

Hol lehet megvásárolni a termékeket?

Alapvetően vásárokon vagyok elérhető. Ezen belül is Budapesten a WAMP-on, Kiskert Piacon, Picipiacon, Vintage Piacon és a sajátszervezésű Csészényi Vásáron. Voltam már azonban vidéki vásárokon is, és igyekszem minél többre eljutni. Például járok néha a szegedi Bödön Piacra és most utoljára, a csodásan Biaplaccra is sikerült eljutni. Ezeket ajánlom a legszívesebben, mert itt mindig a friss termékekkel találkozhatnak, illetve itt van a legnagyobb kínálat. Ezenkívül több Budapesti design/ajándék és kézműves boltban is megtalálhatóak termékeim pl. Cotton Balls Light, Rododendron, és más kisebb boltok. Van 1-2 vidéki boltom is van, mint a Kisvilla és a Balatoni Buborék. Természetesen online is megvásárolhatók a termékek, de egyelőre csak Facebookon és Instán keresztül

Mik a közeljövőbeli terveid?

Sajnos a szép kis kollektívánk most fel fog bomlani, így most az elsődleges terv az, hogy kitaláljam mi legyen a műhely sorsa. Ezenkívül ezerrel dolgozom a Csészényi Design vásár szervezésén és jövőjén is. Nagyon szeretném, ha rendszeresíteni lehetne ezeket a kis baráti eseményeket, de egyelőre rengeteg plusz munkát igényelnek. Nyárra szeretnék 1-2 új terméket is bedobni a kínálatba. Ilyenek lennének például a lógós irkafülbevalókat, illetve tetoválások. Utóbbi korábban már volt a kínálatban, és bár nagyon népszerű volt, a gyártásukra jelenleg nem találok megfelelő partnert. Emellett szeretném lassacskán tovább képezni magam főleg grafikai téren, illetve szeretném jobban beleásni magam a marketingbe is. És ami még nagy terv: legyen egy saját weboldalam!

jpeg_image_18_1.jpeg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása