PandArte

100 éve még éltek barlangban Magyarországon

2015. március 06. - PandArte

img_1394.jpg

Noszvaj-i kirándulásunk során mi is felfedeztük az egykori barlanglakásokat, amikben szerencsére már nem laknak emberek, egy lelkes művészcsoport viszont kezelésbe vette, így a turisták egyik kedvenc látványossága lett ezen a környéken. Igazi időutazás belépni és körbemenni ezekben a " lakásokban ", ahol el sem tudom képzelni, hogyan éltek túl például egy kemény telet...Mindenesetre ma már nagyon szépek és szegénységgel ellentétben valamiért nyugalmat sugárzanak magukból. 

img_1399.JPG

img_1400.JPG

" A noszvaji barlangok a Bükkalja kőkultúrájának részeként jöttek létre. Az emberek megélhetéséhez ezen a vidéken mindig hozzátartozott a kő kitermeléséből, faragásából adódó kereseti lehetőség. A kőzet mindennapi felhasználása az itteni falvakban még ma is gyakori. A barlangok terei a tufa előrelátó kitermelése során, a kőzet helyén, „negatívjában” alakultak ki. A domboldal bányaként művelt platóin a tájolást is figyelembe véve vájták ki az itt élők egyterű, később több szobából álló lakásaikat, gazdasági helyiségeikkel együtt. 

A barlanglakások az idő teltével szaporodtak, az elszegényedés sok családot kényszerített arra, hogy maga faragja a sziklába a kis, egyszoba-konyhás házát. 1862-ben 64 család lakott pincelakásban, 1930-ban 70 barlanglakásban 249 személy húzódott meg. Volt olyan időszak, hogy Noszvaj lakosságának 30 százaléka pincelakásban élt. "

img_1409.JPG

" A vidék, s benne a parasztság kultúrája megőrizte az életforma tereit, egészen hatvanas évekig. A villany bevezetésén kívül szinte alig változott a barlangok területe. Ezután, a hagyományos értékrend felbomlásával, az életforma megváltozásával a lakások elvesztették lakótér funkciójukat. A falusiak 1997 körül főleg gazdasági céllal (terménytárolás, borospince, szerszámos műhely) használták barlanglakásaikat. A legtöbben fennálló házakat építettek, a kedvező körülményeket kihasználva, és megszabadultak föld alatti lakásaiktól. "

unnamed_13.jpg

img_1398.JPG

A barlanglakásokat 1997-ben a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesületének szobrászokból álló csoportja megvásárolta, és megkezdte a nagyon rossz állapotban lévő épületek felújítását. Az ő tevékenységeiknek köszönhetően a mai napig látogatható ez az érdekes történelmi helyszín. 

img_1397.JPG

img_1394.JPG

Forrás: pocem.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása