Ruzicska Tünde húsz éve foglalkozik kerámiákkal, és ez a szerelem már 8 évesen kezdődött nála:) Nekem nagyon tetszik a multikulturális stílusa, ami letisztult, és mégis nagyon izgalmas! Sok hazai neves étterem is felfigyelt már rá, és készíttetett vele egyedi kollekciót!
" Nyolc éves koromban fogtam először agyagot a kezembe, ami nagyon meghatározó élmény volt. Onnantól kezdve egyenes út vezetett ebbe az irányba. 5 évet tanultam Szegeden, a Tömörkény István Művészeti Szakközép iskolában kerámia szakon majd 5 évet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, ahol 2010-ben diplomáztam kerámia-tervező művészként. 2015 óta van egyéni vállalkozásom, amely egy személyes brand, tehát nagyjából 20 éve foglalkozom kerámiával. "
Mi jellemző a munkáid stílusára?
Multikulturális. Eltöltöttem fél évet Finnországban, így a skandináv letisztultság nagy hatással volt rám. A kelet-ázsiai esztétikai szemlélet is meghatározó. De fontosnak tartom a hagyományos értékeket. Keresem a megújulást, a saját anyanyelvemet az anyagban. Valahogy mindezek fúziója alkotja a munkáim stílusát. A forma és a felület hamonikus és minőségi együttélésén dolgozom, és szilárdan hiszem, hogy a kézzel készült tárgyak, időtlen értékükkel vezetnek minket az úton.
Ezek a képek Török Bognár Renáta: Artbeet: Tizenkét hónap című salátás könyvhöz készültek
Milyen technikával dolgozol?
Hagyományos kézműves kerámiakészítés módszereit alkalmazom. Fazekas korong elektromos változatán koronogozok és szalagfelrakással, préseléssel, porcelán öntéssel. Mindig ahhoz a technológiához nyúlok, amit a megrendelés, vagy a téma leginkább kíván.
Miket készítesz pontosan?
Kőedény és porcelán edényeket, tányérokat, éttermi és otthoni használatra. Emellett autonóm kerámia objekteket is.
Sok hazai gasztro hely rendel tőled különböző kerámiákat, felsorolnál párat?! :)
Több kollégámmal együtt sokunkat megkeresnek ú.n. gasztronómiai kerámia megrendeléssel. 2015-ben volt az első megkeresésem, Heiszler Olivértől, a Tanti Étteremből, majd ezt követte a Costes, Esca, Tama, az Arany Kaviár. A Zhao Zhou Teaházban is kaphatóak a teaedényeim. Vidéki éttermekben a Kristinus Borbirtoknak készítetettem kollekciót, a győrújbaráti Pipacs Étteremnek, és a zalaegerszegi Tannin Restonak. Bécsben a The Pelican Coffee Company-nek. Idén, Tiago Sabarigo Michelin-csillagos séf új projektjében is debütálnak majd munkáim. Emellett a budapesti Ételműhely és Gasztrostúdióban, Hack Barnabás és Iklódi Dórinak is készítettem egyedi tányérokat.
Hol van a műhelyed, mindent egyedül Te készítesz?
Budapesten van a műhelyem, az Art Quarter Budapestben. Igen, mindent én csinálok, egyedül, az anyagbeszerzéstő kezdve, a megrendelőkkel a tervezést, a tágyak elkészítését, égetését, fotózását, csomagolását, átadását. Így tud személyes és minőségi lenni az együttműködés
Hol lehet megvenni a munkáidat?
Mivel megrendelésre készítek kerámiát, így személyesen tőlem a műhelyben lehet megvásárolni a kerámiákat, vagy online levelezés, egyeztetés után, kérésre postázok is. Úgy néz ki egy ilyen megkeresés, hogy vagy e-mailben, vagy telefonon, vagy a Facebook vagy Instagram alkotói oldalaimon felkeresnek, és megbeszéljük a részleteket. Szívesen elmegyek személyesen a helyszínre is, ahová szeretnék, hogy tervezzek és készítsek kerámiát. Leegyeztetjük a forma, funkció, szín, felület, méret, darabszám részleteket. Ha olyan a megrendelés, akkor készítek prototípusokat is, azt finomhangoljuk, és utána elkészítem a megrendelést.
Fotók: Szendeff Lőrinc és Erdőháti Áron
www.tunderuzicska.hu
FACE: @tunderuzicskaceramic
INSTA: @tunderuzicska
Kommentek