PandArte

5 könnyű recept Anyukáknak és Gyerekeknek

2017. június 14. - PandArte

Szerintem minden Anyukának rengeteg praktikus ötletre van szüksége a gyereknevelés során, pláne az evéseknél:) Nagy könnyebbség, ha a gyerek már elmúlt annyi idős, hogy ehet szinte bármit, mert ilyenkor már lehet úgy főzni, hogy mind a kettőtöknek ugyanaz lesz az ebédje vagy vacsorája. Erre kaptok most 5 szuper tippet!

picmonkey_collage_136.jpg

Ha sikerül olyan receptet találnotok, amit a gyerek is megszeret, azzal rengeteg időt spóroltok, hiszen nem kell kétféle ételt elkészíteni! Én már nagyon ragaszkodom ezekhez, már csak azért is, mert Ármin sokkal nagyobb étvággyal eszik abból, amit én is eszek:) 

Szóval megfogalmazódott bennem az ötlet egy olyan posztról, ami olyan recepteket mutat be, amiket könnyen és gyorsan el lehet készíteni és mindketten jól lakhattok belőle. Ehhez a mindig jókedvű Szabó Jucus, segítségét kértem, aki évek óta sikeresen vezeti 5 hozzávaló blogját. Jól ismerjük egymást, és nagyon tetszett neki az ötlet, hiszen neki is van két gyerkőce:) 

18447243_1466311443414100_5167402651888830682_n.jpg

Jucus hamar kitalált stílusosan 5 szuper receptet nektek, amiket már teszteltünk is, hiszen mindet elkészítettük nála! Igazából én nem is tudnék választani belőlük, imádnivalóak, egyszerűek és nagyon finomak, mindent befaltunk:) Az is jó bennük, hogy mindegyiket a saját ízlésetekre tudjátok formálni, ha például a zöldfűszereket megváltoztatjátok bennük. Na, de lássuk is őket:)

1. ÉDESBURGONYÁS, SONKÁS TOJÁSLEPÉNY

 

Elkészítés idő: 25 perc

Hozzávaló (2 személyre):

  • 3 tojás
  • 1 nagy édesburgonya
  • 2 kisebb répa
  • 5 dkg sonka
  • ¼ csokor friss lestyán, de 1 teáskanál szárítottal is nagyon finom lesz

img_0119.JPG

Szükséges eszközök:

  • egy keverőedény
  • zöldséghámozó
  • vágódeszka
  • kés
  • egy kisebb sütésálló füles serpenyő (ha ez nincsen, akkor egy sima serpenyő és alufólia)
  • fedő

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra, de nem légkeverésre állítsuk, hanem felül sütésre.

A édesburgonyát hámozzuk meg és vágjuk 1x1 cm-es kockákra, a répát pedig vágjuk hosszában ketté, és karikázzuk fel. A sonkát csíkozzuk fel jó vékonyan.

A tojásokat verjük fel, és keverjük bele a lestyánt, majd sózzuk meg.  

Öntsünk egy kis olajat a serpenyőbe, tegyük bele az édesburgonyát és a répát, pár percig pároljuk közepes lángon. Majd adjuk hozzá egy pici vizet és letakarva pároljuk még pár percig, amíg az édesburgonya megpuhul a répa pedig ropogós lesz. Öntsük rá a tojásos masszát és süssük addig, míg az alja el nem kezd egy kicsit barnulni, és a teteje még lágy.

Zárjuk el a serpenyő alatt a lángot, tekerjük be alufóliával a serpenyőnk nyelét, ha nem sütésálló, és tegyük be a sütőbe. Nem kell sok idő neki, míg szép ropogós barnára nem sül a teteje.

img_0127.JPG

2. PADLIZSÁNOS-MASCARPONÉS TÉSZTA

Elkészítés idő: 15 perc

Hozzávalók (2 személyre):

  • 15 dkg tészta
  • egy kisebb padlizsán fele
  • ½ fej főzőhagyma (kicsit gyengébb az íze, mint a vöröshagymáé)
  • 7,5 dkg mascarpone
  • 1 teáskanál őrölt rozmaring

img_0114.JPG

Szükséges eszközök

  • edény a tésztafőzéshez
  • serpenyő
  • fedő
  • vágódeszka
  • kés
  • kanál

Elkészítés:

Tegyünk fel vizet forrni a tésztának egy kevés sóval.

A hagymát vágjuk apróra, és egy kevés olajon kezdjük el közepes lángon dinsztelni. A padlizsánt vágjuk 1x1 cm-es kockákra, tegyük a serpenyőbe, fedjük le, és pároljuk 5 percig.

Mikor a víz felforrt tegyük bele a tésztát és főzzük meg.

Vegyük le a padlizsánról a fedőt, adjuk hozzá a mascarponét és a rozmaringot. 1 perc alatt rottyantsuk össze a szószt. Keverjük hozzá a tésztát, és már tálalhatjuk is!

img_0115_1.JPG

3. FETÁS, PARADICSOMOS KOSÁRKÁK

Elkészítés idő: 30 perc

Hozzávalók (4 kosárhoz):

  • fél csomag leveles tészta
  • 2 közepes paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 nagyobb levél friss bazsalikom
  • 7,5 dkg feta sajt

img_0122.JPG

Szükséges eszközök:

  • vágódeszka
  • kés
  • serpenyő
  • olló
  • muffinsütő

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra.

A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk hosszába félbe, majd szeleteljük fel nagyon vékonyra. A serpenyőt tegyük fel szárazon, közepes lángon melegedni. Tegyük bele a fokhagyma szeleteket, és pár perc alatt pirítsuk meg, amíg egy pici színt nem kap.

A paradicsomot és a sajtot kockázzuk fel (1*1 cm-es kockákra), a bazsalikomot pedig vágjuk apróra.

Egy olló segítségével a leveles tésztát (a hozzácsomagolt sütőpapírral együtt) vágjuk félbe, majd az egyik felét vágjuk 4 egyenlő nagyságú négyszögre. Tegyük a muffinsütőbe, és osszuk szét bennük a paradicsomot, a sajtot és a fokhagymát, a tetejét pedig szórjuk meg bazsalikommal és egy pici sóval. A tészta lelógó széleit hajtsuk rá a töltelékre, és a kosárkák már mehetnek is a sütőbe.

20-25 perc alatt süssük szép ropogósra.

Tipp:

A maradék leveles tésztából készíthetünk mini kakaós csigákat. Ehhez terítsük szét, szórjuk meg cukorral és kakaóval, tekerjük fel és vágjuk vékony szeletekre. 10-15 perc alatt süssük ropogósra.

img_0134.JPG

4. CSIRKÉS CUKKINI LEPÉNY 

Elkészítés idő: 30 perc

Hozzávalók (2 személyre):

  • fél csirkemell (15 dkg)
  • 1 közepes cukkini
  • 1 tojás
  • 5 evőkanál rizsliszt (lehet helyett zabpehelylisztet is használni)
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió

img_0128.JPG

Szükséges eszközök:

  • vágódeszka
  • kés
  • nagylyukú reszelő
  • keverőtál
  • nagyobb tepsi
  • sütőpapír

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra fokra.

A csirkemellet mossuk meg, töröljük meg és vágjuk minél apróbbra. Öntsük a keverőtálba.

A cukkinit mossuk meg, reszeljük le, és tegyük a keverőtálba.

Üssük bele a tojást is a tálba, adjuk hozzá rizslisztet, a szerecsendiót, egy kevés sót és dolgozzuk jól össze. Inkább kicsit tocsakos legyen, mint száraz.

A tepsibe formázzunk 5 cm átmérőjű, és 1 cm vastag lepényeket. Süssük 20-25 percig, még szép ropogós nem lesz.

Tipp:

Sima joghurtot, vagy egy kis házi ketchupot adhatunk mellé mártogatósnak.

img_0144.JPG

5. TONHALSALÁTA AVOKADÓVAL

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók (2 személyre):

  • 1 nagy, 150g-os konzerv tonhal (sós lében)
  • ¼ jégsaláta
  • ½ avokádó
  • 1 nagyobb paradicsom
  • 1 evőkanál majonéz

img_0138.JPG

Szükség eszközök:

  • vágódeszka
  • kés
  • kanál
  • salátástál vagy egy nagyobb mélytányér
  • salátakeverő

Elkészítés:

A tonhalat bontsuk fel, öntsük le a levét, morzsoljuk a salátástálba.

A saláta külső leveleit távolítsuk el, majd szeleteljük fel, a paradicsomot kockázzuk fel és őket is tegyük a tálba.

Vágjuk félbe az avokádót, a magos felét most tegyük félre. A másikat a héjban (így lehet szépen) vágjuk fel hosszában és keresztben is, és egy kanál segítségével emeljük ki. Tegyük a tálba, az egészre tegyük rá a majonézt és keverjük össze alaposan.

Tipp:

Egy szelet pirítóssal vagy abonettel tálaljuk. Ha a gyerkőc nem szereti a zöldsalátát, akkor a többi alkotót halmozzuk a kenyérre, és ő eheti úgy! 

img_0139.JPG

Jucusnak egyébként most jelent meg az " 5 hozzávalós reggelik " könyve, amiben szintén vannak olyan receptek, aminek nem csak mi, de a gyerek is örülne:) Ezt hamarosan meg is nyerhettek majd nálam, de addig is, itt ismerkedhettek vele:)

img_0133.JPG

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása