PandArte

Kreatív bútorkészítés

2020. január 17. - PandArte

Anita és Gyöngyi Anita sokféle izgalmas vizuális területen tevékenykedik, így indították el saját márkájukat, a Manohuis-t, amiben szabadon kísérleteznek a kárpitozással. A megszokott vizuális koncepciók helyett mindig új és vidámabb külsőt adnak termékeiknek, amik így meghatározó darabjaivá válnak egy-egy enteriőrnek. Mivel fontosnak tartják a kreativitást és a tudás átadását, workshopokat, magánórákat is gyakran tartanak:)

karpitozas.jpg

Ők ketten 2005-ben találkoztak először Szegeden, az egyetem utáni albérlet kereséskor. Gyakorlatilag Björk iránti rajongásuk hozta össze őket! Hasonlóan gondolkodnak vizuális dolgokról és úgy általában az élet fontos dolgairól, de Anita alkotósabb vénájú, szeret textilekkel foglalkozni, Györgyi pedig kifinomult stílusérzékkel és ítélőképességgel rendelkezik és imád szerelni, fotózni. Ez a két irány adódott össze a Manohuisben.

Mi is tulajdonképpen ez a Manohuis?

Angolul sikerült a legvilágosabban definiálni magunkat: “upholstery fun lab”, vagyis egy vidám labor, ahol a kárpitozással kísérletezünk. Ez nem csak ránk vonatkozik, hanem arra is, aki részt vesz nálunk workshopon, ők is részesei ennek a képnek, kísérleteznek, tanulnak és boldogan térnek haza a létrehozott kárpitozott bútorral. Idővel bővült a tevékenységi körünk, Györgyi egyik kedvenc kikapcsolódása, hogy lámpákat újít fel, Anita pedig konyharuhákat nyomtat, párnákat, takarót is készít. Nem korlátozzuk magunkat, belevágunk abba, ami érdekel, kísérletezünk, szabadon alkotunk. Saját márkánk vizuális megvalósítását is magunk készítjük, a grafikát, fotózást, stylingot. Fontos számunkra a természet szeretete, a fenntartható életmód, ezért újítunk fel már meglévő bútort, ezért tanítunk kárpitozást, mert a személyesen készített bútorhoz jobban ragaszkodsz, és ezért keressük a természetes alapanyagú kárpitozásra alkalmas anyagokat.

cactus_chair_1_1.jpg

praktika_pad-cv.jpg

googlemaps_chair_9_1.jpg

Mióta létezik, miket készítetek és kiknek?

2013-ban alapítottuk. Egyedi lakberendezési tárgyakat és bútorokat készítünk. Egyrészt meglévő bútorokat, lámpákat újítunk fel, másrészt új darabokat is tervezünk és állítunk elő. Repertoárunk a következő: kárpitozott székek, bundás zsámolyok, padok, fotelek, párnák, gyerek sátor, konyharuhák, lámpák. Vásárlóink azok a környezettudatos és merész emberek, akik örömmel dobják fel otthonukat egyedi, vidám, színes bútorokkal.

Bàrki megkereshet Titeket azzal, hogy adjatok új külsőt a bútorának?

Egészen mostanáig vállaltunk megrendelésre is kárpitozást, de mivel a főbb kreatív állásaink mellett vezetjük a Manohuist, most kevesebb időnk jut a kárpitozós megrendelésekre.

Honnan szerzitek be a különleges textileket?

Anita nagyon szereti a textileket, így sokat járkál mindenféle lelőhelyre. A kenag.hu-ban kincsekre lehet bukkanni, érdemes az ilovetextil boltjait is böngészni, illetve a hagyományos bútorszövetes boltok kínálatait is megéri időről időre átnézni. A szövetes trendek is változnak, szóval mindig van valami újdonság. Viszont el kell árulnunk valamit. Egy bútor lehet, hogy szépen mutat valamilyen különleges textillel, de ami igazán érdekessé teszi, az az anyagok kreatív felhasználása.

A workshopjainkon is erre bátorítunk mindenkit. Mi szeretjük a bútorainkat “meganimálni”, egyéniséget adni nekik, vagy egy bensőséges történetet elmesélni a különböző anyagokból összeillesztett kárpitozás során. Ez teszi őket különlegessé. Aminek mostanában a legjobban örülünk, az a Multifelt Factory 100% gyapjúnemezei, melyek alkalmasak kárpitozásra is. Ez az anyag azért különleges, mert megújuló erőforrás, természetes összetételű, szenny és folyadék taszító, jó hőelvezető, szerkezetileg stabil, tartós, fényálló, önkioltó és hangszigetelő. Jelenleg ez a nemes anyag inspirál a legjobban. Beleszerettünk ebbe a gyárba és terveink vannak vele, amiket most még nem árulhatunk el, mert még csak irányokat látunk, a végeredményt a kísérletezéseink befolyásolják majd.

fotel.jpg

patch_bench_9.jpg

Vannak ugye workshopjaitok is?

Igen, kárpitozott padot és alacsonyabb ottománt lehet nálunk készíteni, legközelebb, február 1-én, ezen az eseményen meg is lehet nézni. Szeretünk másokkal is együttműködni, például a Technika1-el lesz egy közös két napos padkészítő workshopunk, február 22-23-án, ahol magát a pad fa szerkezetét és a kárpitozást is a résztvevők készítik el! 

A Multifelt Factory-vel is tervezünk egy közös workshopot ebben az évben, ahol a résztvevők a nemezgyárban megmintázzák egyedi nemezüket, azt a gyár kinemezeli, majd azzal kárpitozunk padot, vagy ottománt. Ez egy nagyon különleges alkalom, amikor egy autentikus gyár működésébe is belepillanthatnak a résztvevők, végigkövethetik az eredeti 19. századi gépeken folyó nemezelési munkafolyamatokat és a végén egy igazán egyedi bútorral térhetnek haza. Ezeket a workshopokat azért is szeretjük, mert annyi féle emberi történettel találkozunk és ez nagyon inspiráló számunkra.

img_8615.jpg

Milyen állandó tematikáitok vannak?

Ezen most egy kicsit elgondolkodtunk. Egyrészt egyedi bútoraink, lámpáink mind külön tematika, külön történet. Bármi inspirálhat, a google mapstől kezdve a reggeli rántottáig, a cirkuszi sátortól a északi égbolton át a mágikus hegyig. Itt éljük ki alkotói ösztönünket. Másrészt, fontos számunkra az alkotás élményének átadása is, ezt bútorkészítő workshopok keretében tesszük. A harmadik fontos témakörünk a fenntarthatóság, ami lényegében áthatja ez előző két témakört. Maradék szövetek felhasználása, létező bútorok felújítása, valamint a természetes anyagok felkutatása és használata.

lyukacsos_henger_kek_lampa_negyzet_1.jpg

Mik azok a bútorok, amiket egyből meg lehet venni Tőletek?

A honlapunkon (www.manohuis.com) megtalálható a legtöbb eladó, egyedi termékünk. Facebook oldalunk azonban gyakrabban frissül, így ott alkalmi vételeket is be lehet szerezni.

fotel1.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása