PandArte

Természetközpontú gyereknevelés:)

2020. április 23. - PandArte

Andi, többgyerekes Anyuka és a WABISABI PARK megálmodója. Ez egy instagram oldal, ahol a természetközpontú gyereknevelés játékos oldalát mutatja be, szuper tartalmakkal! Ezen a felületen egyszerű és természetes játékötleteket, illetve DIY megoldásokat oszt meg mindazokkal, akik számára fontos a korai években elkezdett környezeti nevelés és fogékonyak a montessori pedagógia eszközeire, módszereire.

montessori.jpg

Wabisabipark instagram oldalát itt találjátok!

Hogy és mikor indult ez az egész folyamat az életedben?

A tervezés, alkotás mindig is vonzott, és mivel a játék a lételemem, tudtam, hogy valamilyen formában gyerekjátékokkal szeretnék foglalkozni. Végül az anyaság adta meg a kezdő löketet, hogy saját játékok készítésébe kezdjek, és ötleteimet megosszam másokkal is. Az insta oldal szerkesztése egyelőre csak hobby, főállásban dolgozom mellette a játékok világától távol, de legalább kreatív, művészeti területen.

Mit jelent a wabi-sabi?

A gyereknevelést, és így a gyerekjátékokat is inkább wabi-sabi szemlélettel közelítem meg, a Montessori módszer csak fűszere az egésznek. Bár ez a két út elsőre teljesen távolinak tűnik, mégis sokszor egy irányba mutat. A wabi-sabi egy japán életbölcsesség, mely tömören összefoglalva rávilágít a természetességben, egyszerűségben, elmúlásban és tökéletlenségben rejlő szépségre. Úgy gondolom, hogy a mai világban ez fajta látásmód segíthet visszatalálni a valódi értékekhez. Ezért is olyan fontos számomra, hogy gyermekeinknek egyszerű, átgondolt játékok által átadjuk a természet szeretetét, hogy majd felnőttként is tiszteljék és óvják földünk értékeit. A természetes anyaghasználatra is ez motivál, szeretem a bennük rejlő lehetőségeket, a tökéletlenségüket, és egyediségüket.

56697173_322642048423561_7436820227465203745_n_1.jpg

2019-08-09_12_26_58_1.jpg

Miért áll közel Hozzád a Montessori nevelés?

Egyszerűen azért, mert szinte ösztönösen jön, és nagyon könnyen tudok vele azonosulni. Mi nem akartunk kifejezetten „Montessorizni” a gyerekekkel. Gyakorlatilag azt sem tudtuk kezdő szülőként, hogy az pontosan mit is takar. Viszont tudtuk az első pillanattól, hogy milyen főbb elvek szerint szeretnénk nevelni gyermekeinket, amik -mint utóbb kiderült-, szinte azonosak azokkal, melyekre a Montessori pedagógia is épül. Úgy, mint az önállóságra nevelés, az egyszerűségre törekvés, a természet szeretetének átadása, és a kreatív, problémamegoldó látásmód kialakítása. Valahogy ezt súgta a józan eszünk az első pillanattól, és azóta is ez a vezérfonal.  Persze amint ráébredtem, hogy az elképzeléseink mennyire kompatibilisek a Montessori pedagógiával, alaposabban megismertem azt és tudatosan kezdtem vele foglalkozni.

Te a gyakorlatban otthon mit valósítasz meg belőle?

A legfontosabb, hogy amit a gyerek képes önállóan megcsinálni, abba mi szülők nem avatkozunk bele, a játékokat pedig úgy alakítjuk ki többnyire, hogy segítse az önálló problémamegoldást. Ezáltal rengeteg sikerélményük van, legyen szó játékról, feladatmegoldásról, vagy a ház körüli apró tevékenységek elvégzéséről.

A másik a játékok megválogatása. Törekszünk rá, hogy kevés, de minőségi játék legyen körülöttük, változatos és természetes alapanyagokból, mindig az érdeklődésüknek megfelelően összeválogatva. Amit magunk el tudunk készíteni, azért nem megyünk a boltba. Igazából eddig alig vettünk játékot, a legtöbbet mi magunk készítettük, vagy ajándékba kaptuk.

2019-02-13_12_56_44_1.jpg

56598268_357650651401019_50589552656150.jpg

Milyen természetközeli játékokat szoktatok készíteni otthon?

Én azt vallom, hogy majd minden gyerekjátéknak van természetes alternatívája, aminek még sincs, az lehet nem is gyerekkézbe való. A játékainkat mindig a gyerekek érdeklődésének megfelelően, az életkorukat és képességeiket figyelembe véve készítem el. Sokféle játékot készítettünk már, amikor kicsik voltak babzsákokat varrtam, amikkel rengeteg féle módon el tudtunk játszani, de készítettünk fából kisautót, kirakókat, de sokszor meg szoktuk eleveníteni a kedvenc meséinket is, amihez DIY gyurmából és termésekből készítünk díszletet és szereplőket. A gyerekek még óvodások, egyenlőre ezeknek a játékoknak töretlen a sikerük náluk, és rendszeres használatban vannak. Ezen kívül sok kézműves elfoglaltságot találunk ki természetes anyagok felhasználásával, aminek a végeredménye vagy a lakásunk dísze lesz, vagy ajándék.

A gyerekek ebben mennyire tudnak már segíteni?

A gyerekek kezdetektől részesei a játékok készítésének, az alkotás folyamatának. Kisbabaként hallgatták, ahogy pörög a varrógép a babzsákok megszületésekor, totyogóként adogatták a csiszolópapírt a fakockákhoz. Most már sok játékhoz együtt gyűjtünk alapanyagokat, majd együtt találjuk ki, hogyan nézzen ki. Szeretem bevonni őket minden olyan folyamatba, amiben részt tudnak venni, és szeretem meghallgatni az elképzeléseiket, mert ezáltal tudok olyan valóban személyes játékokat készíteni nekik, amit megbecsülnek és szeretnek. Egy ilyen DIY játékban benne van egy kirándulás emléke, egy napunk története, a gondolataink, az érzéseink, a verítékünk, a lelkünk... Ezt egy bolti tucattermék sem tudja felülmúlni. És ezt a gyerekek tudják, érzik, értékelik.

2019-10-29_03_59_44_1.jpg

9 DIY játék tipp Anditól,
a természetközpontuság nevében

 

1, Az olyan egyszerűbb táblajátékok, mint a malom, a sudoku, vagy az amőba sokkal szerethetőbbek kézzel fogható formában, mint papírra nyomtatva. A főbb felosztás egy táblára is felrajzolható és bábuk helyett kavicsokkal, szezonális termésekkel lehet lépkedni rajtuk. De ezeket az egyszerű pályákat akár botokból is ki lehet rakni.

52810524_657667701333548_9154673265986701466_n.jpg

2, A tangram is egy olyan egyszerű és kreatív logikai játék, amit akár levelekből is kivághatunk, de el lehet készíteni egy régi kartondobozból is, ha ismerjük az elemek arányait.

3, Nagyon jó kézügyességfejlesztők a fűzős játékok, amihez bolti gyöngyök helyett használhatunk lyukas kavicsokat, kagylókat, csigaházakat, bambuszszeleteket, vagy átfúrt fadarabokat.

87542409_2632172893684847_6951412612.jpg

4, A játékkonyhát is meg lehet oldani egyszerűen a meglévő bútorokra helyezett kartonlappal. Csak pár gombot és főzőlapot kell rá festeni, és kész a mobil babakonyha.

5, Az árnyjátékhoz is csak pár papírból kivágott figurára, vagy termésekből összeragasztott bábra és néhány hozzájuk erősített botra van szükség, meg persze egy hatalmas fehér lepedőre, és máris csodás mesevilágba léphetünk. Mi az erdei jelenetekhez a szobanövényeinket használjuk háttérnek. Csodásan mutatnak.

2019-08-12_05_10_18_1.jpg

6, Sokak kedvencét a gyurmát is pár perc alatt össze lehet dobni, egyszerű konyhai alapanyagokból. Sokféle recept kering a neten, nekünk a legegyszerűbb vált be, csak össze kell keverni hozzá negyed kiló lisztet 2 evőkanál sóval, 2 evőkanál olajjal, 1 teáskanál citromsavval és 3 dl vízzel, majd addig kell főzni, míg egy labdává összeáll. Igény szerint feldobható természetes színezékekkel, vagy akár pár csepp illóolajjal.

2019-03-25_10_20_31_2.jpg

7, A kicsik által kedvelt formafelismerő játékok is könnyen elkészíthetők, ha pár természeti formát (köveket, csigaházakat, kagylókat) körberajzolunk egy lapon. A piciknek csak be kell helyezni a formákat a körvonalukba, közben pedig tapintás által egészen különböző textúrákat érzékelnek.

8, A mandala készítés igazi kikapcsolódás szokott lenni szülőknek és gyerekeknek egyaránt. Ehhez sem kell semmi különös, csupán pár szép termés a közeli kertből, vagy erdőből, amit kör alakba elrendezünk tetszés szerint.

93454837_665478787571178_792235269389582104.jpg

9, De olyan hétköznapi dolgokból is, mint a tojáshéj csodák alkothatók, például kartonra ragasztva mozaikokat tudnak készíteni belőle a gyerekek.

img_20200329_164354_918.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása