PandArte

A kedvenc magyar ragasztónk sikerének története!

2020. június 29. - PandArte

Ez a magyar történet az egyik kedvencem a sok száz közül, amiről már írtam itt a blogomon, pedig egy ragasztóval indult! Nem is akármilyennel, azzal a bizonyos kenőfejessel, ami a 90-es években oly sokunknak az egyik fő segédeszköze volt a technika és rajz órákon, és a mai napig az is, csak már más csomagolásban. Ez a Nebulo ragasztó, ami 100%-ban magyar és nagyon családi történet:)
03ec1c52-24c1-49fa-ba9a-dee41fc6f0b7.JPEGHogy miért tetszik ennyire a Nebulo története? Mert a 80-as években, amikor még nem lehetett olyan könnyen és szabadon vállalkozni, a startup fogalma még nem is létezett és sokkal szűkösebbek voltak a lehetőségek, Lőrincz Miklós vegyészmérnök nagyon bátran és eltökélten mégis saját vállalkozásban kezdett! Egyszerűen nem tudott és nem is szeretett volna alkalmazkodni ahhoz, hogy nem a megfelelő tudású emberek ültek vezetői székekben, ambíciói és tehetsége viszont volt, így 1983-ban ( én abban az évben születtem ) úgy döntött, hogy GMK keretein belül saját vállalkozásba kezd. Kifejlesztett egy Magyarországon akkor még egyedi ragasztó receptet, saját maga épített egy ragasztó töltő gépet, majd elkezdte gyártani a Nebulo oldószermentes folyékony papírragasztót.

Bencével, Miklós egyik gyermekével beszélgettem erről a sikersztoriról és a Nebulo márkáról, ami a több mint 30 év alatt elképesztő fejlődéseken ment keresztül, és mára már sokkal több egy úttörő ragasztónál.

Milyen termékek készültek eleinte?

1983-tól 1986-ig a ragasztó műanyag olajozóflakonba került töltésre, ez persze nem volt a legideálisabb a felhasználás szempontjából, így szinte egy időben az 1983-as indulással megkezdődött a csomagolás fejlesztése. 1986-ra készült el a kenőfejes kivitel 65 grammos kiszerelésben. A termék egyedülállónak számított a magyar piacon, így rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert a diákok és szüleik körében is. 

Bal oldalt az a bizonyos olajozó flakonos megoldás

nebulo.jpg

Középen az a Nebulo ragasztó,
amiből mi is elhasználtunk jó pár dobozzal, amíg az iskolapadot koptattuk:)
Jobbra a mai, modern külső

Miért lett akkora siker a szülők körében?

A Nebulo volt Magyarországon az első iskolai ragasztó, ami nem tartalmazott semmiféle egészségre káros anyagot, ruhából ki-, bőrről lemosható volt. A gyermek, ha összekente a ruháit, meleg vízzel ki lehetett mosni és a ruha nem ment kárba, a szülők nagy-nagy örömére. Kenőfejének köszönhetően könnyen lehetett adagolni, majd elkenni a ragasztót.

( Én kiegészítésként hozzátenném, hogy nem bántotta az orrunkat sem, szemben a  jó öreg csípős szagú és mérgező technokollal! )

Ti, a gyerekek, mikor csatlakoztatok be a családi vállalkozásba?

Tulajdonképpen kétszer:) Első alkalommal egészen fiatalon, hiszen már 9-10 éves korunktól nyári szünetekben be-besegítettünk a termelésbe, vagy az autó készáruval megrakásába, ha azt a szükség megkívánta. Nem kellett messzire menni, mert családi vállalkozáshoz illően a családi házunk alsó szintjén folyt a termelés. Ez így is ment a 90-es évek végéig, majd szünet következett, bátyám is én is a saját utunkat jártuk. 2011-ben apu úgy döntött, hogy nyugdíjba megy. Felajánlotta nekünk a vállalkozás továbbvitelét, így Áronnal, a bátyámmal megalapítottuk a Nebu Trade Kft-t, ami 2012. január 01-től folytatatta a Nebulo ragasztók gyártását, és a márka építését. 

106214899_1755051157970800_8994070471075939934_o.jpg

Áron és Bence

Milyen fontos fejlődéseken ment keresztül a Nebulo? Mik a vállalkozás mérföldkövei?

Az első fontos mérföldköveket érintettük korábban. 1983-as indulás, 1986-ban a kenőfejes kivitel megjelenése, ami 1992-ben kiegészült a 45 grammos kiszereléssel. Ide lehet még sorolni az 1996-os műanyagos gép beszerzéseket, hiszen azóta minden műanyag csomagoló eszközt magunk gyártunk. Majd a 2011/2012-es generációváltás. A generációváltást követően a mérföldkövek mondhatni elkezdtek sűrűsödni. 2012-ben egységes, új arculat született és bővült a ragasztó kínálatunk.

Ami még komoly lépés volt, hogy 2014-ben bemutattuk az első színező termékeket. Ez azért volt fontos, mert ezzel a Nebulo megindult azon az úton, hogy egy ragasztó márkából iskolaszer márkává fejlődjön! 2018-ban új, modern telephelyet építettünk zöld mezős beruházással Nagytarcsán, illetve gyártó gép parkunkat bővítettük. Tavaly újabb arculatváltás következett, amellyel megjelentünk a frankfurti Paperworld kiállításon, ahol sikerült lengyel viszonteladót találnunk, így megkezdődött a Nebulo termékek export értékesítése. Idén elindult a gyurmaragasztónk hazai gyártása, amit 5 éves előkészítő munka előzött meg, sok minden történt 2012 óta, de talán erre vagyok az legbüszkébb, hogy újabb terméket gyártunk idehaza.         

Miért éppen iskolaszerekkel bővült a kínálatotok?

A Nebulo szó, így a márkánk kisdiákot jelent, ragasztóinkat is sokat használják az iskolában, ebben a célcsoportban ismert, ezért úgy döntöttünk, hogy a portfóliónkat iskolaszerekkel bővítjük, azzal a céllal, hogy a Nebulot ragasztó márkából iskolaszer márkává fejlesszük. E mellett szólt az is, hogy a piacon azt láttuk, hogy  nagyon kevés a jó minőséget kínáló, de mégis kedvező áron elérhető, megfizethető márka/termék. Így azt gondoltuk, ha mi ezt tudjuk kínálni, az sikert hozhat az erős verseny ellenére.

c6914bf0-0734-44e5-a912-380dacbded0c.JPEG

2014-ben bevezettük a piacra első színező termékeinket, temperát, vízfestéket, színes ceruzát, zsírkrétát, olajpasztellt és filctollat. Ekkor jelent meg a csomagoláson a kis Nebulo figura, ami a 2019-es arculatváltásig minden színező termék csomagolásán visszaköszönt. Az első termékek sikert arattak, így azóta is ezen az úton haladunk, minden évben bővült iskolaszer kínálatunk. Mára a termékszortimentünkben megtalálható számos színes ceruza, grafit ceruzák, víz- és tempera festékek, ecsetek, filctollak, gyurmák, zsírkréták, ollók, körző, vonalzókészlet, hibajavító rollerek, szövegkiemelők, és természetesen a ragasztók. Az idei évben is sok újdonság érkezik a szezonra: radírok, tolltartók és hegyező, cikkszámaink száma közelíti a 90-et. Azt gondolom, hogy mára elértük a célunkat, és elmondhatjuk, hogy a Nebulo iskolaszermárkává fejlődött!

Minden gyártási folyamat itthon zajlik?

A kenőfejes ragasztóink kezdetek óta itthon készülnek. Ahogy korábban említettem, 1996 óta a műanyag csomagoló eszközöket is saját fröccsöntő- és flakonfújó gépeinkkel gyártjuk. Idei évtől gyurmaragasztónkat is nagytarcsai üzemünkben állítjuk elő, nagy örömünkre, hiszen sok éves fejlesztés eredménye ez.  Édesapánk több száz receptúrát kevert ki, mire elérkeztünk a végtermékhez, mert egy minőségileg kiváló árut szerettünk volna. A gyártósor egyedi gyártású, amelyet egy magyar cég fejlesztett ki kifejezetten erre a feladatra. 

Ennyiféle terméket - ami ma megtalálható a kínálatban - itthon gyártani csak hatalmas beruházással lehetne, amire egy hozzánk hasonló családi vállalkozásnak nincsenek forrásai. Így a termékek bérgyártásban készülnek Kínában, Thaiföldön, Malajziában és Szerbiában. Ez egyébként az egész iskolaszer piacot jellemzi, szinte minden gyártó ugyanezt teszi, még a legnagyobb, leghíresebb világmárkák is így járnak el. Mindenkinek vannak saját gyártású termékei, és vannak amelyeket arra szakosodott más gyártókkal gyártat. Mi termékeink között is van sok olyan, ami olyan gyárban készül, ahol nálunk sokkal drágább, felénk pozícionált termékek is készülnek, tőlünk kvázi ugyanazt kapja a vásárló, csak jelentősen kedvezőbb áron és más csomagolásban.

9e6cc775-46e1-492a-8067-d8ac35ece4a0.JPEG

00f5e7d6-2077-4cc4-89e6-c00577936160.JPEG

A gyártókat nagy gondossággal választottuk ki, a legtöbb gyárban, ahol készülnek a termékeink jártunk. Termékeinket magyar, akkreditált laborban bevizsgáltattuk, hogy biztosak lehessünk abban, hogy megfelelnek az EU-s szabványoknak, gyermekekre káros anyagokat nem tartalmaznak.

Fontosnak tartjuk ugyanakkor a hazai gyártás folyamatos fejlesztését, ebben látjuk a jövőt, hisz ebben nőttünk fel. Otthonról azt hoztuk, hogy a gyártással teremtünk igazi hozzáadott értéket, ott van mögötte a komplett értéklánc, a sok beszállító, akiknek szintén üzletet jelent, ha mi itthon gyártunk valamit. Terveink között szerepel újabb termékek itthoni előállítása, ahogy a gyurmaragasztónk gyártását is „hazahoztuk” Malajziából. Ez persze sajnos lassú folyamat, mert hosszú fejlesztéssel és jelentős beruházással jár, de most is haladunk, vannak ötletek. 

 Mik a nagy közönség kedvencek?

Az összes termék a „saját gyermekünk”, így mit is mondhatnék, nem illik senkit kedvencként kiemelni:) Viccet félretéve, ha arra vonatkozik a kérdés, hogy nekünk mi a kedvenc termékünk, akkor arra azt mondhatom, hogy számunkra mindig azok a termékek lesznek a legkedvesebbek, amelyeket itthon, magunk gyártunk. Ezek közül pedig mindig ki fog emelkedni a kenőfejes ragasztó, hiszen azzal indult minden, úgy is szoktam hívni, hogy az „Ősnebulo”.

Ha a piacot nézzük, akkor mindenképpen kiemelendők a temperáink és a ragasztóstiftjeink. Import termékek közül ezekből érjük el a legmagasabb forgalmat, és azt gondolom ezeknek a legmagasabb a piaci részesedése is. Mindkét termékből nagyon sokat adunk el, ami annak köszönhető, hogy a termékek kiváló minőségűek kedvező ár mellett, indulásuk óta nagyon népszerűek.

fe57d3f3-2215-4ad5-a22c-1ff8b1e5f81d.JPEG

Mik a közeljövőbeli terveitek?

Sok új termék érkezik a következő hetekben. Az előttünk álló nyár egyik legfontosabb feladata, hogy ezeket minél sikeresebben be tudjuk vezetni a piacra. Ez nem lesz könnyű feladat, hiszen a világban kialakult helyzet miatt jelentős késéssel érkeznek be. Ettől független bizakodóak vagyunk, mert vannak köztük olyan kuriózum termékek, amiktől nagy sikert remélünk, izgatottan várjuk, hogy beérkezzenek végre.

Legfontosabb célként gyártókapacitásunk kihasználtságának növelését tűztük ki idei évre. Keressük az együttműködéseket, hogy más gyártóknak gyártsuk a saját márkájukkal az itthon gyártott termékeinket. Ez kiváló lehetőséget ad export forgalmunk növelésére. Egy holland cég részére már gyártottunk is gyurmaragasztót, egész áprilisban nekik termeltünk. Remélem sok hasonló együttműködést tudunk kialakítani a közeljövőben.

nebulo.hu

https://www.instagram.com/nebulo_iskolaszerek/

https://www.facebook.com/szinnel.lelekkel/
e36489ef-8972-497a-a161-58b42f735d16.JPEG

 Szponzorált tartalom!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása