PandArte

A termelői mézek csodás világa

2020. október 18. - PandArte

A Zümi Méhészet nemcsak üzlet, hanem igazi, hamisítatlan családi vállalkozás, melyben a família minden tagjának jut feladat. Az alap erős, hiszen Ildi és Balázs csaknem húsz éve házasok, de a gyerekek is sokat segítenek, mindenki abban a folyamatban, amihez a legjobb érzéke van:) Egy nagyon kedves történt, és sok - sok házi készítésű finomság következik!

befunky-collage_3_2.jpg

" Ildi egy személyben oldja meg a négyfős pasigárda minden nyűgjét, fantasztikus édesanyának és gazdaasszonynak egyaránt, emellett isteni lekvárokat, zöldségkrémeket, szörpöket és csatnikat is készít, igazi lekvármester. A családban én vagyok az őstermelő, aki néha sofőr és rakodóember, máskor méhész vagy vásári kofa, mikor hogy hozza a szükség. A gyerekeknek is megvannak a maguk feladatai: van, aki az erejét, van, aki a videószerkesztés iránit lelkesedését, más az ízharmóniákra való fogékonyságát kamatoztatja a méhészet javára. Egy csapat vagyunk, jóban, rosszban az asztalnál és a vállalkozásban is! " - meséli Balázs

Hogyan és mikor indult ez az egész méhész dolog, hogy ezzel foglalkoztok?

" Budapesti gyerekként mindig nagyon vártam, hogy a pannonhalmi dombok alá zakatoljon velem a vonat. A nagypapánál sok minden szabad volt, ami otthon nem, s míg a vidéki gyerekeknek a metró, meg a villamos volt az érdekes, addig nekem a madárcsicsergős reggelek és az erdő hangzavarának új neszei. Amikor 2001-ben örökre búcsút kellett vennünk, nagyapám után hét méhcsalád maradt kaptárakban, amiket nem hagyhattam veszni. Mivel mindig is érdekelt a méhészkedés és addigra már megtaláltam Ildiben a másik felemet, úgy döntöttünk, belevágunk a gazdálkodásba és városiakból vidéki emberek lettünk.

019m0754.jpg

4w1u0687.jpg

Tudtuk, hogy egymást és a mézet igazán szeretjük, azt pedig reméltük, hogy ennyi elég lesz a boldogsághoz. Bár voltak baklövéseink és melléfogásaink szép számmal, idővel belejöttünk és már nemcsak a tágabb családot, hanem nagypapa régi vevőit és újakat is el tudtuk látni mézzel. A tapasztalatokkal és sikerekkel, kudarcokkal együtt fejlődött a méhészetünk és mi magunk is sokat változtunk. Ildi a kert kincseivel kísérletezve készít minőségi, jobbnál-jobb termékeket, én a méhészetből származó anyagokkal feszegetem a gasztronómia határait- és a sajátjaimat is. " - folytatja lelkesen Balázs

Milyen méheitek vannak és hol tartjátok őket? 

Bár kevesen tudják, a háziasított méhek örökre „vadállatok” maradnak, nem lehet őket olyan értelemben megszelídíteni, mint például a négylábúakat. A tartás során a kaptárakkal valójában a hagyományos lakóhelyüket szimuláljuk, így tartjuk őket a méhesben.

Nagypapa egykori hét méhcsaládja mára százhúsz népes famíliává bővült, ez pedig azt jelenti, hogy a legaktívabb nyári hónapokban összesen nagyjából 7.2 millió méh dolgozik velünk kötésben. Mivel a méhek élettartama viszonylag rövid, alig harminc napos, és a téliesítés idejére amúgy is jelentősen lecsökken a kaptár létszáma, kb. 2.4 millió méhet készítünk fel a télre. A kaptárakat lakóhelyünk közvetlen környezetében, a pannonhalmi kistérségben helyezzük el.

Milyen mézeket készítetek?

Jelenleg több, mint húsz ízben termelünk és készítünk mézeket. A nagy klasszikusok, mint a vegyes virágméz, vagy az akác, a hárs mellett igyekszünk olyan különlegességekkel is vásárlóink kedvére tenni, mint a kissé kesernyés gesztenye-, a sötét színű és mézesekbe kiváló napraforgó-, vagy a ritka kincsnek számító mézharmat mézek. Kihasználva a környék rendkívül változatos növényvilágában rejlő csodákat, készítünk gyógynövényes és levendulás mézeket, illetve prémium kategóriás ízesített desszertmézeket is. Ezek olyan különlegesen krémes, " ízrobbanásbiztos " finomságok, melyek a gyerekek számára a finomított cukrokban gazdag édességek helyett ,természetes és egészséges alternatívát kínálnak, a felnőtteknek pedig szinte instant boldogságot nyújtanak.

zumimeheszet.hu

dsc_0065_ret.jpg

_mg_1000.jpg

Mivel nem titkolt célunk az emberi test és a családok immunvédelmének természetes támogatása, repertoárunkban megtalálhatóak a propoliszcseppek, a propoliszos krémméz és a virágpor is. Sőt! Igény esetén méhpempőt, vagy méhkenyeret is tudunk biztosítani. A méhészetben keletkező nagy mennyiségű méhviaszt pedig a tudatos életmód kedvelőinek és hobbi bútorfestőknek, bútorasztalosoknak kínáljuk. Hisszük, hogy meg kell becsülnünk méheink munkáját és a természet ajándékait, ezért mindent felhasználunk, nincs felesleg és nincs maradék.

Mik a különleges ízeitek, mondjuk olyanok, amik csak Nálatok vannak? Mik a nagy vásárlói kedvencek?

Az elsők között kezdtünk krémmézeket és ízesített mézeket készíteni, mára azonban szép számmal akadnak versenytársaink. Panaszkodhatnánk is, de szerintünk ez a „verseny” nekünk és a fogyasztóknak is jó, hiszen arra sarkalljuk egymást, hogy minél különlegesebb ízkombinációkkal, minél jobb minőségben állítsunk elő finomságokat.

A Before Nine mézünk sajátossága, hogy szinte megszólalásig hasonlít arra a bizonyos nyolc utáni desszertkülönlegességre- és nekem is ez a kedvencem. Ildi csokoládés- levendulás, azaz csokodulás ízvariációja sokakat vonz, de az olyan klasszikusan téli ízek, mint a narancsos-fahéjas, vagy a mézeskalácsos is rendkívül népszerűek. Bevallom, az anyuka-vásárlóink legszívesebben a kávés-rumos és az ír krémlikőrös desszertmézeinket kanalazzák:) Nagy örömünkre egyre többen és egyre tudatosabban fogyasztanak méhészeti termékeket, így a fajtamézeinknek is nagy keletje van.

afonyas_0487.jpg

03m0598.jpg

Melyik azok, amik kifejezetten támogatják az immunrendszert?

Jó szívvel ajánljuk mézharmat mézünket a magas ásványi anyag tartalma, vagy hárs- és zsályás mézünket erős antibiotikus, fertőtlenítő hatása miatt. Jó választás a rozmaringos és a bodzás méz is, hiszen ezek is fokozzák a vérbőséget és oldják a hurutokat. Emellett a propoliszos méz virágporral kombinálva igazi immunvédő termék, melyet mi saját gyermekeink megfázásainak kezelésében is minden esetben alkalmazunk. A virágpor amúgy is napjaink egyik feltörekvő étrend kiegészítője, ugyanis rendkívül gazdag tápanyagokban és ásványi anyagokban, emiatt hobbisportolók, futók is gyakran vásárolják. Ráadásul finom és nagyon jól mutat, így desszertekben, energiagolyókban is egyre többször megjelenik.

A gyógynövényesek közül, melyiket mire ajánlod?

Szinte már klisé, de attól még igaz, hogy fűben- fában orvosságot találhatunk, és elődjeink még tudták ezt. A mézeket fogyaszthatjuk egyszerűen élvezeti cikként, hiszen egyik finomabb, mint a másik, hatásmechanizmusuk kiismerése esetén azonban egészségünk támogatására is használhatjuk őket. Mindegyiknek megvan a maga varázsa és gyógyereje, de az akácot a legtöbben magas vitamin- és ásványianyag tartalma miatt keresik, míg meghűlések, hurutos megbetegedések esetén a hársméz az ideális választás. A napraforgóméz nemcsak a karácsonyi mézes süteményekbe való, hanem bizony a prosztata megbetegedéseinek leküzdésében is támogatja az urakat, míg a levendulás mézünk idegnyugtató, a mentás pedig emésztési zavarokat megszűntető hatással bír.

dsc_0606_ret.jpg

Tapasztaljuk, hogy egyre több az ételérzékeny vagy allergiás gyermek, ennek nyomán pedig egyre tudatosabban vásárolnak a szülők. A mézharmat méz- mivel nem virágról gyűjtött méz- biztonságos választás lehet pollenallergiás gyermekek számára is.

Hogyan lesz egy áfonyás, epres, vagyis az ízesített méz, ízesített?

Jelenlegi termékkollekciónk hosszas kísérletezés és kutatómunka eredménye. Készítünk mézeket gyógynövényes ágyon való érleléssel és az ízesítés közvetlen mézbe keverésével is. Ami a számunkra leghatékonyabb és legtartósabb, valódi ízélményt nyújtó megoldás az a prémium minőségű alapanyagok használata a desszert mézeknél. A hagyományos mézet keverőgépbe töltjük és lassú keverőmozdulatokkal hosszú órákon át folyamatosan kevergetjük. Ettől a méz szerkezete megváltozik és létrejön a folyékony állapotú klasszikus méz helyett egy új, kanalazhatóbb, kristályosabb állag. Ezt a krémmézet ízesítjük tovább 100% természetes alapanyagú pasztákkal.

dsc_0725_ret.jpg

4w1u0811.jpg

kaves_0443.jpg

Nem romlik így a minősége vagy a hatékonysága?

Nem tapasztaltuk, sőt! Bár fontos a dekoratív címke, vagy a formás üveg, számunkra a minőség és a vásárlói elégedettség a két legfontosabb érték és szerencsére jók a visszajelzések. A képlet: jó + jó + odafigyelés + szeretet = tökéletes.

_mg_0941.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása