PandArte

MikroCsodák - Művészet mákszemen, tűhegyen és hajszálon

2014. október 27. - PandArte

El tudtok képzelni egy olyan művészt, aki egy 3mm hosszú hajszálra ír, egy félbevágott mákszemre komponál meg egy fecskecsaládot, vagy egy tűhegy fokára alkot meg négy tevét egy piramissal??? Én sem hiszem el, pedig személyesen láttam! Hogy hol? Szentendrén!

unnamed (5).jpg

Egy orosz művész, Mikola Szjárdrisztij kiállítása látható Szentendrén a MikroCsodák Múzeumában. " A világ legkisebb aranytárgyai " című gyűjtemény hazánkban csak itt található meg, ezen kívül pedig még két orosz városban. Mint kiderült, azért vagyunk kivételezettek, mert Mikolának van egy kedves magyar ismerőse, aki nagyon szerette volna, hogy mi is megismerjük zseniálisan alkotásait.

Én nem tudom, hogy jut valakinek az eszébe, hogy ennyire miniatűr tárgyakat komponáljon meg, akár egy hajszál keretszmetszetén (!!!), amire, a művész állítása szerint a két szívverése között van egyáltalán esélye, de az biztos, hogy nagy élményt okoz ezzel a világnak. 

unnamed (4).jpg

unnamed.jpg

Ebben a múzeumban 15 aranyból készült darabot tekinthetünk meg mikroszkópokon keresztül. Mielőtt belenéznénk a csövekbe, szabad szemmel szinte láthatatlan porszemnek tűnik minden. Majd miután láttam a gyönyörűen megmunkált műveket, merthogy ezek nem csak foltok és pacák, egyszerűen nem hiszem el, hogy erre hogyan képes valaki?!

unnamed (6).jpg

A világ legkisebb sakktáblája, ami egy gombostű tetején van elhelyezve.

PicMonkey Collage.jpg

1. Egy apró karóra hajszálrugóján egy életút fontos
és döntő momentumain halad át az ember.

A kis figura szélessége 5 mikron

2. Fecskecsalád. Egy mákszem felében kialakított kompozíció, aranyból

3. A tenger. Az arany alkotás egy rizsszemben látható

A művész így mesél az alkotás folyamatáról: 

" Csak igen jól ismerve az anyagok kémiai, fizikai és mechanikai tulajdonságait lehet bármit létrehozni, mintegy játszani az anyagokkal, és kihasználni azok előnyös és hátrányos tulajdonságait. Nagyon fontos a technológiai sorrendiség pontos betartása a megmunkálás, vagy az alkotás során. Ez ugyanolyan, mint a sakkjáték lépéseink szigorú sorrendje, bár az egyes játékok mindig egyediek és soha nem ismétlődnek. Így aztán érthető, hogy nekem sincs semmilyen állandó szerszámom, a szerszámokat mindig újra kell alkotni. "

" Egy mikrominiatura létrehozása maximális fizikai és pszichikai koncentrációt kíván. Minden műveletet kézzel végzek. A mikroszkopikus vágóeszközök mozgását zavarja a légzésem és a szívem verése. Ezért a különlegesen finom és pontos műveletek során egy meghatározott belső ritmushoz ragaszkodom. Arra törekszem, hogy a szerszámmal szívem két dobbanása között hajtsam végre munkámon a soron következő műveletet. Ilyenkor a pulzusom érezhetően lelassul. A gondolataimat és a mozgást az akaraterő és a magabiztosság kíséri, amely már az önszuggesztióval határos. "

PicMonkey Collage1.jpg

1. A térkép üvegre van gravírozva
és egy kettévágott mákszem egyik felébe van elhelyezve. 

2. Arany malom egy mákszem egyik felében

A kiállításon láthatunk még többek között 3X3 mm nagyságú arcképet egy kökény magjának kemény kérgéből készülve, a világ legkisebb Coca-Cola-s üvegét, valamint a már említett hajszál keresztmetszetére megkomponált művet is. Izgalmas élmény, ajánlom mindenkinek! Megtekinthető minden nap, 10 és 18 óra között Szentendrén, a MikroCsodák Múzeumban. Fő tér 18-19.

unnamed (2).jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása