PandArte

Lelassult design otthonunkban!

2018. augusztus 26. - PandArte

Egyre több ember vált a slow életmódra, Évi és Zoli pedig abban tud segíteni nekünk, hogy az otthonunkban hogyan tudjuk megteremteni a lelassult hangulatot. A világot ugyan megállítani nem tudják, de helyette folyamatosan keresik és kutatják azokat a tárgyakat, amelyek beszélnek a használóikhoz, emlékeztetik őket az élet egyszerű és szép pillanataira:)

pauza_store_-010.jpg

Idén augusztusban nyílt meg a PaUZa üzlet a belvárosban olyan lakáskiegészítőkkel, amiknek összeválogatását ezek a bizonyos lelassult pillanatok inspirálták. Tudatosságot és több odafigyelést hirdet a vásárlási döntésekben és többnyire lassú folyamatokkal, kézzel készült, környezetbarát alapanyagokból készült termékeket találtok itt. 

" Hisszük, hogy ezekkel a tárgyakkal mindenki igazán lakhatóvá, csalogatóvá tudja varázsolni környezetét. Egy olyan otthonná, ahol kuckós menedékre lelhetünk a kemény télben, ahol végtelen nyári napokat tölthetünk a barátainkkal. Egy olyan közeggé, ami elég laza, könnyed és játékos ahhoz, hogy mindenki el tudja engedni a mindennapi rohanást és együtt lelhetnek egy kis megnyugvásra.  " -meséli Évi.

pauza_store_-078.jpg

Évi és Zoli a PaUZa előtt:)

Honnan és miért jött az ötlet egy ilyen üzlet megnyitásához?

Zoli és én egy párt alkotunk, és 2016-ban mindketten felmondtunk a korábbi manageri állásunkból. Kilenc évnyi alkalmazotti, multinacionális múlttal a hátunk mögött újraterveztük az életünket. Külföldre mentünk egy hátizsákkal a hátunkon és pár hónapig csak magunkra figyeltünk és kerestük az ötletet, az irányt, mivel foglalkoznánk szívesen, immár együtt.

Külföldön sok olyan faluba keveredtünk el, ahol embereket láttunk kézzel faragni, szőni, fonni. Beleszerettünk a lassú folyamattal, kézzel és nagy odafigyeléssel készült minőségbe. Sok gyönyörű tárgyat láttunk, amivel képzeletben legalább 2 konténert telepakoltunk, ám sajnos nekünk csak két hátizsákunk volt, abban is alig volt hely.:-) Ezzel párhuzamosan az út alatt lettünk nagyon érzékenyek a fenntartható fogyasztás és környezetvédelem iránt. Pusztuló esőerdők, szennyezett levegőjű nagyvárosok, elpusztult korallzátonyok, emellett persze annyi szépséget láttunk, hogy közvetve vagy közvetlenül azt éreztünk felelősségünk van abban, hogy ezt 200 év múlva is láthassák mások. Innentől fontos lett az is, hogy bármibe fogunk valami értéket teremtsünk vele. Valamit, amitől picit jobb lesz a világ. 

Miket árultok pontosan?

Kézzel készült egyedi darabokat, természetes anyagokat, tárgyakat, amik jobbak a világnak. Sokszor gondolkozunk anyagokban, nem is formákban és mintákban. A fán kívül, imádjuk a rezet, a cinket, az üveget, a bőrt, a lent és a pamutot. Szeretjük a kezeletlen, nyers felületeket, a patinát, az idő és a használója nyomát a tárgyakon.

pauza_store_-005.jpg

pauza_store_-011.jpg

pauza_store_-014.jpg

pauza_store_-045.jpg

Mi az üzlet missziója?

Amikor úgy döntöttünk belevágunk Zolival egy közös vállalkozásba, egyet már az elején leszögeztünk. Bármit csinálunk, fontos lesz, hogy azzal értéket teremtsük, és valamilyen formában a fejlődést szolgáljuk. Valamit, amitől picit jobb lesz a világ. Több apró küldetésünk van, ami irányítja azt, hogy kikkel dolgozunk együtt, kiktől, hogyan és milyen termékeket szerzünk be.

Kézműves szakmák védelme és a kézzel, lassú folyamattal készült tárgyak terjesztése: A kézzel készült tárgyakban például amellett, hogy egyediek és szépen, azt a generációról generációra szálló ősi technikát értékeljük igazán, amikkel beszállítóink dolgoznak a világ minden táján. A keféinket például egy magyar családi vállalkozástól vesszük, akik közel 97 éve működtetik kis kefekötő üzemüket, amit még a nagypapa alapított, miután megvakult az I.világháborúban. Ennek a szakmának az elsajátításához ugyanis elég volt a keze és a tapintása. Mára ennek a szakmának az utánpótlása komoly gondokkal küzd itthon. Azzal, hogy őket választottuk beszállítónak, reménykedünk, hogy segíthetünk nekik életben tartani és megvédeni ezt az egyébként csodálatos kézműves szakmát.

Környezetvédelem: A Pauzánál előnyben részesítjük azokat a készítőket, akik a termékeik elkészítésénél kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a folyamat a lehető legkisebb környezeti hatással járjon. Szeretjük, ha nyersen, kezeletlenül, vagyis mindenféle kémiai felületkezelés nélkül érkeznek hozzánk termékek, de ha mégis valamilyen utókezelést igényelnek, akkor az csakis egészségre ártalmatlan, környezetbarát eljárással történjen. Hogy csak egy példát említsek, a birkaszőreink kiválasztásánál például kifejezetten ezért döntöttünk a választott beszállító mellett: Az élelmiszeripar melléktermékeként kerülnek a szőrök egy olyan üzembe, ahol a gyártó megújuló energiát használ, így csökkentve a karbon lábnyomát, és a termékek Oeko-Tex100 Standard szerint készülnek, ami biztosítja, hogy mentesek minden olyan ártalmas kemikáliától, amit a tipikus cserzési folyamatoknál használnak és ártalmas lehet, ha a használó bőrével érintkezik.

Felhívni a figyelmet az etikus vásárlói döntések fontosságára: olyan kis családi vállalkozásokkal, szövetkezetekkel és társadalmi szervezetekkel dolgozunk együtt, akiknek folyamatai kellően átláthatóak, ők maguk nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a velük együtt dolgozó mesterembereknek és családjaiknak biztos és tisztes megélhetést nyújtsanak, kerülik azok kizsákmányolását. Ez azt jelenti, hogy a beszállítóink többsége „fair trade” minősítéssel rendelkezik. Átláthatóságon, és tiszteleten alapuló méltányos kereskedelmet hirdetnek. Minden termékünk pl ami Indiából, vagy Nepálból jön (takaró, fa tányér, képkeret), rendelkezik ilyen ’fair trade’ minősítéssel. Ugyanakkor hisszük, hogy az etikus vásárlói döntésekbe beletartozik annak a mérlegelése is, hogy olyan terméket vásároljunk, ami első tulajdonosának nem jelent már értéket, de új gazdájának magát a kincset jelentheti. Ez a másik, amiért úgy éreztük, hogy a régi, használt bútoroknak helye lehet a Pauza kínálatában

Vásárolj inkább kevesebbet, de jobbat. Ez talán az a mondat, amibe az összes fenti „ügyünket” összegzi.

pauza_store_-070.jpg28685132_863618613820252_8644939919062643219_n.jpgpauza_store_-052.jpg

Kik a vásárlóid?

Olyan nők és férfiak (igen, nagyon sok férfi vásárlónk is van, különösen az otthoni kertészkedés kellékeit imádják nagyon), akik a hétköznapokban egy felgyorsult élettempót és aktív életet élnek, de fontos nekik (talán pont emiatt) a nyugalom és az élet élvezete. Tudatosan figyelnek arra, hogy szakítsanak időt egy kis otthoni megállásra, harmóniára, békére, nyugalomra és az élet élvezetére.

Fontos számukra, hogy a lakásuk az énjüket tükrözze. Sokan a vásárlóink közül szeretik magukat életük személyes emlékeivel körbevenni, imádják, ha a tárgyaik az ő egyéni ízlésüket tükrözik. Sokat törődnek a lakásuk részleteivel, jellemző náluk a lakás „megpuhítása”, „kibélelése”. A minőséget az ár elé helyezi, és fontos számukra a megbízhatóság. Figyelik a tárgyak származási helyét, szeretnek informálódni a készítőikről, az anyagról, amiből készülnek.

Merre van az üzlet és a webshop?

Az üzlet a Belváros egyik csendes kis utcácskájában található. Az utca végében felújítottak és kialakítottak egy csendes kis parkot (Kamermayer tér), így bár az üzletet magát is úgy terveztük, hogy az ide látogatót hangulatba hozza, de a környék meglátogatása egy kényelmes sétával összekötve, már önmagában felér egy kikapcsolódással. Ráadásul több kisvállalkozás is van a szomszédságunkban, akikkel szerintem nagyon jól kiegészítjük egymást. Van itt egy kézműves pékség (@almanomadbakery), egy illusztrátor pár kedves kézműves printjeivel (@mankabymonika), és nem utolsó sorban a város szerintem legjobb virágboltja. (@thewildflowerbar).

Az üzletünk címe: V.kerület, Vitkovics utca 7., Budapest. Keddtől-szombatig 11-19 között vagyunk nyitva. A honlapunk éjjel-nappal elérhető:) www.pauza.hu.pauza_store_-007.jpg

pauza_store_-081.jpg

39330723_978641978984581_6779421536739655680_n.jpg

38454794_964258747089571_894059320256233472_n.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása