PandArte

15 Csodás Magyar Játék Karácsonyra!

2019. április 22. - PandArte

Milyen egy magával ragadó és valóban hasznos gyerekjáték? Hát szerintem olyan, amit egy szülő, a saját tapasztalata alapján talált ki és hozott létre.Valamilyen olyan igényből született, ami a gyermekével kapcsolatos, vagyis biztos, hogy hatalmas szeretettel fejlesztette és végig az lebegett a szeme előtt, hogy gyermeke, és persze más gyerekek is, ettől boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak és kreatívabbak lesznek. Ezek azok a valódi értékek, amit mi szülők is imádunk:) A lehető legjobb, ha ilyen játékokkal ajándékozzuk meg gyermekeinket!

befunky-collage_21.jpg

Nagyon örülök, hogy egyre több az olyan fejlesztő játék, ami 100% -ban magyar és a legtöbb esetben egy Anyuka fejéből pattant ki a gondolata. Én is egy ilyen Anyuka vagyok például a Jógakalanddal, de ehhez a tartalmas poszthoz gyűjtöttem még jó pár szuper ötletet, hiszen együtt csak erősítjük egymást és a Tudatos Szülők táborát:)

Címlap fotó: Laczkó Izabella

10 magyar fejlesztő gyerekjáték, tudatos szülőknek

 

1. Gyereknevelést segítő játékok - Plukkido

A Plukkido mágneses táblajátékait már több mint 4000 család használja. A dackorszaktól az agresszió kezeléséig, minden hétköznapi nevelési helyzetben segítséget nyújtanak, használatukkal elkerülhető a kiabálás és a büntetés.

A mesevilág és a pozitív kommunikáció segítségével, játékosan oldják meg a nevelésben előforduló konfliktusokat a kisgyermekes családokban és intézményekben. A mese alakulása és egyben a játékban való előrehaladás, a mágneses figurák mozgatása mindig a felnőtt és gyermek együttműködésének függvénye. A gyerekek a játék szereplőitől, a manóktól kapnak rendszeresen üzeneteket, melyekben mindig valamilyen jó cselekedetre kérik őket.

" A játékainkkal lekerül a fókusz az ellenkezésről, a büntetésről, mert például a reggeli készülődés, az esti lefekvés, a testvérek megegyezése nem ellenállást szül, hanem egy játék és kaland része lesz. Azoknak a felnőtteknek ajánljuk, akik a körülöttük élő kisgyerekekkel szeretnének türelmesebben, és a játék erejét kihasználva eredményesebben kommunikálni." - meséli Táncsics Judit, az egyik alapító és tulajdonos. 

plukkido.jpg

2. Kinyitható mesevilág - Mesebőrönd

Horváth Zsófi kislányának szerettet volna Karácsonyra egy hordozható babaházat, de nem talált olyat, ami igazán tetszett neki, így, mivel akkor már évek óta horgolt, elkészítette neki ezzel a technikával. A Mesebőrönd tehát egy horgolt hordozható játék, amivel bárhol lehet játszani. Sokféle készült már belőle, kislányoknak és kisfiúknak is!

" Igyekszem a legapróbb részletekig kidolgozni és rengeteg kiegészítővel telepakolni, hogy kifogyhatatlan játékforrás legyen. Ha kinyitja a gyermek, egy kis mesevilág tárul a szeme elé. Semmit sem rögzítettem, így a matatásnak és kreativitásnak semmi sem szab határt. "

meseborond.jpg

3. Jóga, gyerekmódra! - Jógakaland

A gyermekkorban elkezdett jógázás az élet szuper megalapozása lehet, hiszen a gyerekek a megtanult gyakorlatokkal már kis korban megteremthetik a belső harmóniájukat. Neked csak a MAG-ot kell elültetned a gyermekedben, vagyis kedvet csinálni a jógázáshoz, ami ezekkel a mesekönyvekkel és játékokkal nagyon könnyen megy:) Bizony, ez a márka hozzám tartozik, és a kisfiam, Ármin a legnagyobb inspirációm minden lépésében!

Tehát, ha szeretnél a gyermekednek megmutatni egy varázslatos világot, amiben játékosan tanulhatja meg, milyen érzés erősnek, kitartónak, koncentráltnak és nyugodtnak lenni, akkor próbáljátok ki a jógakalandos játékokat! ltt a főszerepben a gyermek önmagával való ismerkedése és a kiteljesedése áll:) Nem mellesleg pedig az egyik legjobb közös minőségi időtöltés játékosan jógázni! Bátran vágjatok bele akkor is, ha még nincs előzetes jógás tapasztalatotok, hiszen ezek a játékok úgy lettek kifejlesztve, hogy a teljesen kezdők is magabiztosan használhassák! A jógás játékokat itt találod, és már vannak letölthető verziók is, itt!

242268165_1542056559470495_7585183049993367270_n.jpg

gyerekjoga_1.jpg

4. Játék a tanulás - KUVIK

A KUVIK készségfejlesztő játékok az írás-olvasás és az alap matematikai képességek megszerzésében nyújtanak segítséget. Fontos, hogy ez nem egy külföldi játék fordítása, a betűkártya csomag 100%-ban a magyar nyelv olvasástanításához készült. A matematika készlet, pedig az ismeretek megtapasztalásán alapul. Az eszközök gyermekbarátak, tervezésük során a kicsik kezeihez és logikájukhoz lettek igazítva." Célunk, hogy a gyerekek szeressenek tanulni, legyenek magabiztosak az iskolában és egy friss kreatív gondolkodásmódot kövessenek " - meséli Török Judit, a Kuvik anyukája, alapítója, fejlesztője.

Például a képen is látható Kuvik Matek dobozzal életre kelnek a számok, az összeadás, a háromszög. A sok színes eszköz végtelen lehetőséget rejt, amivel a közös játék során észrevétlenül tanulnak a gyerekek. Pálcák, korongok, színes formák, óra, minden egy dobozban, amik segítik a fejlődést. Érdemes megnézni a többi tanulást segítő dobozt is, nagyon színvonalas és szuper találmányok!

kuvik.jpg

5. Természetes játékok- Memoo Toys

" Egy kis család vagyunk a Dunakanyarból, álmodtunk egy nagyot és belevágtunk az ismeretlenbe. Kislányunk születése óta egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a környezettudatosságra, ezáltal nagyrészt neki is természetes anyagokból készült játékokat vásárolunk. Előszeretettel szerezzük be hazai kisvállalkozások/alkotók termékeit, szeretjük a kézműves dolgokat és a modern/minimál designt. Játékainkat is ezen szempontok alapján álmodtuk meg, törekszünk rá, hogy kizárólag természetes és újrahasznosított anyagokat használjunk, küllemre pedig minden korosztálynak kellemes élményt nyújtsunk. Játékaink a szórakozáson felül kiváló fejlesztő eszközök kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Rengeteg ötletünk és tervünk van még, szeretnénk nagyon sok új játékot hozni Nektek! " Lili, Tibi és Minka. Az aktuális választékot itt találjátok!

dsc_0898201-scaled.jpg

6. Nem hagyhattam ki:) - Favolart

Ugyan ezek nem kifejezetten játékok, de annyira magával ragadóak, hogy muszáj volt beletennem a karácsonyi ajánlomba, hiszen nagyon hangulatossá tudjátok varázsolni velük a gyerekszobákat:) Favolart egy három családi vállalkozás, János Tímea és férje áll mögötte, a kislányuk pedig a legnagyobb inspirációjuk:) Timi álomvilágát és grafikai elemeit valósítja meg Levente, így készítenek ők ketten illusztrált lakásdekorációkat fából, kicsiknek és nagyoknak. Katt ide a mesés kiegészítőkért!

favolart_1.jpg

7. Segítség az otthoni tanuláshoz, letölthető verzióban is - Gyereketető

Sárosdi Virág 6 gyermek édesanyja, aki a nem létező szabadidejében elvégezte a gyógypedagógus-logopédus szakot is! Két legkisebb gyermeke nem járt iskolába, otthon oktatták őket, így rengeteg tapasztalata van, amit szívesen meg is oszt mindenkivel a Skillo.hu oldalán. De egyáltalán nem " csak " egy blogról van szó, oldalán sok olyan módszert találtok amik segítséget nyújtanak abban, hogyan tudjátok gyermeketek számára élménnyé tenni az iskolai tananyagot. Több mint 100 ingyenesen letölthető játék és fejlesztési ötlet ( pl: finommotorika,  figyelem, olvasási képességek fejlesztése ), vár rátok, az ovis és iskolás korosztály számára egyaránt!

gyereketeto.jpg

8. Konfliktus helyzetek helyes kezelése - Önvédelmi kirakó 

Kovács Ildikó önvédelmi instruktor és nem mellesleg Anyuka is:) " Szülőnek lenni hatalmas öröm és egyben óriási felelősség is, nem csoda hogy a széltől is igyekszünk megóvni gyermekeinket. Amikor azonban közösségbe kerül a gyerekünk, már nélkülünk is tudnia kell megoldani egy-egy konfliktushelyzetet. A bölcsődében és az óvodában gyakran kerülnek nézeteltérésbe a legkisebbek, ezért meg kell tanulniuk, hogy ne bántsanak másokat és azt is, hogy őket se bántsák. Ezt a tudást egy egyszerű játékkal, megelőző jelleggel meg tudjuk tanítani a kicsiknek.  

Nagyjából egy évvel ezelőtt ültem a kislányommal, Bogival a játszószőnyegen és azon gondolkodtam, hogyan fogom megtanítani neki, hogyan reagáljon, ha a bölcsiben vagy a játszótéren meg akarják húzni a haját, vagy esetleg meg akarják harapni. Fontosnak tartottam, hogy megtanítsam neki, hogyan kezelje jól ezeket a helyzeteket akkor is, ha nem vagyok mellette. Ekkor született meg az ötlet, hogy egy kirakóst készítsek, aminek rajzai bemutatják az egyes konfliktushelyzeteket és azt is, miként tudja megoldani azokat. Azt gondolom szülőként fontos feladatunk, hogy megtanítsuk a gyermeküknek, hogy az agresszivitását, hogy tudja kontrollálni, a felé irányuló fizikai bántást, hogyan tudja elhárítani. "

onvedelmi_kirako.jpg

9.  Renufaktura

Kovács Renáta óvodapedagógusok közreműködésével állítja össze fejlesztő könyveit, melyek játszva segítik a kicsiket a finommotorikus képességek könnyebb elsajátításában, a koncentráció gyakorlásában, kitartásban vagy akár a kreativitás kibontakozásában. A könyvek mind kézzel, egyedi elképzelések, ötletek, témák, színek alapján készülnek, a különböző korosztályoknak megfelelő nehézségi szinten, illetve különböző tematika szerint. Fél éves kortól, egészen 6 éves korig.

renufaktura.jpg

10. Egy táskányi kreativitás - MiNik 

Farkas Hajni szeret gyerekekkel, emberekkel dolgozni, foglalkozni, már gyermekként is óvónéni akart lenni. Imád alkotni, létrehozni valami szépet és hasznosat. Ez sikerült is neki a MiNik táskákkal, amik 10 játékos foglalkoztató feladatot rejtenek magukban, kétféle korosztályra kitalálva:) 

" A MiNik az én álmom. Nem más mint egy táskányi kreativitás. Tíz készségfejlesztő játékos feladat, egy különleges táskába csomagolva. Az ötlet a kisfiamtól indult. 5 évesen még nem szeretett rajzolni, színezni. Vele kezdtem el olyan játékos feladatokat és gyakorlatokat csinálni, melyekkel elősegíthettem, hogy iskolakezdésre ez ne okozzon hátrányt neki. Az egyedi, kézzel készült játékos feladatok számos lehetőséget nyújtanak kincseink játékos fejlesztéséhez. Finommotorika, szem-kéz koordináció, logika, színismeret, formaismeret, számok ismerete, türelem, beszédfejlesztés, figyelem. "

minik_1.jpg

11.  Montessori ihletésű játékok és kiegészítők -  Pakkli

Bogi két kisfiú anyukája, végzettsége szerint régész és múzeumpedagógus, de az utóbbi években leginkább anyuka:) " Nagyon sokat alakultam, változtam ebben az időszakban, megtanultam örömmel jelen lenni a kicsik mellett, a gyerekeimmel töltött időt értékesnek tartani, nem csak a szép, közös játékokat vagy a nevetős pillanatokat, hanem a mindennapi rutinfeladatokat és a nehezebb perceket is, hiszen ezek azok, ahol a legtöbbet adhatunk a gyerekeinknek.

A Pakkli játékokkal a szórakoztatás mellett önálló tanulásra, ismeretszerzésre, az ehhez szükséges belső motiváció kialakulására szeretném ösztönözni a kicsiket. Minket szülőket pedig arra hogy megértsük, észrevegyük, hol is van ebben a helyünk, mi lehet ebben a szerepünk! " - Érdemes megnézi a kínálatot itt! 

oltozkodo-kartyacsomag-osszes-fiu.jpg

12. Színes fa játékok, már a legkisebbeknek is - TinAtti 

Egy kis hazai vállalkozás, az Alföld szívében. Tina és Attila kettesben készségfejlesztő fajátékokat készítenek kicsiknek és nagyoknak. Termékeik CE minősitettek, így a legkisebbeknek is nyugodt szívvel ajánlják. Vannak köztük egészen nagy, mászókák, és egészen kicsi játékok is, klikk ide, nagyon színes a választék!
242116408_978855009347788_5474763354062122161_n.jpg

13. Játékos környezettudatos nevelés - Wabisabipark 

Andi a Wabisabipark oldal megálmodója, alapítója, grafikusa, a természetközpontú nevelés lelkes híve. Olyan szívvel, lélekkel, kézzel készült játékokat tervez, melyek remek kiegészítői lehetnek a környezettudatos gyermeknevelésnek, vagy a korai években történő otthoni oktatásnak. " Hiszem, hogy gyermekeink generációjának legfontosabb küldetése, hogy újra megtalálja a természet és az ember közti harmóniát, és hogy megtanulja óvni a földünket. Ehhez azonban csemetéinknek meg kell érteniük a világ működését, a természeti értékeink fontosságát és ebben mi szülők segíthetjük őket a leginkább. Hogyan? Természetesen játékkal és példamutatással. " Nézelődjetek Andi webshopjában, nagyon sok izgalmas tartalmat találok Nála:)

nevtelen_21.png

14. Különleges társasjátékok - Marbushka 

A Marbushka is családi vállalkozás, szerintem már sokan ismeritek a csodás és egyedi társasjátékikat! " A tervezési filozófiánk az eredetiség, az őszinteség és a játékosság. Célunk, hogy új fordulatot adjuk a gyerekjátékok értelmezésének és olyan világot teremtsünk amelyben a gyerekek és a szülők örömüket lelik. Úgy véljük, hogy az időtlen minőséget kizárólag természetes anyagok felhasználásával és a szakértelemmel végzett kivitelezéssel érhetjük el. A Marbushkát a játékok iránti szenvedélyünk hozta létre és működteti hosszú évek óta. Nem csak külalakjában, de tartalmában, szellemiségében is olyan játékot készítünk, amely több generáción keresztül érték marad! " - meséli Beatrix. Nézzétek meg a játékokat itt!

242211764_4463039290428317_3349310586268616270_n.jpg

15. Ha szeretnétek otthon kreatívkodni a gyerekekkel - Nebulo

Sokunknak gyerekkorából ismerős a Nebulo ragasztó, hiszen akkor mindenkinek ott lapult az iskolapadjában a technika és rajzórák miatt:) Hát a 80-as évek óta jelentősen bővült a kicsit nagyobb, mint az eddig bemutatott, de abszolút magyar és családi vállalkozás kínálata, mégpedig iskolaszerekkel! Nagyon színes és otthon is remekül felhasználható termékeik vannak, amik mindig jól jönnek, ha szeretnétek pár óra kreatív időt adni a gyerekeknek, nézzétek csak!

03ec1c52-24c1-49fa-ba9a-dee41fc6f0b7.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása