PandArte

10 magyar slow fashion márka - válaszd Őket!

2019. szeptember 22. - PandArte

Én azt vettem észre magamon, hogy egyre kevésbé szeretek ruhákat shoppingolni! Amikor jön egy évszakváltás, mert általában akkor szoktam késztetést érezni, hogy beszerezzek pár újdonságot, néhány nézelődős alkalom után el is megy a kedvem az egésztől! Hogy miért? Egyszerűen nem érzem jól magamat attól a végtelen ruhamennyiségtől, amit látok, fullasztó lesz és teljesen értetlenül állok az előtt, hogy kb. hetente új áru érkezik ezekbe a fast fashion üzletekbe...ilyenkor mindig felteszem a kérdést, hogy nekünk erre tényleg szükségünk van?  Ennyire szeretnénk állandóan új, minőségükben eléggé silány, sokszor túlárazott, vagy éppen fillérekért kiárusított ruhákat venni, amiknek az előállítása ráadásul rettentően szennyezi a környezetet...az agyonhajszolt munkaerőről nem is beszélve?! A válasz persze a nagybetűs NEM! 

slow_fashion.jpg

A blogommal a kezdetektől fogva a magyar tervezőket és kézműves ipart támogatom azzal, hogy bemutatom őket és a munkájukat egy elég nagy és szerencsére lelkes közönségnek. Szeretem megismerni és megismertetni az embereket, akik a márkák mögött állnak, és örülök, amikor elmesélik a saját történetüket, inspirációikat, hogy hogyan és miért is indultak el ezen a cseppet sem könnyű és kiszámítható úton. Én magam is hordok jó pár olyan ruhát, amik itthon készülnek és a slow fashion irányvonalat képviselik. Szerencsére a vásárlók közül is egyre többen állnak át erre a szemléletre, ezért most mutatok is egy tizes listát a hazai vonalról!

Slow fashion VS. Fast fashion

" Eljutottunk oda, hogy lassan olcsóbb lesz ruhát venni, mint ételt: az óriási túltermelés hetente ontja magából az új kollekciókat, és erre ráépült egy olyan reklámipar, amely folyamatos fogyasztásra buzdít. Már nem azért veszünk meg valamit, mert tényleg szükségünk van rá, hanem mert elhitetik velünk, hogy ettől boldogabbak, jobbak, szebbek leszünk. A globális fast fashion márkák nem a tartósság, hanem a sokat olcsón elvén működnek: kövesd a trendeket, ne maradj le, újulj meg folyamatosan. Ezzel azonban van egy probléma: Az olcsó ruháknak a környezetünk és a munkaerő fizeti meg az árát helyettünk.

Az anyagok létrehozása nemcsak rengeteg vizet emészt fel, hanem a mesterséges összetevőknek köszönhetően a késztermék nem bomlik le, hulladékot termel, a turkálókban felhalmozódó, irdatlan mennyiségű ruháról nem is beszélve. A divatipar szó szerint önmaga alatt vágja a fát, és hozzáteszi a magáét a globális felmelegedéshez és a természetes erőforrások kimerítéséhez. A lánc másik végén pedig ott vannak a fillérekért dolgoztatott munkások, akikkel soha nem találkozunk, de gondolhatjuk, hogy azt a ruhát, amit pár ezerért árulnak a boltban, ennek a töredékéért készítette el valaki a világ túlsó felén egy gyárban.

A slow fashion egy döntés, hogy felelősséget vállalunk a környezetünk megóvásáért a divatban tett választásainkon keresztül. Az agyatlan fogyasztás helyett a tudatos vásárlásra buzdít, arra, hogy meglássuk a fenti összefüggéseket, amelyek túlmutatnak a ruhákon. Ismerjük meg a ruhák előállításának módját, a ruhák készítőjét! Fordítsunk figyelmet arra, hogy amit vásárolunk, minőségi legyen, és környezetkímélő eljárással készüljön! Az aktuális trendek követése helyett a slow fashion mozgalom követői számára a tartósság képvisel értéket, az egyedi stílus megtalálása. Ezzel együtt jár, hogy a ruhák talán kicsit drágábbak, de nem a nagy betűkkel írt, feltűnő márkanév miatt, hanem mert nem tömegtermelésben készülnek és minőségibb vagy újrahasznosított anyagokból. "

Forrás: ( szeretlekmagyarorszag.hu )

 

1. NON+ - az a bizonyos plusz!

non_1.jpg

Vagyunk egy páran, de én is a NON+ rajongók táborát képviselem! Kiss Sarolta, a tervező, annyira jól eltalálja mindig több ezer Nő, köztük az én ízlésemet is, hogy minden évszakban találok nála kedvemre valót! A lenti képen láthatjátok, hogy jó pár ruhám van már tőle, és ez még nem is az összes, DE!, képzeljétek, mindegyik megvan még ( valamelyik már 5-6 éves ), ami a jó minőségüknek köszönhető. Ezért is szeretem, mert időtállóak, és bármikor felveszem valamelyiket, mindig komfortosan érzem magam bennük, de nem elkényelmesedve, hanem sokkal inkább azzal a bizonyos NON+-al megfűszerezve, különlegesen is:)

nonplusz.hu

non_1_1.jpg

2. CAMOU Design - fotók az alapok

 

ossz_006_1.jpg

Másik nagy kedvencem, Fehér Beatrix összes alkotása! Beatrix elképesztően stílusos ruhákat és táskákat tervez már több mint tív éve. Nagyon különlegesek, hiszen a saját fotóiból átalakított képek kerülnek rájuk, de nem csak a mintájuk, szabásuk is imádnivaló:) Vannak elegánsabb és sportosabb darabok is, de általánosságban véve hétköznapi viseletre készülnek!

camou.hu

ossz_008_1.jpg

3. Matyodesign - 25 idős néni hímez

 

matyo_design.jpg

A majd tíz éve működő Matyodesign egy társadalmi vállalkozás: a kézzel készült termékkek 25 idős asszonynak adnak munkalehetőséget és megélhetést Tardon, a pici Észak-Kelet magyarországi faluban. A tervezők egész életüket két párhuzamos világban töltötték, így a város-falu kettősség adta meg az ihletet a matyodesign kezdetekor. Elfeledett minták, alulértékelt helyi tudás, és egy feleslegesnek megítélt kultúra – ők úgy gondolták, mindez bele tud folyni a jelenlegi divat világába, egy fiatalos, városi lüktetésbe. Elkezdtek hát matyó mintás ruhákat tervezni modern, a hagyománytól eltérő színekben, melyeket gyermekkori dadáik hímeztek ki kézzel. Amikor egy ruha elkészül, egy eredetigazoló címkével látják el, amin a vásárló láthatja melyik hímzőnő dolgozott a ruhadarabján és amelyen a fotó mellett a néni aláírása is szerepel.

matyo_design1.jpg

4. CABALA - saját mantra a ruhákba varrva

 

cabala.jpg

Elek Bettina szín- és stílustanácsadó, a CABALA motivációs ruhamárka megálmodója és tervezője. Az általuk készített ruhák mindegyike igazán különleges és teljesen egyedi igényekre szabott, hiszen a vásárlóik állíthatják össze (természetesen Bettina segítségével) a számukra készülő ruhadarab valamennyi részletét. A ruha viselője választhatja ki a ruha klasszikus fazonját – testalkatának megfelelően – megválaszthatja a készülő darab méretét és színét – figyelembe véve a színtípusát, majd végül a ruha ékességét a szintén szabadon választható hímzett mantrák adják meg:)

" Hiszem és tapasztalom, hogy a gondolatainknak hatalmas teremtő ereje van, erre a fontos tényre alapszik a ruhamárkám alapszellemisége, miszerint minden ruhánkban rejtőzik egy hímzett üzenet. Minden egyes kabalaruha kiegészítője egy felirat, ami lehet egy motiváló mondat – amely kézenfog és lelkesít egy szürkébbnek tűnő napon – egy pozitív szó – mely pozitív rezgései hasonló pozitív hatással van ránk – egy megfelelő felirat, amely ideális irányba képes elbillenteni és észrevétlenül is segít a mindennapokon. A feliratok mindegyike megerősíti és mantra-szerűen kíséri a ruha viselőjét egész napja során. "

69384779_2452502878362611_4561266366547492864_n.png

5. VIKTORIABOLLA - szimplán hétköznapi

 

57044353_410121439785448_6526471147238719488_n.jpg

Bolla Viki nem divatmágnás, csak egy egyszerű hétköznapi nő telis-tele álmokkal. Az 11ground lifestyle blog vezetése mellett kanyarodott vissza ahhoz a gyerekkori álmához, hogy ruhákat tervezzen. Mégpedig olyan ruhákat, amik minket, hétköznapi modern nőket, önbizalommal és öntudattal árasztanak el. Hiszi, hogy a jól megválasztott alapdarabok a legnagyobb kincsei minden stílusos nő ruhatárának. Így a VIKTORIABOLLA márka célja pontosan az, hogy ezeket a minőségi alapdarabokat biztosítsa számotokra, amikben emelt fővel meghódíthatjátok az egész világot:)
bolla_viki.jpg

6. SÜEL - a kötött ruhák ezer arcúak

 

166079_521343871234175_1845150408_n_1.jpg

Csillag Zsuzsanna már nyolc éves kora óta a kötött ruhák bűvöletében él. Szülei több mint 20 éve alapították meg a Süel márkát, ő pedig szívesen szállt be a családi vállalkozásba, hogy új irányvonalat nyisson a piacon. Missziójuk, hogy a termékeiken keresztül megváltoztassák a kötöttről kialakult ódivatú és unalmas képet ami még mindig sokaknak a fejében él.

A Süel portfóliójában minden megtalálható amit csak a fonalak és a fantázia tárháza megenged, így a téli gyapjú poncsóktól kezdve, a tavaszi pamut csodákon át a nyári fürdőruha hálókig bármit magadra húzhatsz:) A színekben és anyagokban folyton megújuló márka csak egy dologban változatlan, az irány mindig ugyanaz. Az egyszerűbb néha több, de legyen egy pici "twist", egy apró extra, egy leheletnyi csavar!
suel.jpg

7. POM - Piece of me - vidám és laza alapdarabok

 

70448621_2455389308066645_8843611586888204288_n.jpg

Lupa Nikoletta és Ledényi Tóth Gabriella közös magyar márkája a POM. Egyszerű vonalakkal megalkotott sportosan elegáns öltözékeket terveznek, a minimalizmus jegyeivel fűszerezve. Mindig arra törekednek, hogy egy alap ruhatárat állítsanak össze, amit aztán különböző kiegészítőkkel több évszakon át is hordható legyen a nők számára. Egyre többen szeretik őket és a ruháikat, nem véletlenül, hiszen az előbb említett koncepció sok nő öltözködési gondjait megoldja:)
pom_1.jpg

8. Enemy in the wardrobe - stílusos elegancia

 

52566698_2527237524014174_288860765681614848_n.jpg

Bizonyára mindannyiunkkal megesik, hogy tanácstalanul állunk reggel a szekrény előtt, és három átöltözés után sem tudjuk eldönteni, mit vegyünk fel a munkába. Éppen erre a problémára hivatott megoldást találni Somfalvi Erika és Varga Tina az Enemy in the Wardrobe márka kollekcióival, amelynek filozófiája az alapdarabok fontosságára és a variálhatóságra épül. 
A ruhakollekció kialakításánál a kapszulagardrób megvalósítását tűzték ki célul, ami annyit jelent, hogy a ruhadarabok egymással jól kombinálhatók, időtállóak és magas minőségüknek köszönhetően nincs szükség arra, hogy ezeket a darabokat szezonról szezonra le kelljen cserélni. Azért sem, mert alapszínekkel és fazonokkal dolgoznak. Egyes ruhák a vásárlók alkata szerint választható csónak vagy V nyakkal, ujjatlan vagy ujjas verzióban. Ruháik nem egy szezonosak, legtöbb közülük évszaktól és alkalomtól függetlenül bármikor viselhető. Semmi olyan nem került be a kollekcióba, amit ők maguk nem viseltek volna. ( Forrás: Marie Claire.hu )
enemy_in_the.jpg

9. Sulyan Design - a variálható kiegészítő

 

69560738_2379521195480279_6596982948187078656_n.jpgSzínes anyagok, egyszerű megoldások és praktikus viselet. Ezek jellemzik a sulyandesign kardigánokat, kendőfelsőket. A kiindulópont csak annyi volt, hogy legyen univerzális és többféleképpen hordható, így minden darab felsőként és sálként is funkcionál. A pár éve töretlenül sikeres első ötlet, a kendőfelső már kiegészült a többféleképpen viselhető kardigánnal, sállal és jógás kardigánnal. Legfrissebb a palettán a saját tervezésű anyagból készült Budapest by sulyandesign kardigán és sál.

sulyandesign.hu

sulyan.jpg

10. Patent Duo - éljen a jóga és a futás

52759666_820043048338520_6731093851760492544_n.jpg

Árminnal, ahogy a képeken is láthatjátok, mi már régóta teszteljük ezeket a nadrágokat és imádjuk! A PATENTDUO hisz abban, hogy a ruhatervezés nem csupán egy öncélú kreatív munka, termékeivel vidámságot, színeket, mosolyt szeretne csempészni az emberek mindennapjaiba. Küldetésük, hogy a sport közben is jól érezd magad, ezért szuper kényelmes fazonokat készítenek, prémium minőségü anyagokból, amiket egyedi mintákkal látnak el.
Számukra fontos, hogy a hazai munkaerőt támogassák, ezért jógaruháikat itthon szabják, varrják. A minták speciális bőrbarát, vizesbázisú, környezet kímélő eljárással kerülnek az anyag külső felületére, ezért érzékeny bőrűek, gyerekek számára is bátran ajánlott a viseletük:)

64895816_896063257403165_3505511058129289216_n.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása