PandArte

Hagyományőrző szövés, kortárs motívumokkal

2020. április 23. - PandArte

Révész Eszter, DLA - textilművész, egyetemi oktató és a Dreaming Threads márka alapítója, szóval nem unatkozik:) Már 20 éve foglalkozik textilekkel! Sok év tanítás után úgy érezte, hogy az egyetemi és freelance tervezői lét mellett szüksége van még gyakorlatiasabb, piaci tapasztalatra is, hogy komplexen tudjon oktatni, így saját márkát alapított, saját termékekkel!

szovott_textilek.jpg

Szeretnék példát mutatni, perspektívát is adni a hallgatóimak, akiknek a legnagyobb része vállalkozó lesz az egyetemi évek után. Mindemellett a textil iránti szeretetem nem lankadt és csodás minden nap azzal foglalkozni, amit szeretek és egyben ezt át is adhatom másoknak. Ezen túl pedig szerettem volna közvetlenül megszólítani az embereket az általam tervezett lakástextileken keresztül és megmutatni, hogyan lehet a design segítségével trendekre reflektáló, mégis kortalan textileket tervezni, melyek beilleszthetőek a mai otthonokba.

dreaming_threads_niobis_web_02.jpg

Miket készítesz pontosan?

Jelenleg a fő profilom a kézzel szövött szőnyegek és faliképek tervezése és kivitelezése, melynek van most elérhető kollekciója is, de tervezek és készítek textileket belsőépítészeknek, egyedi megrendelőknek is. Emellett még díszpárnahuzatokat is gyártatok, magyar illetve holland kivitelezővel, utóbbival nyertem el a 2018-as Magyar Formatervezési díjat.  

Az első kollekció a FOLK – A – LOT nevet viseli, ebben a tradicionális motívumokat modern enteriőrökbe beilleszthető módon gondoltam újra. Az általam tervezett textileken a magyar népművészetből származó mintákat trendekhez igazodó színekkel és plasztikus felületekkel kombináltam. A plasztikusság nagyon fontos számomra, hiszen az érintés révén plusz információ olvasható le az anyagról. A lakástextil amúgy is az otthon intim közegében jelenik meg, ahol szoros fizikai kontaktusba kerülünk a minket körülvevő tárgyakkal.

dreaming_threads_lerna_treviso_web.jpg

dreaming_threads_lululla_oro_web.jpg

Te magad szövöd mindig a termékeket, otthon?

A kézi szövött szőnyegeket én készítem a stúdiómban Budapesten. Ez alapvetően egy zárt stúdió, ahol dolgozom, egyedi megrendelőket, belsőépítészeket fogadok. De tervben van – ha minden jól alakul – hogy a 2020-as design hét keretein belül megnyitom és akkor többen is bepillantást nyerhetnek egy tervezőstúdió mindennapjaiba.

92000676_146886900152303_5942597938512396288_o.jpg

Miért pont ezt a régi, hagyományőrző technikát választottad?

A textiljeim többféle szövési móddal készülnek. Vannak hagyományos, kézi technikákból táplálkozó, kézzel szövött darabok, de épp úgy megtalálhatóak a kínálatban a legmodernebb digitális technikával szövött textilek is. A textiljeimen a tradíciót a kortárs design szemszögéből közelítem meg. A doktori éveim alatt is ezt a területet kutattam, a tradicionális motívumok mellett azt vizsgáltam, hogy nemzetközi szinten a designerek hogyan közelítik meg a tradíció témáját.

dreaming_threads_lanour_web_01.jpg

Amikor elkezdtem még nemzetközi szinten is csak néhány példát találtam, de azóta egyre jelentősebb ez a trend és érezhető a nyitás a lakástextilek felé, Magyarországon ez most kezd csak felfutni. Az emberek – most főleg - egyre jobban fordulnak az otthonuk felé, nekünk pedig gazdag, szerethető motívumkincsünk van, melyet szeretnék megmutatni az embereknek, olyan módon, hogy azt újra be tudják illeszteni az otthonukba.

Erre egyébként van komoly kereslet? Pláne, hogy a kèzzel készült dolgok még drágàbbak is.

Igen, azt tapasztalom, hogy itthon is egyre nagyobb a kereslet az egyedi és minőségi termékek iránt, igaz ez a textilekre is. Ma újra érték, ha valami kézzel készül, kis darabszámban, lokálisan. Illetve, ha valaki teljesen egyedit szeretne, az is megvalósítható persze a szövőszék keretein belül.

dreaming_threads_pillow_web_01.jpg

dreaming_threads_noor_web_02.jpg

Kiknek szólnak a munkáid, ki a célközönséged?

Azt tapasztalom, hogy az általam tervezett textilek nagyon széles réteget képesek megszólítani. Egészen fiatalokat, akik elsősorban a motivumok játékossága és a színek miatt kedvelik, fiatal párokat, akik az első vagy felújítandó lakásukba keresnek új darabokat, de az idősebb korosztály is megtalálja bennük azt a régi érzést, ami ismerős, de mégis új, friss és ezért tudnak hozzá kapcsolódni.

Hol lehet megvásárolni a szőnyegeket?

Most hogy a design boltok bezártak, a saját webshopomon keresztül érhetőek el a kollekció darabjai, egyedi megrendelést pedig e-mailben, telefonon keresztül, sőt már videochat formájában is, ahogy legutóbb történt:)

dreaming_threads_wild_lile_cina_web.jpg

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása