PandArte

A ( társas ) Játék az életük:)

2020. május 12. - PandArte

Réka és Zoli házaspárként nagyon érdekes dologgal foglalkoznak! Közös nevezőjük a JÁTÉK, és azt nagyon sokféle szemszögből közelítik meg. Ez a munkájuk, a hobbijuk, a szenvedélyük és a második gyermekük, sőt, saját fejlesztésű szuper társasjátékaik is vannak!
spicy.jpg

" Youtube Vloggerként társasjátékokat tesztelünk és készítünk róluk ajánló videókat, hogy segítsük a játékokkal ismerkedőket az eligazodásban. Üzleti trénerként az Eureka Games csapatával saját játékos elemeket is felhasználó módszertant dolgoztunk ki, amelynek segítségével élményeken keresztül fejlesztünk és alkotunk munkahelyi közösségeket. Emellett színházban is dolgozunk mindketten: Réka rendezőként független színházi projektekben, Zoli pedig imprószínészként az Itt és Most Társulattal áll színpadon és tart tréningeket. Emellett foglalkozunk céges szervezetfejlesztéssel, valamint csapatépítő rendezvényekkel, és számos társasjátékos eseményen játékmesterként ismertetjük meg az érdeklődőkkel a társasjátékok csodálatos világát. " -meséli Réka.

img_3161.jpg

Mikor és MIÉRT kezdtétek el a Mit játsszunk? YouTube csatornát?

Az Vlog indulása 2017.januárjára tehető és két helyről táplálkozik. Egyrészről már bő három évvel ezelőtt (is) olyan mértékű volt a társasjátékozás iránti csodálatunk és lelkesedésünk, hogy szerettük volna ezt megosztani másokkal is. Az a minőségi együtt töltött idő ugyanis, amit társasjátékozással töltöttünk, nagyban építette a párkapcsolatunkat és barátságainkat.

Másrészről akkoriban fejeztük be a filmekkel foglalkozó blogunkat, és ennek a kreatív energiáit szerettük volna átcsatornázni inkább a társasjátékos műfajba. Úgy döntöttünk, hogy játékajánló, és véleményező videókat fogunk készíteni, amikben a személyes benyomásainkon keresztül mesélünk a társasjátékos élményeinkről, és egy-egy játékról. Szerencsére akkora érdeklődés és pozitív visszajelzések övezték a munkánkat, hogy a Mit Játsszunk? hatalmas ütemben kezdett fejlődni, illetve egy fantasztikusan lelkes, játékos közösség is kialakult körülötte, aminek nagyon örülünk. Mára 12.000 embernek készítünk videókat a Youtubon és a Facebookon.

Hogyan lett ebből saját társasjáték? :) Milyen út vezetett idáig?

A saját játékok tervezése jóval korábbi történet, mint a vlog. Zoli kb. 2012 óta tervez társasjátékokat, rengeteg friss ötlete van, amikre szerencsére nagy az érdeklődés. „Ha a tapasztalat és a kreativitás találkozik, ott könnyen születik egy ötlet” – szokta mondani, és tényleg: a saját társasjáték egy bő 7 éve elkezdődő álom volt, ami rengeteg kitartással, sok tanulással kikövezett úton vált valósággá.

Az elején nem is gondoltuk volna, hogy milyen kacifántos is tud lenni egy játék kiadása, teljesen kezdőként vágtunk bele ebbe a kalandba. Rengeteget játszottunk, tanultunk, informálódtunk és ismerkedtünk ezzel a világgal. Most már látjuk, hogy a klasszikus tervezői utat jártuk be, sok visszautasítással, elkeseredéssel, felállással és kitartással. Úgy érezzük, hogy megérte.

Milyen saját társasaitok vannak?

A Zoli által tervezett játékoknak 3 csoportja van. Az elsőbe tartoznak a bolti forgalmazásban megjelent társasjátékai, amiből jelenleg 3 darab van: az „IGEN?”, az „IGEN? És…”, illetve a nemzetközi forgalmazásban is megjelent „SPICY”. Míg az Igen? és a folytatása is kommunikációra épülő, beszélgetés indító partijátékok, addig a Spicy egy hatalmas nevetéseket ígérő, csavaros, blöffölős kártyajáték. Szerencsére mindhárom nagy népszerűségnek örvend, sok pozitív visszajelzést kapunk.

Emellett gyakran készít társasjátékokat, játékos eszközöket egyéni megrendelésre cégeknek, egyesületeknek, amik bolti forgalmazásban nem jelennek meg, de gyakran találkozni velük a social mediában (Pl. tervezett már játékot a CEGOS-nak vagy a DUREX-nek is).

5b5d3c00-5762-4344-a16b-b003c8dd7ab4.jpg

spicy_nurnberg.jpg

A harmadik ágba az általa tervezett csapatépítő programok tartoznak, amiket kifejezetten az Eureka Games-nek fejlesztett (’Nem félünk a farkastól’, ’Igen!’, ’A Meló’), ezek gamifikált, azaz játékosított rendezvények, amiken egyedi mechanizmusokkal, látványelemekkel és játékmesteri munkával nyújtunk élményt a megrendelő cégeknek.

Ezeknek mi a lényege? Hogyan működnek?

Zoli játékainak közös nevezője, hogy elsősorban a társasjátékok világával ismerkedő, alapvetően (még) nem társasjátékozó embereket szólítja meg. Fontos mottója a „kevesebb több”, legalábbis játékszabályok tekintetében. Mindegyik játéka tudatosan egyszerű szabályrendszerű, könnyen átlátható, egy-két kiforrott, könnyen megtanulható szabállyal rendelkezik.

Közös nevezőjük továbbá, hogy nagy bennük az interakció, műfajukat tekintve általában beszélgetős/ partjátékok. Az Igen?-ben a játékosok eldöntendő kérdésekre felelnek magukkal és a játékostársaikkal kapcsolatban, és megpróbálják kitalálni egymás válaszát. A Spicy-ban az egymásra figyelés, és a blöffölés van előtérben, cél, hogy a játékosok úgy szabaduljanak meg a lapjaiktól, hogy közben a legügyesebben kapják rajra egymást a füllentésen.

img_3085_1.JPG

Mik a visszajelzések a játékaitokról?

Büszkén jelenthetjük, hogy nagy siker mindegyik kiadott játékunk, az Igen? az egyik legtöbb példányban értékesített magyar tervezésű játék, a Spicy pedig már megjelenésekor példátlanul nagy, nemzetközi terjesztést kapott: a Gémklub kiadó és a Heidelbär kiadó kooperációjában magyar, angol, német nyelvterületen, illetve nemsokára a távol-keleten is megjelenik. Azonban a legfontosabbak mindig a játékosok szeretetteljes visszajelzései, amiknek nagyon örülünk.  Ezek a játékok megtalálják a célcsoportjukat és játékos perceket, örömöt okoznak a játékosoknak.

Hol lehet megtalálni, megvásárolni ezeket?

A bolti forgalmazásba került játékokat nagyon komoly kiadói terjesztés segíti, így viszonylag könnyen hozzájuthatunk bármely társasjátékokat is árusító webshopban, áruházban, boltban. Az egyedi tervezésű játékokkal kapcsolatban pedig érdemes egyenesen Zolival felvenni a kapcsolatot emailben a mitjatsszunk@gmail.com címen, vagy vlogunk más felületein.

Linkek:

Mit Játsszunk? Vlog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása