PandArte

Ha bírod az ütemet, készíts cajon dobot!

2015. január 02. - PandArte

Még nem hangszer, de már nem bútor! Mi az? A megfejtés a cajon dob, ami elsőre tulajdonképpen egy fa ládának tűnik... a cajonon viszont könnyen meg lehet tanulni játszani annak, aki szeret ritmust adni:) Sőt, ha szeretnénk, a hangszert abszolút a saját ízlésünkre tudjuk formálni egy kreatív stúdióban!

picmonkey_collage_6.jpg

A cajon eredete

A cajon dobot rabszolgák használták a spanyol gyarmatokon, így a cajon közvetlen leszármazottja a Nyugat- és Közép-Afrikai doboknak. Alapvetően két egymást kiegészítő cajon születés legenda létezik:

Az Afrikából elhurcolt rabszolgákat a perui ezüst-és aranybányákban dolgoztatták, ellenben a fizikumuk erre nem volt alkalmas, nem bírták a nagy magasságot és százaival haltak a szerencsétlenek. Átvitték hát őket az enyhébb éghajlatú cukornád ültetvényekre, ahol aztán megszületett az afro-perui zene és tánc. Jobb híján hajóládákon doboltak, ezek tekinthetők a cajon ősének.

Egy másik elmélet szerint a gyarmati tilalmat játszották ki.

Az afrikai rabszolgák nem zenélhettek, és széknek, ládának álcázott cajont készítettek, így a hangszert nem lehetett azonosítani. Valószínűleg e két tényező együttesen alakította ki a cajon dob formáját.

picmonkey_collage1_3.jpg

Európai hódítás csupán 40 éve

Az 1970-es években Paco de Lucía legendás spanyol gitáros Peruban járt zenekarával. A spanyol nagykövet szervezett egy partit, ahol Caitro Soto, az egyik legjobb perui ütős is jelen volt. Lucía egy cajonnal tért haza, és a flamenco zenében sikert aratott a hangszer. A cajon ekkor kezdte Európai körútját. A folklór lazulása, a kor igényei, és az internet adta lehetőség mára gyors és könnyű átjárást biztosít a népek zenéi és hangszerei között. Ezt a fiatal muzsikusok ki is használják.

Itthon milyen kultúrája van eddig?

Népszerűségét hazánkban is annak köszönheti, hogy könnyen hordozható és jól beilleszthető az akusztikus zenekarokba. Sikere abból is adódik, hogy a cajonon való játék könnyen elsajátítható. Napjainkra a világ minden táján, így hazánkban is főként a jazz és világzenébe terjedt el leghamarabb, de a pop- rock műfajban is egyre népszerűbb. Dobfelszerelést cipelni és bepakolni nem kis meló. A cajon egyedül is hozza a dobfelszerelés feelinget, és kisebb cintányérokkal kiegészítve teljes értékű hangzást nyújt.



2013-11-24_16_34_12_upload.jpg

2013-11-29_18_25_16_upload.jpg

Kreatív CajonStudio

" A Cajonstudio kreatív cajonja egy kész, professzionális hangszer, zenekari és színpadi használatra terveztük, de a díszítést mindenki saját stílusa és ötlete alapján elkészítheti.

Munkánk során rengeteg jó tervvel találkozunk. Úgy látjuk, van igény egy kézzel díszíthető hangszerre. Ez még különlegesebbé, egyedibbé teheti a dobot. Bár nem ez az eredeti cél, a kreatív cajon az egyik legolcsóbb termékünk, hiszen a munkát nem mi fejezzük be. " - meséli Horváth Szilárd, a stúdió vezetője.

Hogyan, milyen módszerekkel lehet saját sítlusunkká alakítani?

" Bármilyen fára vihető díszítéstechnika alkalmazható. Pácolás, lazúrozás, festés, decoupage, stencil, akrill, olaj festés, aquarell, pirográf stb. A felület lakkal vagy olajjal kezelhető. Festéshez, lakkozáshoz használhatunk ecsetet, hengert és festékpisztolyt is. "

Így készül a cajon dob


533765_517610444981421_1095976471_n.jpg

Nektek mit jelent ez a hangszer? Miért szeretnétek, ha egyre több ember ismerné meg?

" A hangszer készítésével akkor kezdtem foglalkozni, amikor nagyon bosszantott hogy a nagydob  túl hangos és elnyomja a többi hangszert. A cajon viszont pont ideális egy gitár-ének-fúvós formáció mellé.

Mindig a fejlődés mozgat, és hamar beláttam, a magas minőség és az egyedi hangszerek készítése egy szép és izgalmas feladat. Egy idő után sajnos döntenem kellett a zeneiskolai tanítás és hangszerkészítés között. Utóbbit választottam.

Minden egyes cajon más, nincs két egyforma. Mindegyik úgy hagyja el a műhelyt, hogy a maximumot tudja adni. Szeretek beszélgetni, levelezni a megrendelőkkel. Sokszor azt érzem, a hangszer megtalálja a gazdáját,  ha sikerül ráhangolódnom a vevőre.

Számunkra újabb emberi kapcsolatokat, rengeteg zenét, kézművességet és persze megélhetést is jelent ez a szakma. Ha a családban van  zeneszerető, aki néha vagy rendszeresen játszik egy hangszeren, érdemes  mellé megszerezni egy cajont. Nálunk családi összejöveteleken, kerti partikon mindig előkerül. Gyerekek és felnőttek körében is gyors sikert arat. "

jam_2012bp.jpg

img_2978.jpg

1947809_608965895845875_975317381_n.jpg

Hol lehet megtanulni játszani ezen a hangszeren?

" Budapesten Keönch László Farkas dobossal tartunk szoros baráti kapcsolatot. Kiváló tanár, és a hangszerek fejlesztésében is sokat segít. A kezdő lépéseket érdemes tőle ellesni, hogy jól rögzüljenek az alapok. Nagyvárosok zeneiskoláinál is érdemes kopogtatni, érdeklődni.

Tavasszal és ősszel a CajonStudio is tart csoportos oktatást kezdőknek. A háromórás kurzuson alapütéseket és alapritmusokat gyakorlunk.

Az interneten rengeteg oktatóanyagra lelhetünk, és kellő türelemmel, gyakorlással ( jó szomszédokkal) hamar sikereket érhetünk el.  Érdemes olyan internetes oldalt keresni ahol tematikus, egymásra épülő videósorozatot találunk. Egyetlen dologra kell figyelni: a kitartó, rendszeres gyakorlásra ". 

jam_2012bp2.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása