PandArte

A valódi teázás öröme!

2017. november 19. - PandArte

Én nagyon szeretek teázni, pláne ősszel és télen! Mostanában megint rákattantam a fekete teára, másik nagy kedvenceim pedig azok az "füvek", amikben fűszernövények és gyümölcsök vannak vegyesen! Rátaláltam egy párra, akik azon dolgoznak, hogy megmutassák nekünk, milyen a VALÓDI TEÁZÁS öröme:) Ez nagyon szimpatikus számomra, úgyhogy most el is olvashatjátok a történetüket, persze sok olyan érdekes és hasznos információval együtt, amit a teázásról tudni érdemes.

img_4146.JPG

" Körülbelül három éve történt, hogy Berlinben egy kedves barátunknál először kóstoltunk zöld teát, ami másképp volt elkészítve, mint ahogy mi szoktuk. Mosolyogva néztük, hogy hőmérőt (!) tett a teavízbe és egy kis digitális órával mérte a 2 percet. Viszont az első kortyok után egy eddig ismeretlen világ nyílt meg előttünk. Azóta a teához való kapcsolatunk teljesen megváltozott, mindennapjaink része lett. Majd megérett a gondolat, hogy a teázás élményét osszuk meg mindenkivel és megszületett a kabooca " - meséli Bea. 

Miért pont teák?

" Mert a tea több… Mondhatni sokkal több, mint amivel a legtöbben azonosítják. Ezen szeretnénk változtatni és szálas teáinkkal, tippekkel, tanácsokkal közelebb hozni ezt az érdekes világot másokhoz is. Nem annyira bonyolult az elkészítése, mint elsőre gondolnánk. Csak egy kis odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy megnyíljon előttünk egy teljesen másik világ. Minden szálas tea más és más, egy újabb felfedezés. A tea ízét befolyásolja az év, a termőterület, a termelő, az elkészítési eljárás stb. Nem véletlen, hogy többen hasonlítják a borhoz, ami szerintünk is teljesen helytálló. Az egyik különbség az, hogy itt egy kóstoló után bátran lehet autót is vezetni:) "

Milyen teákat lehet kapni nálatok és miért pont ezeket választottátok a rengeteg kínálat közül?

" Próbáltuk úgy összeállítani kínálatunkat, hogy a tea minél több „arcát” meg tudjuk mutatni. Mindezt, úgy hogy a bő teaválaszték ne zavarja össze a vásárlót. Jelenleg a japán teák vannak nagyobb számban jelen de folyamatosan tervezzük változtatni kínálatunkat a vásárlók visszajelzései alapján."

teak.jpg

Melyik teát mikor, mire ajánlanátok? 

"Egy reggeli kezdéshez, ébredéshez fekete vagy zöld teát ajánlanánk. A fehér tea kiváló kísérő egy beszélgetéshez, míg a Honeybush nyugtató hatású és akár lefekvés előtt is fogyaszthatjuk. Nátha, meghűlés esetén is jó választás. Ha el akarunk merülni gondolatainkban vagy inspirációra van szükségünk válasszunk oolong teát. "

Különleges kiegészítőitek is vannak a teázáshoz, mik ezek?

" Ahogy ez előzőleg is elhangzott, számunkra fontos, hogy a szálas tea készítést minél szélesebb kör megismerje. A kiegészítők kiválasztásánál a legfőbb szempontok a minőség és praktikusság voltak. Olyan kellékek kaphatóak nálunk, amivel egyszerűen elkészíthetőek a szálas teák, nem kell hozzá speciális tudás. Gyakorlatilag elég egy teaszűrő hozzá de akinek többre van igénye, az választhat a Teakészítő Kannák közül. Ezenfelül az igazi teaimádóknak a cseppmentesen záródó Timolino teatermoszt ajánljuk, amely akár 12 óráig tartja a meleget és csak nálunk kapható Magyarországon. "

termosz_feher_web_2048x_2x.jpg

Én persze egyből beleszerettem a türkiz japán kanna és csésze kombinációba, annyira cuki:) Pont jó a mérete a kannának, majdnem fél liter, azzal azért el lehet lenni két embernek is, de én egyedül is megittam blogolás közben az egészet. Egyébként Karácsonyi ajándékötletnek szerintem ez tökéletes, Beáék már több csomagot is összeállítottak erre az alkalomra!

img_4150.JPG

teazas.jpg

5 kérdés, ami már régóta foglalkoztatott

Igaz, hogy nem szabad fém szűrőben leforrázni a teákat? Vagy ez csak a gyógyteákra igaz?

A gyógyteák készítése során valóban nem szabad fémszűrőt használni, viszont a szálas teák esetében lehet, mert nem roncsolja a tea hatóanyagait. Ráadásul a rozsdamentes acél szűrőket könnyű tisztán tartani, nem veszi át a tea ízét és időtálló is egyben.

Igaz, hogy nem szabad 100 fokon leforrázni a zöld teát, mert megkeseredik?

Igen, igaz. A zöld teák elkészítéséhez a 60-80 °C-os víz ajánlott, így lesz a legélvezetesebb a főzet. Ha túl forró vízzel öntjük fel, akkor valóban keserű lesz. A hőmérsékleten kívül még ügyelni kell az áztatási időre is. Maximum 1-2 perc ajánlott, de fontos, hogy a 2 percet ne lépjük túl.

Miben van több koffein? A fehér, zöld, vagy fekete teában?

Egy átlagos tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint egy kávé. Bár az egyes teafajták koffein tartalma változó, általánosan elmondható, hogy körülbelül fele annyi koffein van bennük, mint egy instant kávéban. A fekete és zöld teák koffein tartalma legmagasabb. A fehér teában általában kevés koffein van, míg a gyógyteákban vagy a rooibosban és honeybushban egyáltalán nincs koffein.

Melyik tea okozhat savasságot a szervezetben?

A tea savasságát sok tényező befolyásolja. A tea fajtája, áztatási idő, ízesítése (adunk-e hozzá, citromot, tejet…) stb. A teák általában közepes mértékben savasak. Általánosan elmondható, hogy minél „savanyúbb” a tea íze annál savasabb.

Melyik teához ne tegyünk cukrot, mézet? Ajánlott egyáltalán?

A teákat természetesen mindenki saját ízlésének megfelelően ízesítheti. Mi viszont azt javasoljuk, hogy szálas teáinkat először mindenféle ízesítés nélkül próbáljátok ki. Meg fogtok lepődni, hogy sok esetben nem is lesz szükség ízesítésre! De ha mindenféleképpen szeretnétek édesíteni, akkor elsősorban a mézet ajánljuk, kevesebb is elég, mint a cukorból és még egészséges is. Elsősorban a fekete teához érdemes megpróbálni, mert lágyíthatja az erőteljes ízét.

A Kabooca oldalán sok érdekességet olvashattok még, például azt is, hogy miért olyan egészséges a teafogyasztás! 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása