PandArte

Csodás babadolgok gyapjúból!

2019. május 06. - PandArte

Elképesztően cuki dolgokat készít Ági, mégpedig a legősibb anyagból, gyapjúból, de mindezt a legmodernebb ötletekkel kombinálva...van például bárányos USB -s cumisüveg melegítője is:) Mindegyik ötletére egyaránt jellemző az egyediség és a finom, aprólékos kidolgozás!

gyapju.jpg

Csongrádi Ágihoz mindig is közel állt a kézművesség, jelenlegi munkája mellett is fontosnak tartja, hogy valamilyen kreatív elfoglaltságot is végezzen, ami ellazítja, megnyugtatja és feltölti. A WoollyToys márkát főállása mellett építette fel, és természetesen az a célja, hogy pár éven belül minden idejét ezzel tudja majd tölteni!

Mióta foglalkozol a gyapjú feldolgozásával?

Közel 3 éve “fertőzött” meg a gyapjú szerelem. :) Ha jól emlékszem a Pinterestet böngészve találtam rá a gyapjúból készült valósághű állatokra. Ámultam, hogy ilyet lehet ebből az anyagból készíteni. Elkezdtem kutatni, hogy milyen technikával készítik őket és megtaláltam Sarah Renzulli  (sarafinafiberart.com) videóit a youtube csatornán. Onnantól nem volt kérdés, hogy mit szeretnék kipróbálni. Az amerikai hölgy oktató videóiban mutatja meg lépésről lépésre hogyan készíti tűnemez technikával az állatait . Rákattantam és sorra csináltam a nyuszikat, csirkéket, egereket. :) És olyan érzésem volt közben, mintha mindig is ezt csináltam volna, a gyapjú nekem dolgozott, éreztem az anyagot, valahogy ösztönösen tudtam, mit hogyan kell csinálni. A jelenlegi kollekciót 2 éve kezdtem fejleszteni, tesztelni, készíteni, 2018 év végén nyitottam meg a nemzetközi Etsy boltomat és idén áprilisban jelent meg először a márka a Pici Piacon.

Miért pont gyapjú?

Nem titok, hogy az életemet átszövi a spiritualitás, vallom, hogy a kézzel készített tárgyak már a készítés során feltöltődnek szeretet energiával és ezáltal hatással vannak a használó érzelmeire, gondolataira is. A gyapjú a lélek anyaga, természetes melegséget sugároz, felmelegíti kicsi és nagy lelkét egyaránt. Ez az anyag olyan hihetetlen pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, hogy eltökélt szándékom volt a gyapjú felhasználásával ki fejleszteni a WoollyToys termékeit. Ahogy minket, felnőtteket is megnyugtat a természet közelsége, az anyagok sokszínűsége, a visszafogott pasztell színek, úgy gyermekeinket is inspirálja, megnyugtatja.

 

Mindig is ilyen vonalon indultál el a gyapjúval kapcsolatban, vagy korábban más termékekkel próbálkoztál?

A videók hatására először a drótvázra felépített, szoborszerű állatokat kezdtem el készíteni, de ezekkel leginkább magát a tűnemezelést tanultam meg, a fortélyokat, az egyes részek kivitelezését.

Ebben az időszakban készítettem a pilótás bárányos kiságy forgókat, ahol az állat teste is drótvázra lett felépítve, több napos munkával. Ezek a forgók a művészi, prémium kategóriát képviselik a jelenlegi termék palettámban, ugyanis elkészítésük aprólékos és rendkívül időigényes.  A jelenlegi termékeim fejlesztésekor arra törekedtem, hogy a játékok elkészítése a gyapjú szobrokhoz képest kevesebb munkafolyamatot vegyenek igénybe,de mégis gyapjúból készüljenek, kizárólag tűnemez technikával, egyedi megoldásokkal. A termékeim többsége inkább a művészeti kategóriába sorolhatóak, de számomra fontos szempont volt az is, hogy emellett használati tárgyakat is alkossak. Vallom, hogy mai modern világunkban is méltó helye van ennek a csodálatos anyagnak, ezért is ötvöztem termékeimet a mai kor elvárásaival. Nem titkolt vágyam, hogy a márkámmal visszaadjam a játékok méltóságát, vissza csempésszek egy pici természetet a gyermekeink legfontosabb eszközeibe, melyek által fedezik fel a körülöttük lévő világot.

Időtálló, tartós játékok tervezése  és készítése a misszióm, melyek valóban fejlesztenek, örömet okoznak és több generációt is kiszolgálnak. A környezetünk, bolygónk védelme is kulcsfontosságú szempont, hogy a felnövő generáció megismerhesse csodálatos világunkat.

kezdet_nyul_csibe.jpg

pilotas_baranyos_forgo.jpg

Jelenleg miket készítesz ebből a csoda anyagból?

Fő kollekciómban  a hagyományt és a technikát ötvöztem. A WoollyToys szlogenje ezért is lett “az okos gyapjú”. Manapság a minket körülvevő világ hihetetlenül fejlődik, használati tárgyaink is mind “okosak”. A játékok terén is megfigyelhető ez a tendencia. Termékfejlesztésem eredménye lett a Woolly Janka & Huba kollekció. Az alapját egy tűnemez technikával készített bárány adja, melyet a gondosan megtervezett kialakításnak köszönhetően többféle funkciót is el tud látni. A termékeim között megtalálható hagyományos felhúzható kiságy zenélő, éjjeli fény távirányítóval, fehér zaj készülék kimondottan újszülött babáknak tervezve és az elengedhetetlen bluetooth-os hangszóró, mellyel mobiltelefonunk segítségével bármilyen hangot, zenét későbbiekben mesét játszhatunk le gyermekünknek. Célom volt az is, hogy az alap bárányt a gyermek növekedésével tovább lehet használni, csupán a  bele való készüléket kell cserélni. Készülék nélkül pedig egy hűséges, kedves, szerethető kis barát a mindennapokban. :)

woollytoys_janks_huba_collection.jpg

woollytoys_white_noise_janka_6_1.jpg

A Pocket Woolly kollekció termékei  a só és aromaterápia szelíd gyógymódját ötvözik. Az alapja egy ugyancsak nemezelt bárány, jóval kisebb mint a Janka & Huba kollekció bárányai, így valóban elférnek akár a táskában, utazásra is tökéletes.  A fő funkciója a vászonzsákba töltött Parajdi só és gyógynövények keveréke, melyek természetesen veszik fel a harcot a különböző, enyhébb betegségekkel szemben. Csupán a zsákot szükséges sütőben felmelegíteni és a Pocket Woolly bárányba betéve sokáig megtartja a só melegét, hiszen a gyapjú legfontosabb pozitív tulajdonsága a kiváló hőszigetelés. Ezt a tulajdonságát kihasználva használhatjuk fülfájásnál, hasfájásnál is. Termékeim között találhatóak még rágókák, cumiláncok és anyalánc rágókák, melyek természetesen nem nélkülözhetik  a gyapjú összetevőket.

53704686_2319341191683463_7481902474958209024_n.jpg

woollytoys_pacifier_clips_1_1.jpg

Egyedi fejlesztésem a WoollyToys USB cumisüveg melegítő, mely ugyancsak a gyapjú kiváló hőmegtartó tulajdonságát használja fel. Mivel USB csatlakozású a melegítő része, így útközben powerbankról vagy autós töltővel használva sokáig melegen tartja a cumisüveg tartalmát. Későbbiekben tervezem fejlesztő játékok készítését is már nagyobbacska gyermekek számára és a gyerekszobai dekorációk sem fognak hiányozni a WoollyToys termékei közül.

woollytoys_baby_bottle_warmer_5.jpg

A gyerekeket nem szúrja ez az anyag?

Ahogy a felnőttek sem egyformák, úgy a gyermekek sem, így erre nem tudok egyértelműen igennek vagy nemmel válaszolni. A  termékeim nem durva szálú,vastag gyapjúból készülnek. Az általam használt merino és fuchsschaf gyapjú maximum 23 mikron szálvastagságú, ami azt jelenti, hogy a gyapjú nem szúr, nem kellemetlen a bőrrel való érintkezés. Azok a rágókák, melyeken nemezelt bárány található, szájba véve sem okoznak irritációt. Itt emelném ki a gyapjú másik fantasztikus tulajdonságát, hogy megnedvesítve, fél órára mélyhűtőbe téve a gyermek gyulladt, duzzadt fogínyére hűsítő megoldást jelent ahogy rágcsálni kezdi. A felhasznált gyapjúk egy része különböző fajtájú birkák természetes színű gyapjai. A színeseket saját recept alapján, festőnövényekkel festjük, melyek semmilyen mérgező anyagot nem tartalmaznak. Mivel a gyapjúszálak már eleve nemezelve vannak, így azok már nem szöszölnek.

Neked van gyermeked, innen jött az ötlet?

Igen, van gyermekem, de ő már kinőtt az általam készített játékokból. Lassan 12 éves, de nagyon sokat segít a termékek tesztelésében. Többet tud már nálam a számítógépek világáról, így többször kérek tőle segítséget bizonyos technikai megoldásokkal kapcsolatban. Nem a kisfiam inspirálta a játékok megszületését, leginkább az a tény, hogy a tömeggyártott játékok harsányak, hangosak és nem jellemző rájuk a környezettudatosság. Jobb esetben a műanyagok nem tartalmaznak semmilyen káros anyagot. A mennyiség fontosabb lett a minőségnél, egy-egy játék csupán pár hónapig használható. A régi, természetes játékok tartósak voltak, egyszerűek és letisztultak. Általuk a gyerekek szabadon használhatták fantáziájukat, a természetes anyagok által ismerték meg a környezetüket, bolygónk csodáit. Ezeket a számomra fontos tulajdonságokat szeretném a termékeimbe beépíteni, ezért született a WoollyToys.  

Hol lehet megvásárolni a termékeidet?

A weboldal (www.woollytoys.com) készítése még folyamatban van. Terveim szerint június végére, legkésőbb július közepére elkészül, amelyen keresztül a teljes termékpaletta megvásárolható lesz. Jelenleg a Facebook-on  és a nemzetközi Etsy shopban lehet a termékeket megvásárolni. Az évente többször megrendezésre kerülő Pici Piacon is tudtok velem személyesen találkozni.

53668389_2319337025017213_215986921699016704_n.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása