PandArte

Balatoni design a tó rajongóinak!

2019. augusztus 04. - PandArte

Ha szeretitek a Balatont, a mesés színvilágait és még az ékszereket is, akkor imádni fogjátok a Balcsikék párosát, akik annyira rajonganak ezért a különleges tóért, hogy oda is költöztek! Így minél személyesebb élmények és pillanatok inspirálják őket munkájuk során. 

balcsikek.jpg

Tuli-Berke Adrienn Tihana és Tuli Krisztián, két balatoni grafikus és a Balcsikék márka alapítói, tervezői. Teljesen odavannak a Balatonért és szeretnék dizájn márkájukkal másoknak is megmutatni mennyire különleges, sokoldalú és szerethető a Balcsi! Nem csak alkotótársként, hanem házaspárként is együttműködnek, így a Balcsikék egy igazi kis családi manufaktúra:)

Hogyan született meg a balatonos márka ötlete és MIÉRT?

Mindketten a Balatonnál nőttünk fel, szinte lételemünk a tó, de az egyetem után Budapesten kezdtünk el dolgozni, ritkábban jutottunk haza és az évek alatt egyre jobban hiányzott már a Balcsi. Aztán két éve arra gondoltunk, hogy körbetekerjük és tüzetesebben bejárjuk ezt a környéket és nagyon meglepődtünk, hogy a nosztalgikus helyszínek mellett mennyire sok lenyűgöző új helyet is felfedeztünk. Persze teljesen elvarázsolt minket ismét a Balaton: a nevünket is ihlető színe és a vidék, ami körülveszi. Sosem felejtjük el a pillanatot, amikor a biciklitúránk végén arról beszélgettünk, hogy mennyire inspiráló volt mindkettőnknek ez a kirándulás és ekkor jött az ötlet, hogy vágjunk bele egy olyan dizájnmárkába ami teljesen a Balatoné.

balcsikek_csapat_02.jpg

Mikor indultatok?

A kirándulás után egy évig csak tervezgettünk, készülődtünk, majd 2018-ban a nyár első napján indult el a Balcsikék. Kezdettől fogva fontos volt számunkra, hogy minden termékünknél nagy hangsúlyt kapjanak az egyedi grafikáink és modern, friss szemlélettel, minél változatosabban ábrázoljuk a balatoni atmoszférát. Ezért sokféle látványvilággal dolgozunk, nem ragaszkodunk egy-egy begyakorolt grafikai stílushoz, hanem hagyjuk, hogy jó erősen hassanak ránk az új impulzusok.

Az első nyáron főleg textil vonalon indultunk el: nőknek, férfiaknak és gyerekeknek is készített ruházattal és táskákkal, a nyár közepén pedig kihoztunk egy egészen más közönségnek szóló kollekciót: kisállatoknak terveztünk Balatonos kiegészítőket. Az év többi részében ismét új vizekre eveztünk: ékszereket kezdtük készíteni. A sokféle stílus mellett az anyaghasználattal is igyekszünk mindig újítani: az őszi minikollekciónál fával kombináltuk a modern hímzést, a télinél pedig kézzel festett és jégfóliával öntött ékszerek készültek, persze mind a Balatonhoz kötődve.

balcsikek_2018nyar_09.jpg

balcsikek_2018nyar_06.pngA Balcsi környékén is laktok?

Igen, a márka alapítása előtt pár hónappal Keszthelyre költöztünk, a műhelyünk is itt van. Szerettünk volna ismét a Balaton partján élni és már itt készíteni a Balcsikék termékeket. Amellett, hogy sokkal jobban érezzük itt magunkat, az alkotáshoz is folyamatos inspirációt kapunk, gyakran a parton sétálva beszéljük át az új kollekciót és ötleteket, a helyi viszonteladókat és dizájn vásárokat is könnyebben elérjük innen.

Mit jelent számotokra a Balcsi?

Ezernyi hangulatot és még több ötletet! Mindketten gyakorlatilag a strandon töltöttük gyerekkorunkban az összes nyarat, de persze a téli korcsolyázós vagy a tavaszi-őszi kirándulós időszakból is rengeteg emlékünk lett meghatározó inspiráció. Ezekhez csatlakoznak folyamatosan a friss élményeink és pont ezt a változatosságot szeretnénk megragadni és újszerűen megosztani azokkal, akik szintén odavannak a Balatonért.

Miből áll az új Balcsikék kollekció?

Eddig is kiemelt szerepet kaptak a színek: az első évben tudatosan minden kollekciónkat a „balcsikék” árnyalatra, vagyis a Balaton jellegzetes kékes-zöldes színére építettük és egy-két kiegészítő színnel kombináltuk az aktuális évszak szerint.

Idén viszont fő inspirációnk a Balcsi sokszínűsége volt: csodálatos, hogy milyen sok árnyalatban tud pompázni és akár pillanatok alatt színt váltani. Nagyon szeretünk akár zenéket, illatokat vagy éppen színeket jó erősen kötni egy-egy hangulathoz – innét jött az ötlet, hogy az új kollekcióval mutassuk be a balatoni színek és hangulatok harmóniáját.

65535823_468411960591046_4278983832905973760_n.jpg

A tervezés során közel 50 ilyen szín & szó párost alkottunk meg a Balatonról, de a kollekciót már a kedvenc hét harmóniánkból készítettük. Sokat gondolkodtunk, hogy ékszerekkel vagy ruházattal jelenítsük meg az ötletünket, de úgy éreztük ez a koncepció jobban illik a finom, apróbb ékszerekhez. A tervezés alatt a másik fontos szempontunk az volt, hogy olyan ékszereket készítsünk, amivel bátran csobbanhatunk a Balcsiban! Ezért a medálok és minden fém alkotó elem is nemesacélból készül, így nem csak praktikusak a Balatonban, hanem szinte teljesen antiallergének is.

64653999_462818927817016_7787609257720938496_n.jpg

65381147_463241937774715_3212526578382667776_n.jpg

A stílusokat és anyagokat most is kevertük: a bohém és retro „barátság karkötők” fazonját az elegáns és strapabíró nemesacéllal, Swarovski kristályokkal, ásványokkal és különleges gyöngyökkel. Mind a hét szettünk a legapróbb részletekig eltérő és egyedi, hogy a hozzájuk kötődő hangulattal tökéletes harmóniában legyenek. Persze most sem maradhattak ki a grafikáink: kalligrafikus kártyákkal kapnak még nagyobb hangsúlyt a hangulat szavak és színek. Nagyon jó érzés látni, amikor az érdeklődők végignézik az ékszereket, elolvassák a hangulatokat és rátalálva a tökéletesen hozzájuk illőre sokszor tényleg azt mondják, ami végül a kollekció neve is lett: ez „Az én Balcsim”.

friss_es_kalandos_1.jpg

67178387_477942266304682_3096532349374955520_n.jpg

Hol készülnek a termékek és kik készítik?

Mi ketten tervezünk minden Balcsikék terméket és nagyon fontosnak tartjuk, hogy itthon is készüljenek. Ezért igyekszünk a lehető legtöbb alapanyagot itthonról beszerezni, csak magyar nyomdákkal dolgozunk együtt és egyre több vidéki kisvállalkozást vonunk be a gyártási folyamatokba. A pólóink és táskáink nagy részét például a veszprémi INDIGO Póló- és Textilnyomtató Műhelyben nyomták, a papíralapú kiegészítők pedig a Digitalpress nyomdában készültek. A kisállatoknak tervezett kollekciót az april&june magyar márka szuper tehetséges alkotójával, Kovácsovics Nikivel együtt készítettük.

kalandos_02_1.jpg

kalandos_01_1.jpg

„Az én Balcsim” kollekciónál is hazai szakemberekkel dolgozunk együtt: a nemesacél medálokat Bólyon a MeDáLia csapata készíti, családi vállalkozásuk az egyedi nemesacél termékekre specializálódott. A készítés során nagyrészt kézzel munkálják meg az anyagot, így lesz rendkívül fényesre csiszolt, nagyon tiszta körvonalú és egyedi minden darab. A vásárokon és a viszonteladó üzletekben fontos szerepe van a fából készült tálalóknak is, amit szintén egyedi terv alapján készített nekünk Somogyi Sándor asztalosmester, nagyon szeretjük a munkáit! Az alkotó elemekből végül minden egyes ékszerünket kézzel készíti el Adri, hatalmas odafigyeléssel és szeretettel a Balaton-parti kis műhelyünkben.

Hol lehet megvásárolni a dolgokat?

Igyekszünk télen-nyáron minél több vásáron részt venni, hogy személyesen is találkozhassunk a vásárlóinkkal, ezt mindig hatalmas feltöltődésként éljük meg! Az aktuális dátumokról Instagram és Facebook oldalainkon találtok friss infókat.

Emellett egész évben aktív az online shopunk (balcsikek.hu) és a budapesti showroom: a Noborder szalon. Természetesen a Balaton-parton is megtaláltok minket: Tihanyban a Balatoni Buborék dizájn boltban, Balatonfüreden a Füredi Szappan Art Shopban, illetve keszthelyi műhelyünkben is szívesen fogadunk érdeklődőket és szeretnénk még több Balcsi-rajongóhoz eljutni, így ez a lista nagy örömünkre hamarosan bővülni fog. :)

www.balcsikek.hu

67412296_483883532377222_7767302527791398912_n.jpg

67555743_483883919043850_5667107595001790464_n.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása