PandArte

A legjobb síparadicsomok Európában, ahol az egész család jól érezheti magát!

2020. február 20. - PandArte

Európaiként szerencsénk van, mert a világ legjobb síparadicsomai csak egy karnyújtásnyira vannak tőlünk! Elképesztő a kínálat, lélegzetelállítóan gyönyörű tájak, tökéletes pályák, extra - néhol egyenesen extrém - szolgáltatások is várnak a családosokra, a kezdő, valamint a profi téli sportot űzőkre. Felsorolni szinte lehetetlenség lenne a listát, de azért összegyűjtöttem nektek a kedvenceim. Íme!
300770.jpgA cikk megjelenését a Mastercard támogatta.

Az Alpok Ibizája – Sölden/Ötztal

Sölden-Ötzalt Ausztria egyik legjobb síterepe, ami 809 km-re fekszik Budapesttől. Októbertől egészen májusig lehet használni a közel 150 kilométernyi összefüggő sípályát, ami prémium minőséget nyújt az idelátogatóknak, akár kezdő, akár haladó síelőről van szó. Ausztria leghosszabb, 13 km-es lesiklópályája is itt található.

A síterep hóbiztosságáról a Tiefenbach és a Rettenbach gleccserek gondoskodnak. Lejtőinek nagy része az erdőhatár fölött fekszik, így októbertől egész május elejéig lehet itt síelni. Az Ötz völgyében elnyúló Söldenben és a fölötte fekvő Hochsölden üdülőhelyen több mint 10 ezer vendégágy várja a téli sportok szerelmeseit. A modern síterepen felújították a hegy- és völgyállomást, és 10 személyes kabinos liftek vannak is, amik egyedülálló dizájnnal és csúcstechnológiával óránként 4500 utast tud szállítani.

Söldent sokszor nevezik az „Alpok Ibizájának”, mivel számos bár és szórakozóhely várja a turistákat és a helyieket egyaránt. Érdekes még a Hófalu, ami 2700 m2-en hóból és jégből épített épületegyüttes, ahol akár éjszakázni is lehet.

solden.jpg

soelden-indul-a-szezon20190912.jpg

Bulgáriában síelni is lehet! – Bansko

A festői hegyi város, Bansko Dél-Bulgária egyik legcsodálatosabb területén fekszik, a Pirin-hegység lejtőin, az UNESCO Természeti Világörökség helyszínén, Rila és Rodopi-hegység között. Az utóbbi tíz év alatt a bolgár és európai turisták közkedvelt sí üdülőhelyévé vált. Bansko viszonylag újonnan felfedezett úti célnak számít a külföldi síelők körében.

Területének mérete elmarad a nagy síparadicsomokétól, azonban színvonalban már igencsak közel áll hozzájuk! Modern szállodák, luxus környezet, és prémiumszolgáltatások várják a kezdő, haladó és profi látogatókat, mindezt verhetetlen árakon.

Bansko 8 kilométernyi pályáján korábban csak egy ülőszékes és három húzólift működött. Mostanra viszont bővült a pályák és a felvonók száma, többek között egy nyolcszemélyes kabinos sílifttel, ami egyedülálló a balkáni államban. A fejlesztéseknek köszönhetően ma már a 18 pálya teljes hossza közel 50 kilométer. A terület háromnegyede hóágyúzható, üzembe állítottak 12 ratrakot és 14 liftet is kiépítettek. A snowboardosoknak külön extrém parkjuk van, ahol az ország egyetlen félcsövét is ki lehet próbálni!

ski-resort_bansko_n5336-136567-1_raw.jpg

bansko_ski_premier_luxury_hotel-10.jpg

Egy komplett sígalaxis - Ischgl

A svájci és osztrák határokon átívelő síkomplexum a Silvretta Arena, ami 826 km-re fekszik Budapesttől, felejthetetlen élményekkel várja a síelni vágyókat. A síparadicsom 90%-a 2000 és 2900 m között terül el, így hóbiztosnak mondható, amit a kiépített hóágyúrendszer is garantál. A snowboard szerelmeseinek kifejezetten ajánlott: funpark, félcső és rengeteg szűzhavas terület is gondoskodik a szórakozásról.

A kombinált síbérlettel a teljes pályarendszer használható, és ingyenesen látogathatjuk a szezonban megrendezésre kerülő világszínvonalú programokat is. A Silvretta Arénán keresztül könnyedén átcsúszhatunk a határon is, ahol Svájc egyetlen vámmentes övezeteként, Samnaun a tax free shoppingolás örömének is lehet hódolni!

A faluból három kabinos felvonó visz fel a síközpontig, így csak keveset kell várakozni. Ha elfáradtunk a síelésben, 7 kilométer kivilágított szánkópályán is lecsúszhatunk vagy a sok alpesi hütte egyikében pihenhetünk, amik Aprés Ski partykkal és remek hangulattal szórakoztatják a betérő vendégeket.

A szezon novembertől május elejéig tart. Ischgl különlegessége a szezon végén megrendezett hatalmas szabadtéri koncert, amelyen minden évben a világ legnagyobb könnyűzenei előadói lépnek fel.

Tipp: A Silvretta Arena szolgáltatásaiért és síbérleteiért már akár egy érintéssel, Mastercard bankkártyáddal is fizethetsz. Így megúszhatod azt a mozgás közben kellemetlen élményt, hogy az apró itt-ott csörög a zsebedben csúszás közben.

ischgl_siterkep.jpg

300770.jpg

Extrém élmények – Chamonix/Franciaország

A Mont Blanc lábánál fekvő Chamonix-t (ejtsd: Samoni) sokan az "Alpok fővárosának" tartják, egyesek szerint pedig egyenesen a világ legszebb síterepe. Az biztos, hogy egy síparadicsom sem büszkélkedhet olyan múlttal, mint ez, hiszen 1924-ben ez volt az első téli olimpia helyszíne.

A hatalmas kiterjedésű területet imádják a hegyek szerelmesei, de mára inkább az extrém síelők paradicsoma lett a hely, ráadásul a luxus kategóriában. A síterep egyébként több különálló, de egymással összekapcsolt pályarendszerből áll, így azok is megtalálhatják a megfelelő lejtőket, akik kevésbé gyakorlott síelők. A legnehezebb terepnek a Grand Montets terület számít, ide tényleg csak annak tanácsos merészkedni, aki embert próbáló, meredek szakaszokra vágyik.

Aki még ennél is extrémebb síprogramra vágyik, annak ajánljuk a helisízést, amikor egy helikopter szállítja a síelőket a hegycsúcsra, hogy aztán onnan csússzanak le a meredek szűzhavas pályákon.  A legnépszerűbb helikopteres túra a hatalmas Mont Blanc tömbjéhez viszi az érdeklődőket. A helikopter néhány méterrel az Argentiere-gleccser felett száguld az Alpok legmagasabb csúcsa felé, ami a naplemente óráiban nyújtja a leginkább hatásos látványt. A pilóták le is teszik a gépet a 4810 méter magas csúcson, vagy annak közelében, hiszen a túra végén egy hajmeresztő siklás várja a vállalkozó kedvűeket a csúcs közeléből induló fekete pályán.

cour-mayeur-ski-area.jpg

-titre-nsmud.jpg

A legrégebbi hütte - Gastein

A Gastein-völgy legnagyobb összefüggő sípályarendszere Bad Gastein és Bad Hofgastein híres üdülővárosait köti össze. A két hegy szépen átsíelhető, összesen 86 kilométer sípálya és 3 kilométer szánkópálya várja a téli sportok kedvelőit.

Ezen a sípályarendszerén található a Keleti-Alpok leghosszabb pályája, a Schlossalm csúcsról induló, 8 kilométer hosszú Hohe Scharte sípálya, melyen 1 440 méter szintkülönbséget síelhetünk le a völgyig.

A Stubnerkogel csúcs mellett található egy élménypark is, a Snowpark Gastein, ami különböző akadályokkal teszi próbára a gyakorlott freeride síelőket és snowboardosokat. Akik síelés után egy kis pihenésre vágynak, az Alpentherme Gastein termálfürdőben töltődhetnek fel, de számos bár és étterem fogadja az ideérkezőket. Sőt, itt található a világ legrégebbi hüttéje is!

A hangulatos hegyi étterem minden hütte anyukájának nevezi magát. Ha hinni lehet a leírásnak, a helyet, ahol ma a Bellevue Alm áll, 1421-ben említették először. Az épület minden hütte sztereotípiának megfelel: festett fagerendák, hatalmas, kandalló, kályha, régi síelős felszerelések, na és persze a jellegzetes finom ételek és italok várják a feltöltődésre vágyokat.

gastein.jpg

e5b87b7f5d76f14d_cdd8aa013cde7b22_2x.jpg

280 km lecsatolás nélkül! - SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental

Brixental Tirol észak–keleti részén fekvő síparadicsom, ahol az összefüggő pályahálózat 7 téli üdülőhelyet köt össze. Mindegyikből keresztül–kasul besízhető a régió. A síterülethez két további település tartozik, amelyek saját, különálló pályarendszerrel rendelkeznek. Ausztria legnagyobb sírégiója amúgy egész pontosan 14 falut foglal magába.

Az összes falu összefogott azért, hogy lecsatolás nélkül 100 kilométereket síelhessünk, és hogy szuper pályarendszert alakítsanak ki. A hatalmas síterepen kilencven felvonó és több mint hetven hütte található! Bár viszonylag alacsonyan fekszik, mégis hóbiztos terepnek mondható hóágyú-arzenálja miatt.

Olyan hatalmas a hegyi komplexum, hogy egy nap alatt át sem lehet látni a rendszert, sokszor még egy hét is kevés hozzá! Hasznos tipp, hogy mindig legyen nálunk a SkiWelt térképe. Eleinte fárasztó lehet folyton elővenni és bogarászni, de cserébe olyan napsütötte, ember nem járta, tökéletes állapotban levő pályákat találhatunk, ami kárpótol a kellemetlenebb percekért.

Ha végig síeltük a párszáz kilométernyi pályarendszert, átülhetünk egy szánkóra, és kipróbálhatjuk például az éjszakai csúszást. Lehet még sítúrázni, sífutni, ugratni a parkour pályán, de korizásra is van lehetőség.

Tipp: A sípályákra szeretjük csak a legszükségesebb dolgokat magunkkal vinni, hiszen elég kényelmetlen tud lenni egy hátizsák, vagy egy kitömött kabát. Telefon mindig van nálunk, így nem is kérdés, mennyire praktikus, ha a mobilfizetést használjuk készpénz helyett. A modern és profi pályákon már simán meg lehet így venni a síbérletet, vagy éppen az ebédünket és a forró csokinkat, ahol egyébként egyérintéses Mastercard kártyánkkal is fizethetnénk. Hogy mi kell hozzá? Egy mobiltárca alkalmazás – erről érdeklődj a kártyakibocsátó bankodnál – és persze egy mobilfizetésre alkalmas okostelefon!

unnamed_47.jpg

blick-auf-den-wilden-kaiser-skiwelt.jpg

Forrás: sielok.hu, allianz.hu, origo.hu, ausztria-sieles.info, hutte.blog.hu, mozgasvilag.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása