PandArte

Multikulturális magyar kerámiák!

2020. április 06. - PandArte

Ruzicska Tünde húsz éve foglalkozik kerámiákkal, és ez a szerelem már 8 évesen kezdődött nála:) Nekem nagyon tetszik a multikulturális stílusa, ami letisztult, és mégis nagyon izgalmas! Sok hazai neves étterem is felfigyelt már rá, és készíttetett vele egyedi kollekciót!

keramia.jpg" Nyolc éves koromban fogtam először agyagot a kezembe, ami nagyon meghatározó élmény volt. Onnantól kezdve egyenes út vezetett ebbe az irányba. 5 évet tanultam Szegeden, a Tömörkény István Művészeti Szakközép iskolában kerámia szakon majd 5 évet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, ahol 2010-ben diplomáztam kerámia-tervező művészként. 2015 óta van egyéni vállalkozásom, amely egy személyes brand, tehát nagyjából 20 éve foglalkozom kerámiával. "

Mi jellemző a munkáid stílusára?

Multikulturális. Eltöltöttem fél évet Finnországban, így a skandináv letisztultság nagy hatással volt rám. A kelet-ázsiai esztétikai szemlélet is meghatározó. De fontosnak tartom a hagyományos értékeket. Keresem a megújulást, a saját anyanyelvemet az anyagban. Valahogy mindezek fúziója alkotja a munkáim stílusát. A forma és a felület hamonikus és minőségi együttélésén dolgozom, és szilárdan hiszem, hogy a kézzel készült tárgyak, időtlen értékükkel vezetnek minket az úton.

5a565c66178129_5b0d7773a24f9.jpg

Ezek a képek Török Bognár Renáta: Artbeet: Tizenkét hónap című salátás könyvhöz készültek

Milyen technikával dolgozol?

Hagyományos kézműves kerámiakészítés módszereit alkalmazom. Fazekas korong elektromos változatán koronogozok és szalagfelrakással, préseléssel, porcelán öntéssel. Mindig ahhoz a technológiához nyúlok, amit a megrendelés, vagy a téma leginkább kíván.

Miket készítesz pontosan?

Kőedény és porcelán edényeket, tányérokat, éttermi és otthoni használatra. Emellett autonóm kerámia objekteket is.

Sok hazai gasztro hely rendel tőled különböző kerámiákat, felsorolnál párat?! :)

Több kollégámmal együtt sokunkat megkeresnek ú.n. gasztronómiai kerámia megrendeléssel. 2015-ben volt az első megkeresésem, Heiszler Olivértől, a Tanti Étteremből, majd ezt követte a Costes, Esca, Tama, az Arany Kaviár. A Zhao Zhou Teaházban is kaphatóak a teaedényeim. Vidéki éttermekben a Kristinus Borbirtoknak készítetettem kollekciót, a győrújbaráti Pipacs Étteremnek, és a zalaegerszegi Tannin Restonak. Bécsben a The Pelican Coffee Company-nek. Idén, Tiago Sabarigo Michelin-csillagos séf új projektjében is debütálnak majd munkáim. Emellett a budapesti Ételműhely és Gasztrostúdióban, Hack Barnabás és Iklódi Dórinak is készítettem egyedi tányérokat.

71e26d67096943_5b2d6268e1ed0.jpg

1450e070823883_5bb09e87bc322.jpg

a60fcc67096943_5b2d6268df98d.jpg

Hol van a műhelyed, mindent egyedül Te készítesz?

Budapesten van a műhelyem, az Art Quarter Budapestben. Igen, mindent én csinálok, egyedül, az anyagbeszerzéstő kezdve, a megrendelőkkel a tervezést, a tágyak elkészítését, égetését, fotózását, csomagolását, átadását. Így tud személyes és minőségi lenni az együttműködés

Hol lehet megvenni a munkáidat?

Mivel megrendelésre készítek kerámiát, így személyesen tőlem a műhelyben lehet megvásárolni a kerámiákat, vagy online levelezés, egyeztetés után, kérésre postázok is. Úgy néz ki egy ilyen megkeresés, hogy vagy e-mailben, vagy telefonon, vagy a Facebook vagy Instagram alkotói oldalaimon felkeresnek, és megbeszéljük a részleteket. Szívesen elmegyek személyesen a helyszínre is, ahová szeretnék, hogy tervezzek és készítsek kerámiát. Leegyeztetjük a forma, funkció, szín, felület, méret, darabszám részleteket. Ha olyan a megrendelés, akkor készítek prototípusokat is, azt finomhangoljuk, és utána elkészítem a megrendelést.

113bb066178129_5b0d7773a1193_1.jpg

c44ce766165541_5b0d2db52bc41.jpg

Fotók: Szendeff Lőrinc és Erdőháti Áron

Ezek a képek Török Bognár Renáta: Artbeet: Tizenkét hónap című salátás könyvhöz készültek

www.tunderuzicska.hu
FACE: @tunderuzicskaceramic
INSTA: @tunderuzicska

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása