PandArte

Különleges alkotások üvegből!

2020. július 29. - PandArte

Kovács Petra üvegékszereivel és különleges alkotásaival szeretné közelebb vinni az embereket a természethez, és megmutatni nekik, mennyire csodás világ vesz minket körül. Kedvence a tiffany technika, amit elképesztően sokoldalúan használ, így munkái még azoknak is tetszenek, akiknek eddig nem jött be ez a stílus!
uveg_design.jpg

Petra 2009-ben végezett üvegművesként a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában, ismertebb nevén a Kisképzőben. Mindig is lenyűgözték a katedrálisok gyönyörű ablakai, teljesen beleszeretett a tiffany technikába így nem volt kérdéses, hogy a vizsgamunkája is ezzel készüljön. Ha lehet ilyet mondani, ennél a technikánál jobban már csak a természetet szereti! Jelenleg erdő mellett él a párjával és két kutyával.

" Rengeteg energiával tölt fel a patak csobogása, a fák suhogása. Szívügyem a természet- és állatvédelem ami a márkát a jellemzi. Boldogan kijelenthetem, hogy 2020 tavaszától már csak az üvegnek élek és főállású üvegművesként dolgozom. "

Miket készítesz pontosan?

" Egyedi tervezésű üveg ékszereket készítek, megmutatva az anyag sokoldalúságát. Lenyűgöző anyag, rengetegféleképp variálható, alakítható. Az embereknek első sorban a színes, díszes lámpák ugranak be a tiffany-ról. A munkáimmal szeretnék ezen változtatni, mert rengeteg mindent ki lehet hozni ebből a technikából.

Sokszor dolgozom üvegtörmelékből, a zerowaste elvet követve. Igyekszem mindent felhasználni. Rendszeresen gyűjtöm is a különböző törmelékeket innen onnan. A technika különleges adottsága, hogy megőrizhető egy-egy “emlék” 2 üveglap között. Ez a metódus lehetővé teszi életünk apró csodáinak emlékbe öntését. Ilyenkor egy Levelet, virágot, szirmot helyezek az ékszerbe ami sokat jelent számunkra.   

kor1.jpg

uveg_design_1.jpg

A TinYTrIP alap koncepciója, hogy közelebb hozzam az embereket a természethez és lássák azt a csodát amit én. Mert itt van az orrunk előtt csak észre kell vennünk, le kell lassítanunk és kinyitni a szemünket, nyitottnak lenni a természet csodáira.

Ezt a nyugalmat tükrözi a FAUN kollekció, ahol kis virágok vannak üvegbe zárva, így segítve át a tulajdonosát a hétköznapokon egy fenntarthatóbb jövőt jelképezve. Szoros kapcsolatunk van a növényekkel amit hajlamosak vagyunk ebben a nagy rohanásban elfeledni. Törekednünk kell a fenntarthatóbb, környezettudatosabb jövő megvalósítására. A kis levélke a 2 üveg közt egy emlékeztető, hogy milyen varázslatos hely a Föld ahol élünk.

Készítek még floráriumokat, terráriumokat, függőket, faldíszeket növényekkel és állat formákkal egyaránt. Nagyon sok helyről kapok préselt virágokat, leveleket, így nagy választékban vannak fali képeim is. Rendelésre többször készítettem már színes, klasszikusabb tiffany lámpákat is.

A nagy szerelem projekt pedig az üveg trófea amit Bencével ( Ecohunt ) kezdtünk el 2019 -ben, mert így is lehet tisztelegni az állatok felé és szeretnénk ha az emberek ezt részesítenék előnyben. Az üveg trófea önmagában is különleges és dekoratív eleme egy otthonnak, azonnal odavonzza a tekintetet és még funkciója is van mint fali lámpa. " 
jegesmedve_trofea_fali_lampa_ecohunttal.jpg

Hogyan jött az ötlet és mik voltak az első lépések?

" Már a szakközép alatt is folyamatosan kísérletezgettem ékszerek terén, rogyasztottam, festettem, homokfújtam és gravíroztam. A csiszolás sose volt nagy kedvencem, talán a sormintáknál vesztettem el az érdeklődésem. A festést viszont nagyon szerettem illetve a homokfúvást.

Először az ékszereim is ezeken az alapokon indultak. Még 2010 körül létrehoztam egy hobbi oldalt a Facebook-on ahova töltögettem fel a medáljaim, ezek festett, égetett darabok voltak, főként magyar motívumokkal mint a matyó minták. Azóta letöröltem az oldalt amit így utólag bánok is kicsit mert jó lenne néha vissza nézegetni a régebbi munkáim :)

Állatos formákkal már akkor is kísérleteztem de leginkább homokfújással, illetve a növény motívum már akkor is volt minden munkámon. "

Azóta mik változtak, mik voltak a fejlődési mérföldkövek?

" Nagyon sokat fejlődtem a kivitelezésben és tervezésben is. Bár a türelmemen még van mit fejleszteni mégis egyre összeszedettebb vagyok egy egy új ötlet megvalósításánál. Rengeteg ötletem van és a listám egyre csak bővül de igyekszem mindig egy adott kollekcióra fókuszálni. Ami persze szépen hangzik de nem mindig sikerül :D Állandóan tele van a fejem újabb és újabb lehetőségekkel.

Hatalmas sikerélmény volt számomra a már említett üveg trófea projekt. Nem véletlen, hogy jegesmedvével kezdtük, ugyanis nagyon közel állnak hozzám. Számomra ez az állat szimbolizálja a klímaváltozás negatív hatását a Földre. Fontos szimbóluma a márkámnak is így az első trófea se lehetett más. Ez valóban a szívügyem, ezért is döntöttem úgy a Tinytrip megalapításánál, hogy a bevétel bizonyos százalékával támogatom a WWF-et.

2019 októberében volt egy kiállításom a Save The Wildlife ami a klímavátozásra reflektált. Rengeteg munkám volt benne de nagyon büszke vagyok, hogy sikerült összehozni és egy csodás munkát tudhatok magam mögött. Azóta is a márka egyik nagy büszkesége ez a kollekció. "

67422857_2317706634985225_3896831034615922688_o.jpg

uveg_design_2.jpg

Kollekciókban gondolkodsz?

" Igyekszem kollekciókba építeni a különböző típusú ékszereket de vannak különálló darabok is amik gyakran spontán születnek a műhelyben. Szinte minden kollekcióm állandó és folyamatosan bővül, például a BEKIND az állat figurás amihez időnként készítek új rókát, cicát vagy ami épp jön. Az OCEAN kollekciónál, ahogy a nevében is benne van, vízben élő állatokat formálok meg, a FAUN-nál pedig növényeket, virágszirmokat zárok üvegbe. Van még a CLEAN ami áttetsző, víztiszta üvegből készül, ennek 90%-a üvegtörmelékből készül ami nálam is megmarad nagyobb munkákból illetve sok helyről kapok is olyan üveget amit mások már kidobnának de én felhasználom.

Természetesen megesik, hogy jön egy ötlet, nem bírok magammal és így elkészítek egy teljesen új darabot amihez nem tartozik kollekció. Igyekszem folyamatosan újítani. Illetve gravírozott ékszereket is készítek, sokszor rendelésre vagy együttműködés révén. "

uveg_design_3.jpg

Mi a különlegessége a Save the wildlife kollekciónak?

" Már 2018-ban meg volt az alap ötlet, lényegében az egész márkám arról szól, hogy felhívjam az emberek figyelmét a Föld csodás élőlényeire. A Save The Wildlife a klímaváltozás negatív hatásait mutatja be. Kiválasztottam 10 veszélyeztetett állatfajt majd megformáltam őket üvegből. Ezután jöttek a modellek, talán ez volt a legnehezebb része, ugyanis olyan lányokra volt szükségem, akik passzolnak a kiválasztott állathoz. Hónapokig kerestem a hasonlóságokat, de szerencsére nagyon jó csapatot sikerült összehozni. Igyekeztem minél változatosabb kollekciót alkotni a fajok terén, ezért van szárazföldi és vízi állat is a szériában.

Ezek a nyakláncok nem csupán kiegészítők. Fontos üzenetet hordoznak. Minden nap egy szörnyű katasztrófáról olvashatunk a Földön, de sokunk mégsem foglalkozik az ügy fontosságával. Fontosnak tartottam, hogy egy erőteljes fotósorozattal mutassuk be mit élnek át ezek az állatok. Pallag Evelin sminkes/maszkmester segítségével félelmetes alkotások születtek.

Úgy gondoltam, hogy az embereket jobban megérinti, ha a saját bőrükön látják a tetteik következményeit. Sokan nem foglalkoznak kellőképpen az állatvilágunkkal, de ha embertársainkról van szó, megváltozik a véleményük, pedig nincs nagy különbség.

Egy kiállítás keretében mutattuk be a kollekciót aminek a helyszíne egy kávézó volt, szerettem volna, ha minél több ember találkozik a képekkel a hétköznapok során is. Ott, ahol nem számítanak rá, például a reggeli kávé mellett, mert a probléma is jelen van folyamatosan az életünkben, ha akarjuk, ha nem. Amikor belekezdtem a tervezésbe nem gondoltam volna, hogy ennyire aktuális lesz, hiszen 2019-ben hatalmas tüzek pusztítottak erdőket, állatokat egyaránt.

Négy fő fenyegetésre próbáltam felhívni a figyelmet, orvvadászat, erdőtüzek, globális felmelegedés és a műanyagszennyezés, ezekhez mérten választottam ki az állatokat is. Nagyon fontos számomra ez a kampány. "

Facebook oldal: https://www.facebook.com/tinytripglassart/
Instagram oldal: https://www.instagram.com/tinytrip_glassart/

uveg_design_4.jpg

Most pontosan mik kaphatóak Nálad és hol?

Minden új ékszerem, kollekcióm Pesten a WonderLab-ben illetve az újrahasznosított darabok az Upsz upcycle shop-ban megtalálhatóak. Pécsett a FAUN kollekció és a lakás dekorjaim, faldíszek, lámpák a Monokróm Design Store-ban tekinthetők meg illetve a BEKIND és CLEAN kollekció a DesignPatikában. Szegeden jelenleg a FAUN és CLEAN kollekciót lehet megtalálni a HYPE design store-ban. Illetve az újonnan nyíló Nunoca Shop-ba is érkeztek új mini FAUN nyakláncok Noszvaj-ra.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása