PandArte

Az ételek képzőművésze - Matók Zsuzsi food designer

2014. június 04. - PandArte

Halottatok már a food designer szakmáról? Nem, ez nem összekeverendő a food stylisttal, aki gyönyörűen elrendezi az ételeket mondjuk egy print magazin hasábjaira! Matók Zsuzsi kompletten, művészi oldalról közelíti meg az ételeket, így találkozhatunk alkotásival mondjuk egy divatbemutatón, egy könyvbemutatón és igazából bármilyen art eseményen úgy, hogy az ételeket az adott tematikához alakítja. Érdekes világot ismerhettek most meg:)

bekosz.jpg

Mivel foglalkozol pontosan?

Food designerként dolgozom. Ez azt jelenti, hogy szabadúszóként megrendelésre készítek étel kompozíciókat különböző művészeti vagy design eseményekre mint önálló alkotó -  reflektálva a kiállított tárgyakra illetve az esemény témájára. Ezeket a tárgyakat vagy fotó vagy eredeti formában mutatom be a helyszíneken.

Ezen kívül a saját koncepcióimat valósítom meg fotósorozatokon. A fotómunkákból poszterek és különböző printek készülnek, de zöldségekből, magvakból és egyéb ehető alapanyagokból is készítek design illetve műtárgyakat. A fotókat az ArtDetektor készíti, a fotók nyomását és kiállítását és terjesztését pedig a Brody House karolta fel.

És mit jelent számodra a food design?

Szabad alkotást, önkifejezést, kreativitást, kihívást, végtelen asszociációt és sok örömöt!

Növényi rostok sötétben

Te magad hogyan kapcsoltad össze az ételeket a művészettel?

Szerintem az étel önmagában összeköttetésben van a művészettel! A természet tökéletes formákat hoz létre gyönyörű színekben. Imádok ezekkel az anyagokkal foglalkozni, és újrafogalmazni a segítségükkel különböző témákat.

Melyik összekapcsolódást szereted a legjobban?

Gyakorlatilag bármilyen fajta művészethez tudok kapcsolódni, hiszen  színekre, textúrákra, érzetekre reflektálok. Sőt, adott esetben a művész alkotási metódusa szerint készítek tárgyakat. Úgy tudnám pontosan megfogalmazni a metódust, hogy a zöldségekre és egyéb alapanyagokra úgy tekintek mint egy festő az ecsetre és a festékre.

Ha valaki szeretne megkeresni téged, hogy lesz mondjuk egy kiállítás megnyitója, festmények kapcsán, akkor hogyan zajlik a közös munkátok? 

Mindenféleképpen találkozom azzal, aki megkeres ez ügyben, mert fontos hogy megismerjük egymást és pontos képet kapjak az eseményről és annak mondanivalójáról. Enélkül nagyon nehéz lenne megragadni azokat a dolgokat, amik alapján reagálok az adott témára.
Persze a design mellett arról is gondoskodnom kell, hogy az ételek ne csak forma és szín, hanem ízben is olyanok legyenek, amit a felkérők szeretnek :)

Bálint Sára és Kiss Sarolta divattervezők is Zsuzsit kérték fel, hogy különleges ételeivel és látásmódjával finoman kiegészítse eseményeiket

Hol készülnek az ételeid?

A fotózásokhoz készült étel-tárgyakat otthon a saját konyhámban vagy a Jurányi alkotó házban készítem (FÜGE Ház), de a felszolgált ételekhez konyhát szoktam bérelni kedves szakács ismerőseimtől.

Bálint Sára " Fragments " kollekció bemutatójára organikus ételekkel készültél,  mit jelent ez a jelző pontosan?

Úgy lehetne a legjobban definiálni, hogy az organikus étel harmonikus és szerves egységet alkot a környezetével. Ez kicsit szigorúan hangzik, de ezt a megfogalmazást inkább művészeti definícióként kell értelmezni. Tulajdonképpen ez a szó azt fejezi ki, hogy a tárgyak, fotók amiket létre hozok beleépülnek az adott kontextusba, alkalmazkodom.

Például amikor Bálint Sára 2014-es nyári ruhakollekciójához terveztem tárgyakat, akkor én is azt a sémát követtem, mint a divattervező - a nyári színeket, a vízpart lágyságát, a természetességet próbáltam meg megfogalmazni a magam módján és tárgyakba önteni.

A Bálint Sára ruhakollekciójához tervezett alkotások

Te magad is alapvetően egészségesen táplálkozol?

Nem szeretem az a szót használni, hogy egészséges. Inkább úgy fogalmazom meg, hogy olyan dolgokat eszem, amik jó hatással vannak az erőnlétemre és a kedvemre. Sok dologról kitapasztaltam, hogy nem tesznek jót nekem - például cukor, hús, bizonyos szénhidrátok, amiktől nem érzem jól magam a bőrömben. Az egészséges táplálkozás szerintem azt jelenti, hogy meg kell ismernünk saját magunkat annyira, hogy olyan dolgokat együnk, amit a szervezetünk a legjobban tud hasznosítani.

Mik a terveid a printekkel, amiken az ételeid láthatóak? 

Az a helyzet, hogy nekem az ételkészítés legélvezetesebb része a vizualitás! A munkám inkább a képzőművészethez közelít, ezért azt szeretném, hogy minél több helyen és minél több emberhez jussanak el az alkotások - design shopok és galériákon keresztül.

Matók Zsuzsi, művésznevén Nedill munkáit itt tudjátok még jobban megismerni!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása