PandArte

Volt, amikor Magyarország diktálta a divatot!

2015. május 10. - PandArte

Ti tudtátok, hogy Magyarország a két világháború között negyvenegy országba exportálta textil termékeiket? Hogy volt egy Goldberger család itthon, akik annyira innovatívak voltak a textilgyártásban, hogy még a híres párizsi Lafayette áruház is forgalmazta a műselymüket? Érdekes történetet ismerhettek most meg, amiből kiderül, hogyan lehettünk volt igazi divatnagyhatalom és valójában miért nem lettünk azok!

picmonkey_collage_53.jpg

Minden egy kis kékfestő manufaktúrával kezdődött

A Goldberger család ősei a 18. század első felében feltehetőleg Cseh- és Morvaországból Óbudára bevándorolt zsidók voltak, akik nevüket az óbudai Arany-hegy (Goldberg) földrajzi névből „kölcsönözték”.

Goldberger Ferenc 1784-ben a ma is álló, III. Lajos u. 138. sz. alatti házban rendezte be Óbuda első kékfestő üzemét. Mivel a kékfestés nagy vízigénnyel járó folyamat, a Dunához közeli helyszín ideálisnak bizonyult. 1828-ban Ferenc visszavonult, a műhelyt fiára, Sámuelre hagyta.

Goldberger Sámuel innovatív szemléletének köszönhetően a kis kékfestő műhely a reformkorban elindult a gyárrá válás útján. 1845-ben az országban elsőként ők vásároltak perrotin-gépet, amellyel lehetővé vált a kékfestés gépesítése. A családfő halála után felesége (akitől 10 fia és 7 lánya született) és fiai irányították a gyár és az időközben megnyílt bécsi lerakat munkáját is.

dsc_3386.JPG

dsc_3397.JPG

A textilgyár nagyvállalattá alakul

A gyár a 20. század elején, Goldberger Bertold irányítása alatt vált valódi nagyvállalattá, amikor a nagyszabású építkezések mellett számos korszerűsítés is történt. A korszak meghatározó technológiája a hengernyomás, amellyel a kékfestés mellett lehetővé vált 8 és 12 színű minták nyomása is. Emellett a termékskála is bővült: a ruhaanyagok mellett könyvkötő vászon, fej- és zsebkendők is készültek a kb. 600 főt foglalkoztató gyárban.

Úton a világsiker felé

Goldberger Bertold unokaöccse, Leó eredetileg jogásznak készült, ám végül a családi tradíció erősebbnek bizonyult és 1900-ban már őt is a gyár kötelékében találjuk, 1920-tól, mint annak vezérigazgatója. Tevékenységét leginkább a családi hagyományból is fakadó bátor vállalkozó szellem jellemezte.  Mindig egy lépéssel előrébb járt vetélytársainál, a gyárban világlátott szakembereket, forradalmi technológiákat alkalmazott. A gyár újdonságai nemcsak az aktuális BNV-ken, hanem világkiállításokon is nagyszerűen szerepeltek. Bemberg fantázianevű műselyem termékcsaládja pedig az 1930-as évek slágertermékének számított, amit még a párizsi Lafayette áruház is forgalmazott.

dsc_3844.JPG

dsc_4188-1.jpg

dsc_4150.JPG

Ebben az időben Goldberger-anyagok népesítették be a báltermeket, a színpadokat, a divatbemutatókat, a kirakatokat. A gyár külön jelmondat-pályázatot is kiírt a Bemberg-anyagok népszerűsítésére, de a különféle újságok oldalain a korszak ünnepelt színésznői (pl. Turay Ida, Dayka Margit) is ilyen anyagokból készült ruhákban pózoltak. Óriási szenzációnak számított a „Seherezádé” balett-előadás az Operaházban 1930-ban. Az Opera eddig külföldi selymeket használt fel bemutatóihoz, erre az előadásra viszont az összes jelmez és díszlet is Bemberg anyagokból készült.

Mi okozta a gyár és a siker bukását?

Goldberger Leó az 1930-as években egyre erősödő szélsőjobboldali körök támadásait úgy igyekezett ellensúlyozni, hogy a részvénytársaság igazgatóságát a hatalom befolyásos képviselőivel bővítette. Annak érdekében, hogy a zsidótörvények révén a vállalatra nehezedő nyomást ellensúlyozza, a gyár két igazgatóját, valamint számos vezetőt és tisztviselőt nyugdíjaztatott és ő maga is lemondott fizetéséről. 1941 őszétől a gyár zsidó alkalmazottait munkaszolgálatra hívták be.

Goldberger Leót 1944. március 19-én hajnalban, Magyarország német megszállásának napján elfogták, majd a mauthauseni koncentrációs táborba hurcolták, ahol 1945. május 5-én, a tábor felszabadításának óráiban halt meg. A gyár a háború után a tervutasításos rendszerben már csak nevében őrizte meg a Goldberger nevet, szellemisége és korábbi sikerei meg sem közelítették a háború előtt elért sikereket. A gyár végleges bezárására 1997-ben került sor.

budapest-iii-kerulet-goldberger-gyar-obudan-_1.jpg

Múlt a jelenben - Goldberger Textilipari Gyűjetmény Óbudán

Én nemrég jártam az óbudai múzeumban, ami a Goldberger Gyár helyszíneit és a valaha dicsért világsikert megélt textilipar történetét mutatja be azon a helyen, ahol ténylegesen állt a gyár!

A séta a Goldberger Textilipari Gyűjteményben kezdődik, majd a második rész a gyártelepen kalauzolja végig a látogatót, mindezt nagyon interaktív módon, ami izgalmassá teszi a programot:) Ráadásul gyönyörű ez a hely! A legjobban az tetszett, amikor a még ma is élő dolgozók mesélték el történeteiket egy-egy videóban.

Érdemes ellátogatni ide, igazi családi élmény, hiszen a kiállításon kívül különböző programokkal is várják az érdeklődőket. Ezekről itt olvashattok bővebben.

textilmuzeum.hu

dsc_3284.JPG

dsc_3878.JPG

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása