PandArte

Michelin csillagos élményem a Costes-ben!

2015. november 24. - PandArte

Hatalmas kulináris élmény ért nemrég! Ezt a posztot azoknak ajánlom, akik szeretik a mesteri ízeket, a művészi tálalást, a kompromisszummentes minőséget és az odafigyelést a legapróbb részletekig. Volt szerencsém megismerni és kipróbálni a Michelin csillagos Costes étterem négyfogásos degusztációs menüjét, ami igazi ajándék volt a számomra, tele meglepetésekkel!

picmonkey_collage_37.jpg

Tudom, a legtöbb embernek általában az a legelső gondolata egy Michelin csillagos étteremmel kapcsolatban, hogy az szinte megfizethetetlen, vagy miért költene valaha is ennyit egy vacsorára, illetve hogy ezek biztos olyan rideg helyek, kimért személyzettel és hűvösebb hangulattal...nekem is ez volt, nem véletlenül, még egy ilyen helyen sem jártam eddig.

A szerencse viszont úgy hozta, hogy Palágyi Eszter séfnek és barátnőmnek, Festynek köszönhetően meghívást kaptam a Costes-be, amiért nagyon hálás vagyok, mert azóta tudom, hogy megéri akár még spórolni is egy ilyen élményért:)

costes_backroom_wine_fridge.jpg

img_7382.JPG

Üdvözlő falatkák, első kör

Az este, minden előítéletemmel szemben, nagyon hangulatos és barátságos volt, és elképesztő, de majdnem öt órát az étteremben töltöttünk, ami egyáltalán nem tűnt ennyinek! Hárman voltunk blogger csajok, Festyvel ( Festy In Style ) és Magdival ( Beauty Junkie ) együtt, és hát be kell valljam, nagyon élveztük, hogy mennyire figyelmes és udvarias velünk a személyzet, akik persze férfiak voltak:)

Nagyon odafigyeltek ránk ( és a többi vendégre is ), az elején megkérdezték, hogy kinek milyen esetleges ételintoleranciája van, elmesélték hogyan lehet az étlapról többféleképpen is választani, majd minden egyes tálalásnál beavattak minket abba, hogy pontosan mit eszünk, az hogyan készült el, és honnan származnak az alapanyagok. Annak külön megörültünk, amikor kiderült, hogy nagy százalékban hazai alapokkal dolgoznak, és a saját kertjükben termesztenek rengeteg dolgot! 

picmonkey_collage1_12.jpg

Üdvözlő falatkák, második kör

Mindenki kiválasztotta, hogy milyen hideg/meleg előételből, köztes fogásból, főételből és desszertből álljon majd a 4 fogásos menüje, én ezeket ettem: ( meg persze mindenki mindenkiéből egy kicsit:) )

- Előétel 1. : Kacsamáj Tojaki Aszúban marinálva, körte variációkkal, puffasztott rizzsel
- Előétel 2.:  " A mi kertünk " - karfiolkrémen szezonális zöldségek
- Főétel: Serpenyőben pirított fogas, káposzta variációk, füstölt szalonna
- Desszert: " Robbanás " - mango, ananász, mandarin

Az este folyamán viszont összesen hétféle ételt szolgáltak fel. A fenti képen láthatjátok az első előétel előtti falatokat, és még a desszert után is volt meglepetés...de nem szaladok ennyire előre! Nagyon kíváncsi voltam, hogy meg tudok -e enni ennyi mindent egy este alatt, de mindig pont annyi idő volt két fogás között, hogy már készen álltam a következőre. A másik, ami nagyon érdekelt, hogy ez a sok különböző ízvilág egyszerre mennyire terheli majd meg a hasamat, de érdekes módon 4,5 órányi evés és ivás után nem éreztem telítettséget!

img_7386.JPG

Első előétel: Kacsamáj Tojaki Aszúban marinálva, körte variációkkal, puffasztott rizzsel

img_7388.JPG

img_7389.JPG

Második előétel: " A mi kertünk " - karfiolkrémen szezonális zöldségek

Imádom a kacsamájat, és hát ez elképesztően omlós és ízes falat volt. A körte remekül passzolt hozzá, és mindezt rákenhettük a házi készítésű pirított briósukra. A második előétel nagyon játékos és friss volt! Tetszett, hogy tényleg egy mini kertet alkottak meg a tányérban, tele minden zöldséges jóval, és még a föld hatását is visszaadták a tintahallal színezett morzsák látványával. Utólag kiderült, ezeket az alapanyagok egyesével, csipesszel helyezik el a lágy karfiolkrémen:)

a4a43fc9-25da-4422-8f86-47f23004b18e.jpg

Főétel: Serpenyőben pirított fogas, káposzta variációk, füstölt szalonna

img_7391.JPG

Magdi főétele: Vaddisznó, csicsóka, erdei gombák, vörös áfonya

fullsizerender_1_1.jpg

Festy főétele: Galamb, két módon elkészítve, cékla, kávé

A képek szerintem önmagukét beszélnek! A fogas könnyű volt és szuperül passzolt hozzá a zöldséges szósz, a vadhúsnál mindent vitt a hozzá készült jus ( zsü, pecsenyelé ), galambot pedig még életemben nem ettem, de meglepett, hogy mennyire finom...ráadásul a cékla és kávé kombináció elképesztő ízvilágot adott neki. 

Alapvetően imádtam minden fogásnál az ízharmóniát, amit tényleg igazi művészet kitalálni és megalkotni! Mindehhez persze párosul még a látványvilág...ami nem csak esztétikus, de a legutolsó morzsáig ehető is, és még csak véletlenül sem hagynád ott :)

img_7394.JPG

Magdi desszertje: " Séta az erdőben "  - praliné, pisztácia, csokoládé 

img_7396.JPG

A desszertem: " Robbanás " - mango, ananász, mandarin

A desszertemnél is ért egy kis meglepetés, ugyanis tényleg majdnem robbant:) A kanócot meggyújtják a felszolgálásnál, ami eléggé látványos. Kívül ropogott, belül pedig üdítően gyümölcsös volt, könnyedsége miatt tökéletes választás volt a vacsora végére.

img_7397.JPG

Az utolsó meglepetés:) Mini kürtös kalácsok, forralt borral és házi karamellával

A vacsora végén kijött hozzánk Palágyi Eszter, az étterem séfje, akinek nem győztünk áradozni a minket ért élményekről. Mert ez tényleg non-stop ízorgia volt, öröm és boldogság minden egyes falatnál. Az este után úgy értem haza, hogy alig várom, mikor mehetek újra! Persze ez nem az a szórakozás, amit sokszor megengedhetek magamnak, de szerintem mindenképpen érdemes erre gyűjteni azoknak is, akik igazán vágynak egy ilyen kulináris élményre.

www.costes.hu

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása