PandArte

Szuper izgalmas és érdekes dolgok a LEGO-ról!

2019. február 06. - PandArte

Számomra elképesztően izgalmas dolog visszatekinteni egy ma már világszerte ismert és imádott játék múltjára, kezdetére és a fejlődésének folyamatára! Gondoltátok volna például, hogy a LEGO kitalálója először fa játékkacsákat kezdett el saját kezűleg készíteni? Mire eljutott a fejlesztésben a ma is ismert formáig, rengeteg kudarc, mélypont, újrakezdés és 15 év kellett hozzá!

lego.jpg

Hogy miért írom meg ezt a posztot? Mert rajongok a legozásért igen, 35 évesen is, sőt, ha lehet még jobban, mint gyerekkoromban:) A neve mindent elárul szerintem, ami a dán „Leg godt!” kifejezésből származik, jelentése: „Játssz jól!”. Jól játszani szerintem annyi, hogy elmélyülten alkotni, miközben szárnyal a fantáziánk, ebben zseniális és utánozhatatlan a LEGO. 

Szerencsére nem csak én, Ármin is imádja, aki januárban ünnepelte a 3. szülinapját, így jó ürügyem volt arra, hogy meglepjem Őt ( és persze magamat:)) egy LEGO City-vel. A választásom a fenti képen is látható fővárosra esett, mert nagyon megtetszett a komplexitása, hogy a sok kisebb részt, egy nagyobb egésszé, várossá lehet építeni, így könnyebben lehet szerepjátékokat játszani vele. Van benne Hotel, éppen épülő múzeum, büfé, fagyis autó, gördeszka pálya, elektromos autóállomás és több jármű is, amik azóta is folyamatosan elől vannak nálunk, és minden nap játszik velük.

img_4676.JPG

Igen, tudom, hogy ez a LEGO nem az ő korosztályának ajánlott, de korábban is azt vettem észre, amikor az én régi készleteimmel játszott, hogy ügyesen bánik velük, nem vesz semmit a szájába, megépíteni persze én szoktam neki, ( közben lelkesen ugrál körülöttem ) de pl. ha szerelni kell, mert lesett róla egy kis darab, egyedül már sokszor vissza tudja tenni. Szóval együtt legozunk, és nagyon jó érzés látni rajta, hogy mennyire élvezi! 

Egyébként a játék feltalálója Ole Kirk Christiansen dán asztalos volt, de az ő életében a LEGO még nem volt sikeres vállalkozás. 1954-ben az alapító fia, Godtfred Christiansen lett az igazgatóhelyettese. Az ő javaslatára vizsgálták felül az akkor még problémás, gyakran nehezen kapcsolódó rendszert. 1958-ban született meg az igazi LEGO, aminek a minőségével már elégedett lehetett mind a vásárló, mind a gyártó. Sikerességét bizonyítja, hogy 50 év után az akkori elemekkel a ma gyártottak is kompatibilisek. A LEGO tavaly ünnepelte 50. évfordulóját, idén, 2019-ben pedig a DUPLO ünnepli szintén ezt a kerek évfordulót:)

Klikk a képre, ha van 17 perced és érdekel a LEGO története, szerintem érdemes megnézni:)

nevtelen_18.png

Néhány izgalmas érdekesség az 50 éves DUPLO-ról!

1. A DUPLO® név a latin „duplex” szóból ered, aminek jelentése: dupla. A név először két, 1969-ben bemutatott LEGO® DUPLO készleten szerepelt.

2. A LEGO DUPLO kockák minden tekintetben kétszer akkorák, mint a klasszikus LEGO kockák! Így minden kocka pontosan illeszkedik a LEGO rendszerbe a játék során, de ezt a 2:1 méretarányú megoldást nem volt könnyű feladat megtalálni. ( Erre én 1 éve jöttem rá:)) Mind a 4:1, mind a 3:1 arányt kipróbálták mielőtt Godtfred Kirk Christiansen - a LEGO Csoport második generációs tulajdonosa - 1968-ban szó szerint megálmodta, hogy hogyan alakítsa ki a kockák gombjait. Ezáltal a klasszikus LEGO kockákkal is kombinálhatóvá váltak, így megalapozva a biztonságos és még inkább korosztálynak megfelelő LEGO építési élményt.

3. Egy kis történelmi áttekintés képekben:)

duplo50_idovonal-page-001.jpg

4. A LEGO DUPLO termékcsaládot kizárólag Nyíregyházán gyártják. Az ottani gyárban történik minden munkafolyamat a fröccsöntéstől kezdve az összeszerelésen és a dekoráláson át a csomagolásig, hogy a nap végére több mint 2 millió elem gördüljön le a szalagokról – ez több mint 70 ezer doboz játékot jelent. A LEGO DUPLO tehát valódi világsiker, ami a nyíregyháziak munkáját is dicséri:)

5. A folyamatos fejlesztésének köszönhetően a LEGO DUPLO építőjátékok tartósak és biztonságosak. A LEGO Csoport több mint négy évet töltött azzal, hogy igazolja, a termékei megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak; a vállalatnál 2008 óta egy több mint 20 fős stáb felel a LEGO termékek készítéséhez használt, több mint kétezer féle nyersanyag ellenőrzéséért.

Az élet építőkövei

A játékra való belső késztetés a természet módszere arra, hogy segítsen nekünk megérteni a világot. A játékon keresztül megtanuljuk, hogy mit jelent tartozni valahova, szeretve lenni és a boldogságot megélni.  A születéstől 4 éves korig a gyerekek intenzív neurológiai átalakuláson mennek keresztül. Ez alatt a 4 év alatt megy végbe leggyorsabb tanulási és fejlődési időszak, amelyet egy ember élete során megtapasztal, ennek végén már kirajzolódik annak lenyomata, hogy valaki milyen felnőtté válik majd.

Ezért minden LEGO® DUPLO® terméket kiemelkedő gondossággal arra terveznek, hogy inspirálják és segítsék a kisgyerekeket abban, hogy a kreatív és játékos élmények segítségével felfedezzék a bennük rejlő tehetséget, ami tovább formálja majd őket. 2018-ban, a LEGO Játssz jól! kutatásban, több mint 9000 szülőt kérdeztek meg arról, hogy mi a véleményük a LEGO játékrendszerről. 94%-uk azt mondta, hogy serkenti gyermekük képzeletét, 93%-uk szerint segíti a gyermekük kreativitását, 91%-uk állította, hogy segíti gyermeküket az új dolgok megtanulásában és felfedezésében, 84%-uk szerint pedig hozzájárul az életben szükséges készségek kifejlesztéséhez. Ó, és ráadásul 91%-uk mondta azt, hogy ez egy, az egész család számára szórakoztató tevékenység:) 

duplo50.jpg

duplo50_vonat_1.jpg

Ármin kedvencei ebből egyébként a DUPLO vasútak,
amiket egy nagyon cuki telefonos applikációval is szeret irányítani:)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása