PandArte

Hat mesébe illő kastély Skóciában, amik télen még szebbek!

2020. február 26. - PandArte

Egyszer már voltam skót körutazáson, és hát felejthetetlen élmény maradt, azóta is visszavágyom! Minden olyan, mint egy romantikus regényben vagy filmben, csodaszép tájak és különleges kastélyok várják az utazókat, amiket misztikus hangulat jár át! Télen pedig ez különösen igaz - meg is mutatom a hat kedvencemet!

A cikk megjelenését a Mastercard támogatta!

snow-1612-.jpg

Dunnottar kastély

 

A Dunnottar kastély önmagában is lélegzetelállító, de azzal, hogy egy magas szikla tetején található, ahonnan belátni Skócia északkeleti partjait, egészen biztosan mindenkit elvarázsol. Ugyan a középkori erődítményből ma már csak romok láthatók, de igazán színes történelemmel büszkélkedhet.

Olyan skót személyek kapcsolódnak hozzá, mint William Wallace, I. Mária skót királynő és II. Károly, mielőtt még király lett. Az erőd valószínűleg arról a leghíresebb, hogy egy kis várőrség nyolc hónapig tartott ki, és óvta meg a skót koronaékszereket Cromwell csapataitól.

Ma magántulajdonban van, de nyitva áll az évente százezrével érdeklődő turisták előtt. Két gyalogúton lehet megközelíteni a várat: az egyik egy 800 méteres, részben meredek gyalogösvény, amin időnként újonnan épült lépcsők könnyítik a mászást. A másik egy 3 kilométeres turistaút, amely a stonehaveni kikötő mögött indul és a sziklacsúcs mentén halad délre, a várhoz. Az ösvény keskeny és néhol meredeken emelkedik, de nagyon szép kilátás nyílik a tengerre.

Tipp: Ha lehet, béreljetek autót Skóciában, ami ugyan nem olcsó mulatság, de Skóciában rengeteg a látnivaló és kár lenne kihagyni bármit is. Az autóbérléshez biztosan szükséged lesz egy -dombornyomott - Mastercard bankkártyára, mert ezen fogják elkülöníteni a bérlésre vonatkozó depositot, azaz a letéti részt! Persze, magát a bérleti díjat és az esetleges biztosításokat is fizetheted majd bankkártyával.

cb573z-ucaexz84.jpg

1_132555_04.jpg

Culzean kastély

 

A Culzean-kastély Maybole település közelében, Skócia Ayrshire-i tengerpartján található, egy szikla peremén, ami már önmagában is mesebeli látványt nyújt. Szuper kirándulási célpont, hiszen minden megtalálható itt egy helyen: erdő, tengerpart, romantikus tó, kastély, csodálatos természet, óriási park és kiállítás is. Egy teljes napot el lehet tölteni az egész hely körbejárásával, így családoknak, pároknak, baráti társaságnak egyaránt alkalmas a szórakozásra és kikapcsolódásra.

A kastély eredetileg a Kennedy klán birtokában állt, melyet I. Róbert skót királytól örököltek. Ám a ma látható pompás épület csak a 18. század végén épült. A II. világháború után a kastély felső szintjét átalakították Dwight D. Eisenhower számára a háború alatti amerikai támogatás köszöneteképp - ma ezek a szobák hotelként szolgálnak. A kastély berendezése a 18. századi felsőosztálybeli bútorokból és a világ egyik legnagyobb kard és pisztoly gyűjteményéből áll, míg odakint ez az egész kastélyt egy 600 hektáros park veszi körül.

A legendák és a helyi szóbeszéd szerint a kastély és az alatta lévő barlangok is kísértetjárta helyek. A híresztelések szerint az épületet minimum hét szellem lakja, köztük egy dudás és egy szolgálólány túlvilági alakja is. A barlangokról úgy hírlik, hogy a természetfeletti lényeken kívül egykor a csempészek is használták a járatokat, olykor pedig számkivetettek rejtőztek el bennük.

cul.jpg

cul1.jpg

Invereray kastély

 

A kastély (Royal Burgh of Invereray) Glasgow-tól közel száz kilométerre található, északnyugatra, a Loch Fyne tó partján, abszolút festői környezetben. Sokak szerint Skócia legpompásabb kastélya, ami olyan hatalmas, hogy 43 évbe telt, mire felépítették. A kastély szobái az egykor legerősebb skót klán, a Campbell klán történetét mutatják be.

Az épület mai formáját az 1700-as években nyerte el. Két tűzvésznek is áldozatul esett, de szerencsére a legfontosabb műtárgyak nem sérültek meg és a kastélyt is mindig újjáépítették gondos urai. Legérdekesebb pontja a Fegyvertár, ahol az 1700-as évek közepéről származó fegyverekben, valamint a 21 méter magas, Skócia legmagasabbjának számító mennyezetében is gyönyörködhetünk.

Ha meglátogatjátok ezt a kastélyt, akár még kezet is rázhattok majd Torquhil Campbell herceggel és az elbűvölő feleségével, Eleanor hercegnővel, mivel ténylegesen itt laknak! A kastély egyébként nyáron gyakorta otthont ad gasztronómiai-, bor-, valamint zenei fesztiváloknak.  A kastélyhoz tartozik még egy elképesztő kert is, ahol érdemes sétálni egyet. Érdekesség: ha ismerős a hely, az nem a véletlen műve, a nálunk is ismert Downton Abbey sorozat Argyll-i helyszíneit itt forgatták!

inv.jpg

dji_0004.jpg

Glamis kastély

 

A különös szépségű, rózsaszín homokkőből emelt épület Skócia talán leghíresebb kastélya. A Glamis kastély a királyi családhoz kötődik, mivel II. Erzsébet királynő és édesanyja is itt nőtt fel. Manapság az egyik leggyönyörűbb kastélyként tartják számon Skóciában. A több mint 600 éve a Strathmore grófok birtokában álló építményt a turisták is megcsodálhatják. A legtöbb skóciai kastéllyal ellentétben Glamisban van idegenvezetés, népviseletbe öltözött vezetőktől tudhatjuk meg a többszintes épület minden zegzugának titkát.

A kastély másról is ismeretes: egyike a leghírhedtebb kísértetjárta helyeknek nemcsak Skóciában, de az egész világon. Állítólag egy befalazott szörnyeteg, a legenda szerint az itt lakó család torzszülött gyermeke lakik itt, akit egész életében a kastély falai között tartottak fogva, halála után pedig befalazták. Számos beszámoló érkezett már olyan jelenésekről is, mint a Szürke Hölgy (Lady Janet Douglasnek, Glamis úrnőjének szelleme, akit boszorkányság vádjával ítéltek máglyahalálra) vagy a Rőtszakállú Gróf (Earl Beardie).

glamis-winter-shot_1.jpg

shutterstock_editorial_8521117l_huge.jpg

Balmorali kastély

 

A Balmoral kastély Skóciában, Aberdeenshire megyében, a Dee folyó mentén, a Royal Deeside néven ismert területen áll. A birtokot még Viktória királynő és házastársa, Albert herceg vásárolta privát használatra, mindmáig ez a királyi család kedvenc nyári rezidenciája.

Bár a kastélyt a királyi család gyakran látogatja, amikor nem tartózkodnak ott, a nagyközönség is megtekintheti. Minden évben rengeteg vendéget hívnak meg ide, valamint a mindenkori miniszterelnöknek évente egy hétvégét kötelezően el kell töltenie itt szeptemberben. A hivatalos fogadások mellett több bált is rendeznek Balmoralban, a leghíresebb rendezvényen a kastély személyzete és a birtokon dolgozók is részt vesznek, azaz szinte kötetlenül szórakozhatnak Őfelsége társaságában.

A Balmoral birtok a Cairngorms Nemzeti Parkban fekszik, területe eléri a 20 000 hektárt. A királyi család nagyjából 50 állandó és 50–100 részmunkaidős alkalmazottat foglalkoztat a kastély és az állatok körül. A birtokon működik egy maláta whisky-lepárlóüzem is, itt állítják elő a Royal Lochnagar Single Malt márkanevű italt. Emellett jelenleg is működő gazdaság, nyírfajdos lápok, erdőgazdaság, megművelt szántóföldek, szarvascsordák, felföldi marhák és pónik tartoznak hozzá.

snow-1612-.jpg

071a23be-5498-46d5-bec9-a1138b561ae8-the-queen-and-her-family-at-balmoral.jpg

Eilean Donan

 

Az Eilean Donan Castle Skócia legtöbbet fotózott vára. Ez néz vissza ránk szinte az összes Skóciával kapcsolatos útikönyv borítójáról, a képeslapokról és nincs olyan dokumentumfilm, amiben ne beszélnének érdekes történetéről. Ezt a várat már az is látta, aki nem is tud róla.

Az Eilean Donan-i vár Dornie település közelében bújik meg az A87-es autóút mellett, ott, ahol a gyönyörű környezet már majdhogynem giccsbe fordul. Az aprócska sziget három loch, azaz tengeröböl találkozásánál emelkedik ki a vízből, háta mögött pedig az Isle of Skye fenséges hegyvonulatai tornyosulnak. Az aprócska szigeten található kastélyt II. Sándor uralkodása alatt, 1214-ben kezdték építeni. Ma a MacRae család tulajdona, akik a várkapitányi rangot is büszkén viselhetik. Nekik köszönhetően a vár nemcsak kívülről, de belülről is csodaszép.

A kastély és környéke rendkívül kedvelt a filmrendezők és forgatókönyvírók körében.  Az elmúlt több mint 60 év során megannyi film, reklámfilm, divatfotózás és zenés videó helyszínéül szolgált a vár és a hozzá vezető kőhíd.

Tipp: Skócia nyugati partvidéke a világ legjobb bálna- és delfinészlelő helye. Palackorrú, közönséges delfin, barna delfin, csukabálna, gyilkosbálna is megfigyelhető ezen a területen. Az óceánparti települések élelmes vállalkozásai sokszor indítanak bálnaleső hajókat, amikor sokadmagunkkal várjuk az elementáris élményt, hogy csak pár másodpercre is megpillanthassunk egy bálnahátat, kilégzést, vagyis vízoszlopot, netán a farokúszó fel- és eltűnését. Életre szóló élményt nyújtanak ezek a kalandok, ráadásul, ha nálad van külföldön is a Mastercard bankkártyád, akár egy érintéssel is ki tudod fizetni a jegyeket!

dfb_kqhw4aebdly.jpg

190265000_jpg_gallery.jpg

Forrás: mult-kor.hu, mienkavilag.hu, ketvilagkozt.com, utikritika.hu, hir.ma, idegenvezetes-london.hu, vjm.hu, erdekesvilag.hu, loveproperty.com, roadster.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása