PandArte

Komplex játék és fejlődés a gyurmával!

2019. június 06. - PandArte

Én nem ismerek olyan gyereket, aki nem szeretne gyurmázni! Ki előbb, ki utóbb, de biztosan beleszeret ebbe a játékformába, hiszen színes, szagos, össze-vissza lehet gyúrni, lehet egyedül vagy többen játszani és bármit el lehet készíteni belőle:) Az pedig engem lenyűgöz, hogy amennyire egyszerű dolog, annál komplexebben fejleszti a kicsiket!

play_doh.jpg

Ármin is sűrűn odaül a kis kreatív asztalához, hogy gyurmázzon, pláne mióta már szuper útépítős és egyéb járművekkel is lehet közben játszani, de erről majd később kicsit. A lényeg, hogy a gyurmázás azért köti le annyira a gyerekeket, mert számukra még nagyon fontos a tapintás, és hogy ezen keresztül fedezzék fel a világot ( ez közvetlenül azután következik, hogy már kinövik azt, hogy mindent a szájukba vesznek:)) A gyurmát pedig erre találták ki, úgy lehet gyömöszkélni, és alakítani, ahogy csak szeretnék.

play_doh1.jpg

img_9076.JPG

Tényleg nagyon sokrétűen fejleszt! Alap a finommotorika és kézügyesség fejlesztése, hiszen a gyerekek például megtanulnak vele gombócot formálni és sodorni a két tenyerük között, amit aztán már a bonyolultabb dolgok is követhetnek, mint egy teljes hóember elkészítése. Nagy előnye, hogy gyurmázás közben térben is elkezdenek alkotni, és az sem elhanyagolható, hogy a játék közben erősödnek a kis izmaik is a csuklójukon, ujjaikon és alkarjukon.

img_9088.jpg

( Ilyen játékos rajzokat például simán készíthetünk nekik,
amiket aztán ki kell egészíteniük a kis hurkákkal, vagy golyókkal ) 

Aztán megmozgatja a megfigyelőképességüket és a memóriájukat is, mert vagy egy minta alapján készítenek el valamit, amit mondjuk mi mutatunk nekik, vagy emlékezetből próbálnak lemásolni valamit...és itt lép be a kreativitás is, hiszen igazából egy teljesen új dolgot is megalkothatnak, vagy egy egész kis gyurma világot felépíthetnek! Érdemes megfigyelni a gyerekek arcát, miközben gyurmáznak, Ármin is olyan aranyosan szokott koncentrálni, hogy sikerüljön, amit elképzelt, nagyon jót tesz ennek a képességüknek is. 

img_8739.JPG

Színeket, formákat is játékosan tudnak tanulni gyurmázás alatt, pláne úgy, hogy már rengeteg kiegészítő játékot lehet találni, akár tematikusakat is. A mi nagy kedvencünk a Play-Doh Wheels járgányai, Ármin imád velük darálni, szállítani, lapítani, vagdosni, és különböző formákat kinyomni.

play_doh2.jpg

Ami még népszerű nálunk és gondolom más kisfiúknál is, az a barkácskészlet és a DÍÍÍÍNÓÓÓÓ:) De! Ármin még sütni is szeret, pláne a kis sütőjével, ami világít és cseng is, ha elkészült a torta, a pite, a muffinok, vagy a pizza. 

play_doh3.jpg

Az ételekkel kapcsolatos kiegészítőket egyébként nem titkolt céllal azért szereztem be, hogy hátha Ármin pocakjához közelebb kerül majd pár olyan dolog, amiről hallani sem akar...mondjuk sajnos a legtöbb ilyen:) Ilyen eredménye sajnos nem lett, de játszani nagyon szeret velük, úgyhogy továbbra is sokat fogunk gyurmázni!

img_9042.JPG

play_doh4.jpgEzt a posztot a HASBRO támogatta.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása